E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya'nın petrol ambargosu ve ardından İran, Venezuela ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden potansiyel arz eklemeleri ve Ukrayna'da artan çatışmalarla dalgalı geçen hafta da brent 139.13 usd’ye kadar yükseldi ardından ise büyük ölçüde Rus enerjisine bağımlı olan Avrupa Birliği'nin Rus petrolünü yasaklama konusunda ABD ve İngiltere'ye katılmayacağı netleştikten sonra fiyatlarda geri çekilme izledik. Petrol fiyatları bu sabah bazı kayıplarını geri aldı ancak diğer büyük petrol şirketlerinden piyasaya daha fazla arz getirme çabalarına karşın, Rus petrolüne yönelik artan yasaklara ilişkin korkular sonucunda Üreticiler Kasım ayından bu yana en büyük haftalık düşüşlerini kaydetme yolunda ilerliyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri, 11 sent artışla 109.44 usd’den, ABD WTI ham petrol vadelileri de 46 sent veya %0,4 artışla 106,48 usd’den işlem görmekte. ABD'de tüketici fiyatları Şubat ayında yükseldi ve Amerikalıları kira, gıda ve benzin için daha da zorlamya başladı.Tüketici fiyat endeksi, Ocak ayındaki %0,6'lık artışın ardından geçen ay %0,8 arttı. Benzin fiyatlarındaki %6,6'lık toparlanma, TÜFE'deki artışın neredeyse üçte birini oluşturdu. Benzin fiyatları Ocak ayında %0,8 düşmüştü.
Gıda fiyatları %1.0, evde tüketilen gıdaların maliyeti ise %1.4 arttı. Meyve ve sebze fiyatları Mart 2010'dan bu yana en yüksek oranda artarken, süt ve ilgili ürünlerdeki fiyat artışı yaklaşık 11 yılın en büyük artışı oldu. Şubat ayına kadar olan 12 ayda TÜFE, Ocak 1982'den bu yana en büyük yıllık artış olan %7.9'a fırladı. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı ham petrol ve petrol maliyetlerini artırırken enflasyon daha da hızlanmaya hazırlanıyor. Diğer taraftan ise Yükselen enflasyon ücret artışlarını yok ediyor. Bunu da , enflasyona göre düzeltilmiş ortalama saatlik kazançların Şubat ayında yıllık bazda %2,6 düşmesinden görüyoruz. FED’in önümüzdeki Çarşamba günü faiz oranlarını artırmaya başlaması bekleniyor. Enflasyonun ABD merkez bankasının %2'lik hedefinin yaklaşık dört katı olmasıyla birlikte bun yıl 7 faiz artışı bekleniyor. Düşük gelirli haneler, gelirlerinin daha fazlasını gıda ve benzine harcadıkları için yüksek enflasyonun yükünü çekiyor. Enflasyonun kırk yılın en yüksek seviyesine ulaşması ve tüm bu gelişmeler ABD endekslerinde düşüşlerin devam etmesine neden oldu. ECB’de dün yaptığı açıklamada, üçüncü çeyrekte tahvil alımını durduracağını ve artan enflasyonun Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden ekonomik büyümeye ilişkin endişelerden daha ağır basması nedeniyle faiz artırımına kapı açacağını söyledi
Asya hisseleri, ABD'de son kırk yılın en hızlı enflasyonunun ve şahin bir Avrupa Merkez Bankası'nın daha agresif faiz artırım beklentilerini desteklemesinin ardından bu sabah küresel bir düşüş yaşadı. Asya'da MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1,7 düştü.Hong Kong'un Hang Seng endeksi , Yum China ve diğer dört şirketin, şirketlerin Pekin ve Washington arasındaki bir denetim anlaşmazlığına karışmasının ardından %3,5 düşerken . Japon Nikkei %2.4, Güney Kore hisseleri %1.0 ve Avustralya hisseleri %0.9 geri çekilme yaşandı.
Dolar endeksi 98.491'de yatay, Tahvil piyasasında 10 yıllık ABD Hazine bonolarının getirisi %1.9671, Spot altın ons başına 1.995 usd’den işlem görmekte
Yabancıların favori hisse senetleri
Borsada açığa satış tedbirleri bugün de devam edecek
Goldman Sachs ABD büyüme tahminini düşürdü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:42)