E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSahte ilacın kaynağı Türkiye---

Sahte ilacın kaynağı Türkiye

Sahte ilacın kaynağı Türkiye
06 Nisan 2012 - 07:21 borsaningundemi.com

ABD yeni bir sahte kanser ilacı vakasıyla sarsılıyor

Türkiye’de satılan Altuzan adlı kanser ilacının sahtelerinin ABD’ye ihraç edildiği belirlendi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), geçen Şubat ayında ortaya çıktığı gibi içerisinde kanseri engelleyecek etken madde bevacizumab bulunmayan sahte kanser ilaçlarının tespit edildiğini açıkladı. İlaçları ABD’li doktorlara İngiliz Richards Pharma adlı şirket sattı. Şirketten yapılan açıklamada ilaçların Türkiye’den 120 kutu olarak getirtildiği belirtildi. Bu kutuların 38’i ise ABD’ye doğrudan gönderildi. Geri kalanlar yine ABD’ye ilaç ihraç eden başka bir İngiliz distribütöre satıldı. FDA yetkilileri, seri numarası B6021 olan bütün ilaçların sahte olduğunu açıkladı. Yetkililer kalın bağırsak, böbrek, akciğer ve beyin kanseri tedavisinde kullanılan ilaçların sahte versiyonlarında hiçbir etken madde bulunmadığına dikkat çekti. Bir FDA sözcüsü ABD’li hastaların bulunan sahte ilaçlardan kullanıp kullanmadığının bilinmediğini söyledi.
400 miligramı 2400 dolara satılıyor
Associated Press haber ajansına konuşan Roche sözcüsü ise orjinal Altuzan ilaçların üzerinde sadece Türkçe yazılar bulunduğunu ancak ABD’de tespit edilen sahtelerin İngilizce yazılı olduğunu dile getirdi. Geçen Şubat ayında da sahte Avastin’lerin Türkiye’den Mısırlı ve Suriyeli aracılarla Danimarka, ABD ve İngiltere gibi ülkelere satıldığı ortaya çıkmıştı.
FDA onaylı olmayan Altuzan, Avastin’in Türkiye’deki ismi. 400 miligramı 2 bin 400 dolar değerinde olan Avastin geçen yıl 2.5 milyar dolardan daha fazla satış yapmıştı.Roche Türkiye: FDA bizi bilgilendirdi
Roche Türkiye yetkilileri şu açıklamayı yaptı:
“Geçtiğimiz günlerde merkez firmamızdan, Avastin (bevacizumab) için yurtdışında olan bir sahtecilik vakası bildirimi tarafımıza ulaşmıştır. Türkiye’de ürünümüz ‘Altuzan’ ticari ismi ile ruhsatlı ve bu isim ile pazarlanmakta olup, yurt dışında sahtesi bulunan ürün ise ‘Avastin’ ismi ile piyasaya verilmiştir. Son olarak ise FDA, ABD’de kurumun sahte ürün olarak tanımladığı yeni bir vaka ile ilgili olarak Roche ve Genentech’i bilgilendirmiştir. FDA’nın ortaya çıkardığı bu yeni sahte ürün, ‘Altuzan’ etiketini taşımaktadır. FDA sahte ürünle ilgili olarak değerlendirmelerinin devam edeceğini açıklamış olup, Roche’un bu aşamada ek bir bilgisi bulunmamaktadır.
‘İlaçlarımız karekodla satılmakta’
Şirketimiz ABD’de FDA’nın değerlendirmelerini tümüyle desteklemekte ve çalışmalarını FDA ile birlikte gerçekleştirmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın İlaç Takip Sistemi (İTS) uygulaması dahilinde tüm ilaçlarımız 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren karekodlanarak satılmaktadır. İTS uygulaması dahilinde ürün, dağıtım ağı içerisinde takip edilerek hastaya eczaneden ulaşmaktadır. Bu süreç, sahte ilacın tespitinde etkin bir rol oynamaktadır. İlaçlarımız ecza depoları kanalı ile eczanelere ulaştırılmaktadır. Sahte ilaç riskine karşı; ambalajı bozulmamış, güvenli dağıtım ağı içerisinden ürün temin ederek satış yapan eczanelerden ürünlerin alınmasını tavsiye ederiz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)