E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tarifelerinde büyük ses getirecek önemli bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor. “Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ” taslağı sektöre dağıtıldı. Sektör uzmanlarının verdiği bilgiye göre 1 Nisan 2018’de uygulamaya girmesi öngörülen yeni düzenleme ile “yüksek tüketimli” ve “düşük tüketimli” tüketici grupları oluşturulacak. EPDK’nın belirleyeceği (1 milyon kilovatsaat ve üzeri olabileceği değerlendiriliyor) sınırın üzerinde yıllık elektrik kullananlar “yüksek tüketimli tüketiciler” olarak adlandırılacak.
Gazete Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre düzenlemeyle birlikte sanayicilerin, büyük ticarethanelerin ve alışveriş merkezlerinin (AVM) dahil olacağı “yüksek tüketimli tüketiciler” grubuna giren tüketicilerin kullanacağı elektrik fiyatı, konutlardan farklı olarak her 3 ayda bir açıklanmayacak. Kaynaklar, “Yüksek tüketimli tüketiciler, serbest piyasada oluşan birim fiyatlar üzerinden pazarlık yaparak kullanacağı elektriğini tedarikçiden satın alacak” dedi.
‘FATURA ARTABİLİR’
Tedarikçiyle yapılacak sözleşmenin önemli hale geleceğini kaydeden kaynaklar, “Sözleşmenin süresinin, birim fiyatın gelecek öngörüsüyle hesaplaması büyük önem taşıyacak. Mevcut sistemde, sanayici tedarikçisinden yüzde 3-5 indirimli elektrik alıyor. Sözleşme bozulursa başka bir kaynaktan küçük bir ek maliyetle (almış olduğu indirimi kaybederek) elektrik satın alabiliyordu. Yeni sistemde daha yüksek bir bedel söz konusu olacak” diye konuştu.
YAZ SAATİ 801 MİLYON TL TASARRUF GETİRDİ
İstanbul Teknik Üniversitesi, yaz saati uygulamasının birinci yılının sonuçlarını raporlaştırdı. İTÜ’nün Sabit Saat Uygulaması (SSU) Değerlendirme Raporu’na göre uygulama sayesinde 540 milyon TL ile 801 milyon TL tasarruf sağlandı. Uygulamanın sağlayacağı tasarruf ve kazanımlarını daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na sunan İTÜ’nün raporuna göre, yaz saati uygulamasının tüm yıl boyunca kullanılması ile geçilen SSU sadece elektrik tüketiminde tasarruf getirmedi, aynı zamanda 2 milyar dolarlık potansiyel bir yatırımı da zorunlu olmaktan çıkardı. Uygulama ile Türkiye, 1 milyon 308 bin 297 MWh daha az elektrik tüketti. Rapora göre bu tasarrufun maddi karşılığı ise tek zamanlı tarifeler için 538.6 milyon TL, üç zamanlı tarifler için ise 801.6 milyon TL’ye karşılık geldi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
tarımdan sonra sanayici de sıra.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:45)