E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisŞampiyonlar Ligi'ne gidemeyebilir---

Şampiyonlar Ligi'ne gidemeyebilir

Şampiyonlar Ligi'ne gidemeyebilir
06 Temmuz 2011 - 15:38 borsagundem.com

UEFA, Federasyon´dan önce karar verebilir. Bu durumda da Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi´nden men edilebilir

Şike soruşturmasında gözaltılar devam ederken gözler federasyonda. Ancak UEFA, Federasyon´dan önce karar verebilir. Bu durumda da Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi´nden men edilebilir.
Herkes UEFA’nın ve Futbol Federasyonu’nun alacağı kararı merakla bekliyor. Bu karar için dün ilk adım atıldı. Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve Başkan Vekili Lutfi Arıboğan dün İstanbul Emniyeti’ne giderek operasyon ile ilgili bilgi talep ettiler. Elde edilebilen (çünkü gizlilik nedeniyle bazı bilgiler savcılar tarafından iletilmeyebilir) bilgiler ışığında da süreç başlattılar. Futbol Federasyonu bu bilgiler ışığında ilk toplantısını bugün ya da yarın gerçekleştirecek. “Neler olacak?” sorusunun yanıtlarını Hürriyet Gazetesi sayfalarına şöyle taşıdı:
SORUN: Şampiyonlar Ligi’ne kim gidecek?
UEFA konuyu takip ediyor: Futbol Federasyonu ile UEFA yetkilileri sürekli temas halindeler. UEFA, öncelikle süreci tanımaya ve olayla ilgili bilgi almaya çalışıyor ve kısaca şu iki nokta üzerinde duruyor;
a-) Türk futbolunda neler oluyor?
b-) Şampiyonlar Ligi’ne gelecek takım temiz mi?
Futbol Federasyonu bu süreci ve neler yaşandığını eldeki bilgiler ışığında paylaşıyor. Şampiyonlar Ligi konusu ise çok hassas. Prosedür gereği Federasyon sezon sonunda Fenerbahçe ve Trabzonspor’un ismini verdi. Ama şimdi durum değişti.
SONUÇ: Şike konusunda çok hassas
Bu operasyon sonucunda kuvvetli delillerle bir kirlilik tespit edilir ve tutuklama gerçekleşirse o zaman her şey alt üst olacak. Futbol Federasyonu’ndan önce UEFA bir karar alacak ve F.Bahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne katılmasını veto edecek. Çünkü UEFA, Şampiyonlar Ligi’ne ve bu ligin marka değerine çok önem veriyor. Dünyanın en önemli organizasyonu olarak konumlandırıyorlar. Ve şikeye adı karışmış bir takımı bu lige almama gibi bir yetkileri var. Marka değerini ve gelirlerini koruma adına bu karar alınabilir.
SORUN Süper Lig fikstürü çekilecek mi?
Evet, zamanında çekilecek: Lig 5 Ağustos tarihinde başlayacak. Peki ya fikstür çekimi ne olacak? Fisktür çekim tarihi ise henüz açıklanmamıştı. Aydınlar, dün bu konuda yaptığı açıklamada prosedüre uyacaklarını söyledi..
SONUÇ: Aydınlar’ın açıklamasına göre erteleme söz konusu değil.
SORUN: Lig zamanında başlayacak mı?
Erteleme kararı da çıkabilir: 5 Ağustos 2011-2012 sezonunun başlama tarihi olarak belirlenmişti. Ama gün gün elde edilen bilgi ve belgeler ligin başlama tarihi konusunda Federasyonu sıkıntıya soktu. Bu konuda iki seçenek var.
SONUÇ: Ligin başlaması gecikecek.
a-) Lig zamanında başlasın. Gelişmeler ışığında geriye dönük karar verelim. (Yüzde 15)
b-) Ligin başlama tarihini ileri bir zamana bırakalım. Gelişmeleri görelim. (Yüzde 85)
SORUN: Fenerbahçe küme düşecek mi?
Yıldırım ceza alırsa düşer: Bu sorunun yanıtını herkes merak ediyor. Eğer Başkan Aziz Yıldırım tutuklanır ve ceza alırsa bu aynı zamanda Fenerbahçe de ceza alacak anlamına geliyor. Peki Fenerbahçe küme düşer mi?
SONUÇ: Aydınlar bu kararı alabilir
Bu soruya “Evet” yanıtı vermek ne yazık ki her sporseveri üzecek ama şu andaki görüntü bu. Fenerbahçe’nin potansiyel başkan adayı, şu anki Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar , Fenerbahçe’nin küme düşürülmesi kararını alabilir.
SORUN: Kaç takım Süper Lig’den düşebilir?
Çok takımın adı geçiyor: Fenerbahçe şu anda en çok konuşulan kulüp. Çünkü olayların merkesindeki kulüp. Ama onlarla birlikte ismi anılan çok kulüp var. O kulüplerin durumu da Fenerbahçe hakkında alınacak karara bağlı.
