E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sahada bulunan doğalgaz rezervinin 85 milyar metreküp yükseltilerek 405 milyar metreküpe çıkarıldığını Cumartesi günü ilan etmesinin ardından bugün NTV’de konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sahada üretime geçiş takvimi konusunda açıklamada bulundu.
Sakarya gaz sahasında şu ana kadar sadece Tuna-1 adlı kuyunun sondajının tamamlandığını ifade eden Dönmez, üretimin 2023 yılında başlayacağını hatırlatarak, “Burada 40’a yakın üretim kuyusu planlıyoruz. Yaklaşık her iki ayda bir kuyu açarak üretim planı hazırlıklarımız tamamlanmış olacak” dedi.
Üretim 2023 yılında başlayacak olsa da plato üretim olarak adlandırılan sabit miktarda uzun süreli üretime birkaç yıl daha geçilemeyeceği tahmin ediliyor.
Fatih sondaj gemisinin aynı sahada açacağı ikinci tespit kuyusu Türkali-1’in ilkinden sadece 4-5 km uzakta olacağı bilgisini veren Dönmez, toplam üç kuyu daha açarak sahadaki rezerv tahmininin sağlamasını yapacaklarını ifade etti.
Dönmez, “(Türkali-1) aynı zamanda üretim kuyusu olacak. Sahaya ilişkin verileri iki ve üçüncü kuyularla teyit etmiş olacağız. (Üretim için) projelendirmeye esas verileri bu kuyulardan alacağız. İlave keşiften ziyade sahanın teknik özelliklerini netleştirmek için (bakıyoruz)” dedi.
Sakarya sahasından çıkarılacak doğalgazın karaya nasıl taşınacağı ve ulusal iletim şebekesine nasıl bağlanacağı hakkındaki mühendislik çalışmaları da devam ediyor. Dönmez, üretim için detay mühendislik çalışmalarının gelecek yılın ilk çeyreğinde sonuçlanacağını söyledi.
AÇILAN KUYULAR FİLYOS'TA KARAYA ÇIKACAK
Saha derin denizde olduğu için deniz üzerinde platform kurulması düşünülmüyor. Üretim için açılan kuyuların büyük ihtimalle Filyos’ta karaya çıkacağını ve buradan şebekeye bağlanacağını ifade eden Dönmez, “Su üzerinde bir şey görünmeyecek, ama karada görünecek. En yakın mesafede olan nokta Filyos gözüküyor ama başka yerde de çalışmalar var. Karada ayrıştırma yapacağız, çünkü gelen gazda istemediğimiz partiküller olacak. Bunlar ayrıştırılacak sonra ana Botaş iletim sistemine bağlanacak” dedi.
Dönmez’in verdiği bilgiye göre Sakarya doğalgaz sahası 10,700 kilometrekare (km2) büyüklükte. Bunun ise sadece 2,000 km2 kısmında sondaj öncesi çalışma olan sismik tarama tamamlandı. Sismik tarama yapılan alanın 225 km2’sinde ise rezerv keşfedildi. Sahanın geri kalanının sismik taramasının gelecek yılın ilk yarısında tamamlanması bekleniyor.
Türkiye’nin aldığı üçüncü derin deniz sondaj gemisi Kanuni de Ocak veya Şubat ayında doğalgaz sahasında sondaj yapan Fatih’e katılacak.
AKDENİZ'DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK
Dönmez, Kıbrıs adasında sondaj çalışması yürüten ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin egemenlik iddia ettiği alanlarda çalıştığı için AB ile Türkiye arasında gerilim yaratan sondaj gemisi Yavuz’un petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam edeceğini söyledi.
Yavuz gemisi şu anda Mersin’in Taşucu limanında bulunuyor. Dönmez Yavuz’un şu anda Barbaros Hayrettin adlı sismik arama gemisinin çalışmalarından gelen veriler ışığında Selçuklu-1 kuyusu yakınlarında tekrar sondaja başlayacağını ifade etti, ancak tarih vermedi.
Dönmez’in verdiği bilgiye göre Türkiye Akdeniz’deki egemenlik alanının yarısında sismik arama çalışması yürüttü.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
altay tankı kac secimdir seri uretime geciyor bir turlu gecmedi oda herhalde 2023'e kaldi
bir kişiyi 20yıl iktidardA TUTMAYACAN. DOYUM N OKTASINA ULAŞIP SIMARIYORLAR. MADEM COK DİNDARLAR HZ. ÖMER YUSF GİBİ YAPSINLAR. HEP BANA DEMESİNLER.
Hep 2023 niye mi acaba bunlari kullanarak secilir miyim tekrardan ayaaklari secimden once cikarinda goreyim sizi hadi , yillardir milletin yuzune baka baka kandirmaya devam noldu eyt , 3600 sozu
Maaşından başka memlekete faydalı bişey olabileceğini düşünemeyen... düşük zekalı profil
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:14)