E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) girişim özelliklerine göre dış ticaret istatistikleri, sanayimizdeki çarpıcı bir çelişkiyi gözler önüne seriyor.
İnsan verilerden bağımsız olarak düşününce sanayi sektöründe faaliyet gösteren girişimlerin ihracatının ithalatından fazla olduğunu kabul eder. Ayrıca sanayinin dev şirketlerinin dış ticarette fazla vermesi gerektiğini, en azından dış ticaret açığındaki payının belirleyici düzeyde olmayacağını düşünür.
Ancak TÜİK verileri, bizdeki durumun her iki noktada da tam tersi olduğunu söylüyor. Bu noktada çarpıcı iki çelişkiyle karşı karşıyayız:
Birincisi dış ticaret açığının çok büyük bölümünü ticaret ve diğer sektörlerde faaliyet gösteren girişimler değil, bizzat sanayi girişimleri yaratıyor.
İkincisi sanayi devleri, sanayi girişimlerinin yarattığı dış ticaret açığının toplamından bile fazla dış ticaret açığı yaratıyor.
TÜİK verilerine göre girişim büyüklüklerine göre sektörlerin dış ticaret performansında 2016 yılı görünümü şöyle:
* 2016’da toplam 56.12 milyar dolarlık dış ticaret açığının 25.42 milyar dolar ile yüzde 45.29’unu sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmeler yarattı.
* 250 ve daha fazla çalışanı bulunan sanayi devlerinin yarattığı dış ticaret açığı 25.51 milyar dolar ile sanayici girişimlerin toplamının da üzerine çıktı.
Sanayi devlerinin toplam dış ticaret açığındaki payı yüzde 45.45’u buldu.
* Çalışan sayısı 50-249 arasında olan orta ölçekli sanayi girişimleri de 1.91 milyar dolar dış ticaret açığı yarattı. Bunun toplam dış ticaret açığındaki payı yüzde 3.40 ile sanayi devlerine göre önemsiz sayılacak boyutta.
* 1-9 çalışanı bulunan mikro ölçekli sanayi girişimleri ile çalışan sayısı 10-49 olan küçük ölçekli sanayi işletmeleri ise orta ve büyük ölçekli sanayi girişimlerinin tersine dış ticaret fazlası verdi. Mikro ve küçük ölçekli sanayi girişimleri, toplam dış ticaret açığının yüzde 3.56’sı kadar dış ticaret fazlası verdi.
* Orta, küçük ve mikro ölçekli sanayi girişimlerinin toplam ihracattaki payı, ithalattaki paylarından daha yüksek oldu. Buna karşın sadece sanayi devlerinin ithalattaki payı, ihracattaki paylarının üzerine çıktı. Sanayi devlerinin ihracattaki payı yüzde 36.66 olurken, ithalattaki payları yüzde 39.14 ile bunun 2.49 puan üzerine çıktı.
* Buna bağlı olarak sanayide ihracatın ithalatı karşılama oranı en düşük grup da yüzde 67.18 ile sanayi devleri oldu.
* Buna karşın ihracatın ithalatı karşılama oranı küçük ölçekli sanayi girişimlerinde yüzde 124.21, mikro işletmelerde yüzde 109.95 oldu.
* Sanayi girişimlerinin ticaret dengelerine ürün gruplarına göre baktığımızda, dış açıkta yatırım mallarının payının düşük olduğu, asıl açığın hammadde, aramalı ve tüketim mallarında ortaya çıktığı görülüyor.
Bu veriler, ekonomi ve sanayideki yapısal ve çok ciddi bir sorunu ortaya koyuyor. Sanayi işletmelerimiz üretimlerini sürdürebilmek için yaptığı ihracattan daha fazla ithalat yapmak zorunda. Özellikle ekonominin ve sanayinin lokomotif gücü olan sanayi devleri, adeta çarklarını döndürebilmek için ihracattan çok ithalata dayanmak durumundalar.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dogalgaz ve petrol ithalatı sanayi grubu içerisinde ise bu fark çok normal
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:09)