E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSanal ortamda para kazanma tüyoları---

Sanal ortamda para kazanma tüyoları

Sanal ortamda para kazanma tüyoları
18 Aralık 2011 - 09:46 borsaningundemi.com

Türkiye'de 2 milyar dolarlık bir pazar oluşturan e-ticaret, hemen hemen her kriz döneminden büyüyerek çıkıyor

Ev kadınından beyaz yakalıya emekliden öğrenciye kadar ‘internetten para kazanmak’ isteyenlere her geçen gün yenisi ekleniyor. Akşam, yola yeni çıkacaklar için, Türkiye’deki başarılı 14 internet girişiminin patronuna, 'Yapılması ve kaçınılması’ gerekenleri sordu.
İşte 14 girişimcinin ağzından internetten para kazanma tüyoları:
l SABIR gösterin
l İYİ araştırın
l ÜRÜNÜ nasıl pazarlayacağınızı açık bırakmadan netleştirin.
l PROJENİZE aşık olmayın
l OBJEKTİF insanlardan görüş alın
l FİYATI değil, kaliteyi birinci planda tutun
l EN az 1 yıl para kazanamayacağınızı düşünerek yatırım yapın
l İŞİ sahiplenecek nitelikte iyi bir ekip kurun
l SANAL ortamda da olsa ziyaretçilerinizle her zaman samimi bir bağ kurmaya çalışın
l MEMNUNİYETSİZLİK internet üzerinde hızlı yayılır, her müşterinin mutlu olmasını sağlayın...
GELİR MODELİNİ NETLEŞTİR
Ahmet Emre Sarı - Markafoni Yönetim Kurulu Üyesi: YAP: İnternette iş kurmanın vakit ve emek isteyen bir iş olduğu unutulmamalı. Muhtemelen ilk 2 yıl geceniz gündüzünüz kalmayacak. Bir diğer önemli şey gelir modeli. Fikriniz iyi olsa da gelir modeliniz netleşmeden yola çıkmayın.
YAPMA: Aynı pazarda, başarılı bir örneği birebir kopyalamaktan kaçının. Tüketiciye mutlaka bir yenilik sunmuş olun.
SAKIN FİKRİNİZE AŞIK OLMAYIN
Nevzat Aydın - Yemeksepeti.com/CEO:
YAP: Girişimin başarılı olabilmesi için hem girişim fikrinin kendisi, hem doğru planlamış olması hem de doğru girişimci profili bir araya gelmeli.
YAPMA: Bazen girişimciler kendi akıllarına gelen fikirle o kadar beraber yaşıyorlar ki, ona aşık oluyorlar. Fikir alın. Girişimcilerin, işi tamamen objektif yorumlayacak kişiyi doğru bulmaları gerekiyor. Ondan sonraki aşamada ise ciddi bir araştırma süreci başlıyor.
Krizlerden büyüyerek çıkan ender sektörlerden
Hakan ORHUN Elektonik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı: Türkiye'de sektörün büyüklüğü 2 milyar dolar seviyelerinde. Bu rakam, her yıl yüzde 30-yüzde 50 arasında büyüyor. E-devlet gibi projelerin hayata geçmesi ile beraber internet daha ciddi amaçlar için kullanılacak. Bugün fiziksel olarak yaptığımız birçok iş internete kayıyor. İnternetten alışveriş ise bununla beraber daha yaygın hale gelecek... Şu anda Türkiye'de 5 milyon kişiyi aşkın bir kitle e-ticaret üzerinden alışveriş yaptı. Birkaç sene öncesine kadar erkekler daha yoğundu. Fakat giyim sitelerinin yaygınlaşması ile beraber kadınlarda e-ticareti yoğun olarak kullanmaya başladı. E-ticaret, hızlı karşılaştırma imkanlarıyla kişilerin istedikleri ürünlere hızlıca ulaşmalarını sağlıyor. Bu avantaj sayesinde e-ticaret bugüne kadar her kriz ortamından büyüyerek çıktı.
Başarı, iletişimden geçer
Thomas Carroux -bonprix Türkiye Genel Müdürü:
YAP: Ürünlerimiz her zaman müşterilerimizle kurduğumuz iletişimin merkezinde yer alıyor...
YAPMA: Sosyal-medya, müşterilerimizle kurduğumuz iletişimde çok önemli bir rol oynuyor. Biz bu yolu, müşteri sadakatini artırmak için kullanıyoruz.
Kapasitenin üzerinde sipariş almayın
Emre Aydın -Ciceksepeti.com Kurucu Genel Müdürü:
YAP: Çok iyi bir ekip kurmalı. İşe İyi bir iş planı ve iyi bir pazarlama planı oluşturmalı. Herşey müşteri için yapılmalı, müşterinin mutluluğu koşulsuz gözetilmeli. Teknoloji çok iyi takip edilerek, müşteriye en kolay ve en güvenli platformu oluşturmak için çalışılmalı.
YAPMA: Müşteriye odaklanmak yerine, rakibe odaklanmak. Kaliteye odaklanmak yerine, fiyata odaklanmak. Henüz tam hazır olmadan kapasitenin üzerinde sipariş almak.
Hemen üç ayda para kazanmayı beklemeyin
Emek Kırbıyık- Dugun.com Genel Müdürü:
YAP: 1 yıllık kişisel yaşam ve iş giderlerinizi karşılayacak bütçeniz olmalı. İşin size 3 ay sonra para kazandırmaya başlayacağını düşünmeyin.
YAPMA: Gelir modeli belli olmayan işlere girmeyin. 'Site ilgi görsün, sonra kazanırız' mantığının sonucu hüsran olabilir.
Online chat tüketiciye sanal alemde gerçek kişi güveni verir
Muazzez Bodur (Koleksiyonerim.com/Kurucu):
YAP: Güveni pekiştirmek için ana sayfada online ticaret güvencesini sağlayan güvenlik sistemlerinin logoları bulunmalı. Online chat ise tüketiciye gerçek bir kişi ile muhattap olmanın rahatlığını veriyor ve satışı artırıyor. YAPMA: Tüketicinin yazarak ya da arayarak kurduğu iletişime geç cevap vermek ya da vermemek, vaat edilen süreden geç teslimat gibi ticaretin işleyişinde hatalar yapmak kaybettiriyor.
Hoşnutsuz müşteri çarpı 10 etkisi yaratır, unutmayın
Oğuz ŞENOL- Vipdükkan (Global Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı):
YAP: Ürün tedarik zinciri, çok iyi oluşturulmalı , alımlarda fiyat çok önemli. İyi bir satış yada satın alma kadrosu gerekli. Sermaye çok önemli. Private shopping kulüpler arasında reklam çok gerekli. Lojistik ve lojistik altyapı çok önemli. Malları zamanında gitmeyen hoşnutsuz müşteri x 10 memnuniyetsizliği müşteri eder.
YAPMA: Özel alışveriş siteleri için birkaç milyon dolardan az sermayeniz varsa bu işe girmeyin.
EN ÖNEMLİSİ MÜŞTERİ GÜVENİ
Mehmet Gök-Bombastik Yönetici Ortağı:
YAP: Müşteri ihtiyaç ve davranışlarını analiz edin. Aylık gelir-gider analizleri yapın. Hedefler koyun. Başarılı olmanın ilk adımı sağlam ilişkiden ve müşteri güvenlerinden geçer.
YAPMA: Motivasyonu düşürmeyin, işe olan inancı yitirmeyin. Uzun soluklu bir iş, başlanılan işi yarım bırakmamak gerekiyor.
HER ZAMAN BİR B PLANI OLMALI
Çiğdem Toraman-Daybuyday.com Genel Müdürü:
YAP: Tek bir iş planı değil, iki farklı iş planı üzerinde çalışılması gerektiğini dikkate alın. A planı yürümediğinde hızla B planı uygulamaya alınmalı.
YAPMA: Projeyi aceleye getirip sistem tam olarak oluşturulmadan ve çalışma test edilmeden sitenin yayına alınmaması gerek.
SAYGINLIĞIN BİTMESİ İÇİN BİR TwİT YETER
Timur Altop- Kurdele.com CEO
YAP: En baştan mükemmeli hedeflemeyin. Müşterilerinizin davranışlarını öğrendikçe işinizi de buna adapte edin. Online işinizin gelişmesini sağlamak için çok sabırlı ve esnek olmanız şart.
YAPMA: Bir problem yaşandığında, bu durumun tüm dünyaya ilan edilerek saygınlığınızın yerle bir olması için tek bir Twitter mesajının yeterli...
HER FİKRE ÖZENME
Çağlar Erol - Enuygun.com Genel Md:
YAP: Bir çok girişimci, kafasındaki modele aşık olup modelin ne kadar başarılı olacağını düşünerek yola çıkar, ama işin parasal boyutunu çok düşünmez. Güçlü bir ekip, sıkı çalışma, hızlı karar yeteneği, ürüne ve mutlu müşteriye odaklanma, bir internet girişiminin başarısını getiren en önemli faktörler.
YAPMA: Yurtdışında gördüğümüz kimi örneklere özenerek yapılan harcamalar sonucu, başarılı olabilecek nice güzel fikirler daha alevlenmeye fırsat bile bulamadan sonlanabiliyor.
DOĞRU ZAMAN YOK!
Şehbal Eviner-Nishmark.com/Kurucu:
YAP: İnternette en iyi zaman diye bir kavram yok. Çünkü tüm dünyaya açılıyorsunuz. Sizin fikrinizi daha önce bulmuş biri çok daha hızlı hareket etmeye başlamış olabilir. Çok başarılı bulduğunuz e-ticaret sitelerinin yapısı belki de size hiç uygun gelmeyebilir.
YAPMA: Hedef kitleniz nerede ise internette de orada olun. Gereksiz yerlerde bulunmak size zaman ve para kaybettirecektir.
HIZLI BAŞARIYA İNANMA!
Alper Tekin-Mekanist.net Kurucusu ve CEO'su:
YAP: Girişimciler, başarısız olma ihtimalini de göz önünde bulundurarak biraz korkmalı. Küçük ve odaklı başlanmalı ancak büyük problemi çözmek hedeflenmeli. YAPMA: Kısa vadeli düşünmemeli. Dışarıdan pek çok projenin hızla başarıya ulaştığı düşünülebilir. İşin aslı bu sitelerin de uzun-acılı bir başlangıç sürecinden geçtiğidir.
Aylin Löle/Akşam

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)