E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Şahin politikaların etkileri 2023’te kendini hissettiriyor---

Şahin politikaların etkileri 2023’te kendini hissettiriyor

 Şahin politikaların etkileri 2023’te kendini hissettiriyor
18 Ocak 2023 - 08:24 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

New York imalat sektörü, siparişlerin düşmesi ve istihdam artışının durması nedeniyle Ocak ayında sert bir şekilde daralarak 21,7 puan gerileme ile – 32,9’a indi. New York imalat sektörü, ocak ayında -32,9 seviyesine gelirken bu seviye en son pandemi dönemi olan 2020 yılının Mayıs ayında görülmüştü. Piyasa beklentisi olan  -8,7’in oldukça altında gelen imalat sektörü endeksi, düşen talep ile birlikte imalat aktivitelerindeki kötüleşmenin daralmaya işaret ettiğini gösterdi. Aynı zamanda şubat ayının başında açıklanacak olan ISM imalat sektörü endeksinin öncü göstergesi olarak takip ettiğimiz NY imalat sektöründeki daralma, FED’in sıkı para politikası adımlarının şiddetini etkileyebileceği endişesi yarattı.

Dünya merkez bankaları tarafından uygulanan sıkı para politikaları petrol piyasasını da oldukça etkiledi. Şahin politikaların etkileri 2023’ün başlarında kendini hissettirmeye devam ederken, ABD ve Euro Bölgesi’nin her ikisinin de 2023’ün sonunda resesyona girmesi ya da ilk çeyrekte negatif büyüme dönemine geçmesi olasılıklar arasında. OPEC’ten yapılan açıklamada, “Parasal sıkılaştırmanın özellikle gelişmiş ekonomilerde ekonomik büyümeyi ne ölçüde yavaşlatacağı ve bunun sonucunda 2023’te petrol talebini ne ölçüde etkileyeceği henüz belli değil” denildi. Ardından OPEC, Çin ve OECD ülkelerinden gelen üçüncü çeyrek talep beklentilerindeki düşüşe rağmen küresel petrol talebi büyüme tahminini değiştirmeyerek 2,5 milyon varil/gün seviyesinde sabit bıraktı.

Asya tarafında ise BOJ, ki gün süren toplantısının ardından oybirliğiyle kısa vadeli faiz oranları için -%0,1 ve 10 yıllık getiri için yaklaşık %0 olarak belirlenen getiri eğrisi kontrolü hedeflerini sabit tuttu. Japonya merkez bankası daha önce belirlediği politikalarla 10 Yıllık bono faizi üst sınırını %0,5 olarak belirlemiş ve sürpriz bono alımı yapmıştı. BOJ’un getiri eğrisi politikasını değiştirmemesi açıklamasının ardından sabah saatleri itibariyle ABD doları, Japon yeni karşısında %2,5 değer kazanarak 131,49 yen seviyesini gördü. 10 yıllık getiri  %0,45’e geriledi ve Japonya Nikkei endeksi ise %0,6 değer kazandı.

Brent petrol tarafına baktığımızda Çin’in katı COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinin dünyanın en büyük petrol ithalatçısında yakıt talebinde bir toparlanmaya yol açacağı iyimserliği nedeniyle yükselişine devam ediyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri, bir önceki seansta gerçekleşen %1,7’lik yükselişin ardından bu sabah itibariyle %0,65 değer kazanımı ile varil başına 86,48 dolardan işlem görüyor. ABD’de West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri ise günü %0,4 artarak  %0,7 artarak varil başına 80,73 dolara yükseldi.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, yurt  dışında İngiltere ve Euro Bölgesi enflasyonu, ABD perakende satışlar ve sanayi üretimi öne çıkıyor.

Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (18/01/2022)

 

Altın fiyatlarında 'dolar' etkisi

 

BOJ getiri eğrisi politikasında değişiklik yapmadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)