SONUÇ: Eskişehir ve Sivasspor
Polis tutanağında en çok ismi geçen takımlar bunlar. Ankaragücü ve İstanbul BŞB’nin durumları da masaya yatırılıcak. Bucaspor zaten düştü. Mahkeme kararına göre daha başka bir ceza da alabilir.
SORUN : Süper Lig kaç takımla oynanacak?
6 Eğer 3 takım düşürülürse: Eğer 3 takım küme düşürülürse, lig kaç takımla oynanacak? 18 olursa lige hangi takımlar, hangi kriterlerle alınacak.
SONUÇ: Eksikleri tamamlamaları zor
Bir takımın küme düşürülmesi için gereken talimatlar Federasyon yönetmeliğinde var. Ama bir takımın küme çıkması pek mümkün görünmüyor. Bu durumda 15 takımlı bir sezon yaşayabiliriz.
SORUN: Digitürk ihale iptali ister mi?
O parayı vermeyebilirler: Şike operasyonun en çok zorladığı kurumların başında yayın ihalesini elinde bulunduran Digitürk geliyor. 18 takımlı ve Fenerbahçeli bir lige 450 milyon dolar veren kurum, Fenerbahçe’nin olmadığı 15 takımlı bir lige o parayı vermek istemeyecek.
SONUÇ: Yayın geliri dibe vuracak
Federasyon ligi ve yayını devam ettirmek isteyecek. Bu durumda bir orta yol bulunacak. F.Bahçe son sezon (2010-2011 sezonu) 65 milyon TL almıştı. Son 5 sezon F.Bahçe’nin kazandığı paranın ortalaması alınacak ve bu rakam Digitürk’ten istenmeyecek. Diğer takımlar için de bu geçerli. Ama Digitürk daha fazla indirim talep edecektir.
SORUN: Diğer takımlar nasıl etkilenecek?
Büyüklerin geliri düşebilir: Fenerbahçe’nin olmadığı, Digitürk’ün yayın gelirlerini yarı yarıya azaltacağı Süper Lig’de, diğer takımlar ve özellikle Galatasaray ile Beşiktaş nasıl etkilenecek? Gelirlerinde bir azalmak olacak mı?
SONUÇ: Yarı yarıya azalacaktır
Şu anda G.Saray ve Beşiktaş 50 milyon TL’nin üzerinde yayın gelirlerine sahip. İki takım da bunun yarısını ancak alabilecek. Anadolu takımlarının gelirleri de yarı yarıya azalacak.
UEFA ŞİMDİLİK DIŞINDA DURUYOR
UEFA basın bürosu sözcüsü, Deutsche Welle Türkçe Servisi´ne yaptığı açıklamada, UEFA’nın direkt olarak Fenerbahçe olayına karışmak istemediği vurguladı.
Aynı yetkili, “Şu anda ortam çok karışık UEFA olarak geleceğe yönelik herhangi bir spekülasyonda bulunmak istemiyoruz. Ancak, bizim için hukukun temel kurallarından olan suçsuzluk karinesi esastır. Tersi ispatlanana kadar insanların masum olduğu ilkesi bir evrensel hukuk kuralı. O nedenle soruşturma sürüyor olsa da Fenerbahçe yasal hakkı doğrultusunda, Türkiye Futbol Federasyonu´nun vereceği karara göre, Şampiyonlar Ligi´ne katılabilecek. UEFA’nın Fenerbahçe’nin maçlarını askıya aldığı veya alacağı gibi bir durum söz konusu değil. Bu Türk futbolunun iç sorunudur. Türkiye Futbol Federasyonu, Fenerbahçe ile ilgili kararları alacaktır. Bizim açımızdan ise evrensel hukuk kuralları geçerlidir” dedi.
TOP FEDERASYONDA
Fenerbahçe soruşturmasında UEFA’nin olayın herhangi bir tarafı olmadığını vurgulayan, basın bürosu sözcüsü, Deutsche Welle Türkçe´ye yaptığı açıklamada “Biz konunun Türkiye ve Türk futbolu için ne kadar hassas ve önemli olduğunun farkındayız. O nedenle olayın bir tarafı gibi gösterilmek istemiyoruz. Bizim açımızdan bu soruşturma tamamen Türk Futbol Federasyonu´nun konusudur” dedi.
Soruşturmanın kısa sürede tamamlanmama ihtimaliyle ilgili bir soruya ise basın bürosu sözcüsü, “ Soruşturma sonunda bir yargılama olup olmayacağı henüz belli değil. Bir yargılama olur ve sonuçlanması uzun zaman alırsa bile bu durum biraz önce söylediğim, masumiyet karinesi ışığında değerlendirilir” dedi.
Bugüne kadar benzer bir olay ile karşılaşmadıklarını bildiren basın sözcüsü, “Bu nedenle bu olaya ilişkin daha önceden oluşmuş genel bir uygulama yok. Türkiye Futbol Federasyonu´nun tavrı önemlidir. Çünkü bu şu anda tamamen bir iç sorun” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)