E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSanayi ikinci plana atılmasın---

Sanayi ikinci plana atılmasın

Sanayi ikinci plana atılmasın
26 Mart 2015 - 04:16 borsaningundemi.com

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Hükümetten ekonominin, sanayinin ikinci plana atılmadığına dair ciddi bir efor görmek istiyoruz" dedi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Hükümetten, ekonominin, sanayinin ikinci plana atılmadığına dair ciddi bir efor görmek istiyoruz. Son Bakanlar Kurulu'nda masaya konulan sanayiyi destekleme paketinin bir an evvel devreye alınması, bu konuda atılacak iyi bir adım olacaktır" dedi.

İSO'nun mart ayı meclis toplantısı "Sanayisiz İstanbul Olmaz Yaklaşımından Hareketle; Yaşam Kalitesi, Verimliliği ve Rekabet Gücü Daha Yüksek Bir İstanbul'u Birlikte Yaratabilmek" ana gündemiyle İstanbul Valisi Vasip Şahin'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Burada konuşan Okyay, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 100. yılını ve bu vatan için canını veren on binlerce şehidi anarak, onlara borçlarını sanayiciler olarak yeni bir sanayileşme hamlesi ve hedefine "Çanakkale Ruhu" ile verecekleri katkıyla ödeyebileceklerini söyledi.

Okyay, 2015 yılının ilk çeyreğinin geride bırakıldığını vurgulayarak, sanayi üretimi, enflasyon, ihracat, işsizlik, yatırımlar, iç talep, tüketici güveni gibi temel verilere bakınca ilk çeyreğin pek de istenilen gibi geçmediğini ifade etti.

Zor bir konjonktürden geçildiğinin ortada olduğuna kaydeden Okyay, şöyle devam etti:

"Haziran ayında genel seçimler var ancak 2015'in bir kayıp yıl olmasına müsaade etmememiz lazım. Sanayiciler olarak hevesliyiz. Yelkenleri açmış, rüzgar bekliyoruz. Bu nedenle hükümetten, ekonominin, sanayinin ikinci plana atılmadığına dair ciddi bir efor görmek istiyoruz. Son Bakanlar Kurulu'nda masaya konulan sanayiyi destekleme paketinin bir an evvel devreye alınması, bu konuda atılacak iyi bir adım olacaktır. Ayrıca, üç ayrı paket halinde açıklanan yapısal dönüşüm adımlarının net bir takvimle hayata geçirilmesi çok önemli."

İstanbul'un bir mega kent olarak artık sanayiye sıcak bakmadığını ancak İstanbul'un sanayisizleşmesinin mümkün olmadığını belirten Okyay, çünkü sanayi üretiminin üçte birinin, yüksek teknoloji sanayi ürünleri ihracatının ise üçte ikisinin İstanbul'da bulunduğunu ifade etti.

5 ve 6. bölge teşviklerinin vadettiğiyle bu coğrafyaların lojistik ve emek kalitesinin ne yazık ki örtüşmediğini vurgulayan Okyay, bu nedenle bu bölgelere istenilen ölçüde yatırım gitmediğini anlattı.

Dolayısıyla az gelişmiş bölge teşviklerini, bu bölgelerdeki kamu altyapı yatırımlarını hızlandırarak, eşgüdüm halinde daha uzun vadeli planlama zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

" İSO Sanayi Teknopark Ortak Çalışma Komisyonu'nu oluşturduk"
Zeynep Bodur Okyay, sanayi denen şeyin, yenilikçi girişimin, kalifiye işgücünün, Ar-Ge'nin, üniversitenin, yaratıcı emeğin, finansa kolay erişimin, entegre lojistiğin, pazarlara yakınlığın bir arada titizlikle düşünülmesi gereken komplike bir iş olduğunu anlattı.
Bu bacaklardan birinin aksaması halinde tüm zincirin aksayacağını, bu nedenle sanayiyi, bütüncül bir yaklaşımla büyütme zorunlulukları bulunduğunu vurgulayan Okyay, şöyle devam etti:

"Bu noktada İSO'nun başlattığı bir girişim var. Odamızın Yönetim Kurulu aldığı kararla İSO Sanayi Teknopark Ortak Çalışma Komisyonu'nu oluşturduk. Komisyonumuz kısa süre içinde çalışmalarına başlayacak. Bu Komisyon'un amaçları, sanayinin katma değeri yüksek, teknolojiye dayalı üretimini geliştirmek için teknopark ekosisteminin sunduğu fırsatlardan daha fazla yararlanmasını sağlamak, üniversite ve teknoparklarda üretilen yeni teknolojilerinin sanayide değere dönüşmesine yönelik faaliyetler yürütmek, sanayi, üniversiteler ve teknoloji firmaları gibi teknopark paydaşları arasında ortak paydaya dayalı sürdürülebilir iş birliği ve transfer mekanizmalarının oluşmasını sağlamak. Sanayicinin teknoloji üreticisi olduğu gibi teknoloji yaratımcısı olmasını teşvik edecek çalışmalar yürütmek ve bu faaliyetleri destekleyici şekilde politika, mevzuat ve teşvik sisteminin geliştirilmesine katkıda bulunmak şeklinde özetlenebilir. Bu çalışmalarla Odamızla birlikte bu komisyon sanayimizi daha bütüncül bir yaklaşımla büyütmek için fikirler geliştirecek."

Okyay, bir önceki meclis toplantısında, İstanbul'un neden sanayisiz olamayacağını, akademisyenlerin hazırladığı rapor eşliğinde tartıştıklarını hatırlatarak, ondan önce de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile üyeleri buluşturdukları iki toplantıda, üyelerin, hem sanayide dönüşüm beklentilerini hem de yerel yönetimlerden sıkıntılarını ağırlıklı dile getirdiğini anlattı.

Üyelerin pek çoğunda, yerel yönetimlerin sanayi konusunda maalesef gerekli duyarlılığa sahip olmadığına dair inanç bulunduğunu aktaran Okyay, bu nedenle İstanbul'da sanayinin yenilikçi ve rekabetçi büyümesine yerel yönetimin vereceği katkının çok önemli olduğunun altını çizdi.

Okyay, aralarında yerel yönetimlerle ilgili sorunları çok hızlı çözüme kavuşturabilecekleri bir mekanizma kurabilirlerse, bunun büyük bir kazanım olacağını sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)