E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisŞahenk neden restoran alıyor?---

Şahenk neden restoran alıyor?

Şahenk neden restoran alıyor?
25 Kasım 2012 - 12:33 borsaningundemi.com

İşadamı Ferit Şahenk son zamanlarda neredeyse tüm lüks restoranları satın aldı

Gün geçmiyor ki Ferit Şahenk restoran almasın. İşadamı Şahenk, lüks restoranların hemen hepsine ortak oldu.
Satın alma gücündeki artış, kentleşme ve ekonomik büyüme hedefleri Türkiye’de lüks restoran işinin ciddi potansiyel taşıdığını gösteriyor. Avrupa’daki kriz ise lüks restoran zincirlerini almak ya da ortak olmak için tam zamanı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Hürriyet'in haberine göre, geçtiğimiz günlerde İstanbul Doors Group’un çoğunluk hisselerini satın alan ve bunun hemen ardından dünyanın altı farklı ülkesinde restoranları bulunan Zuma’ya ortak olan Doğuş Holding gözleri gıda hizmet sektörüne, daha doğrusu lüks restoran işine çevirdi.
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk daha önce verdiği bir röportajda “Bu işe hobi olarak girmiyorum. Doğuş Holding çatısı altında yaptığım hiçbir şeyi hobi olarak yapmam” demişti.
Zaten sektör analizlerine bakıldığında da bu işin hobi değil, kârlı bir iş olduğu, hepsinden önemlisi gelecek vaadettiği açıkça görülüyor.
Araştırma şirketi Datamonitor tarafından yapılan bir analize göre 2014 yılında global gıda sektöründe yaklaşık 586 milyar işlem yapılacak. Bu sektörün 2009–2014 arasında yüzde 18 büyüyeceği anlamına geliyor. 
2015’TE 1.8 TRİLYON DOLAR
Rapora göre gıda sektörünün restoran segmentinde 2010 yılında yaklaşık 1.5 trilyon dolarlık kazanç elde edilirken bu rakam 2015 yılında 1.8 trilyon dolara ulaşacak. Gıda sektörünün sürekli büyümesinde en önemli etken nüfus artışı olurken hayat koşullarındaki değişim de gıda hizmet sektörünün büyümesinde oldukça önemli bir faktör. Şehirleşmesinin artmasıyla beraber ofislerde çalışan sayısının yükselmesi, ailelerde artık iki kişinin de çalışması ve bunların sonucunda evde geçirilen zamanın azalması insanların yemek alışkanlıklarını da değiştirdi. Bu değişim, dışarıda yemek yiyen insanların sayısını ve dolayısıyla kafe ve restoranların sayısını artırdı.
Doğuş Grubu’nun yatırıma soyunduğu lüks restoran işi de hem dünyada hem de Türkiye’de hızlı bir büyüme trendi içinde. Marka haline gelen restoranların zincir şeklinde büyümesini kentleşme, satın alma gücündeki artış ekonomik büyüme hedefleri destekliyor. Her ne kadar Avrupa’daki kriz işleri biraz yavaşlatsa da, Doğuş gibi bu alanda büyümeye çalışan şirketler için de en iyi alım zamanı olduğuna işaret ediyor. Bu restoranların kâr marjlarının oldukça iyi olduğunu belirtmekte de fayda var.
ZUMA VE ROKA’YA ORTAK OLDU
D.ream, geçtiğimiz günlerde İstanbul Doors Group’un yüzde 74.25’ini almıştı. Doğuş, gıda sektöründeki yatırımlarına hızla devam ederken, bünyesinde Roka ve Zuma restoranları bulunduran İngiliz Azumi Group’a da yüzde 50 ortak oldu.
Tüm bu alma satma işlerini “Farklılaş ya da öl” felsefesiyle açıklayan Şahenk gelecek dönem için oldukça iddialı bir hedef ortaya koymuştu: “Faaliyette olduğumuz tüm işlerde ilk 3’te yer alacağız.”Bu hedef, Doğuş Grubu’nun restoran işinde satın alma-büyüme faaliyetlerine devam edeceğini çok açık bir biçimde gösteriyor.
Doğuş’un elindeki markalar
· Nusr-Et Steakhouse
· Kiva
· Armani Ristorante
· Go Mongo
· GQ Bar
· Da Mario
· Vogue
· Anjelique
· Kitchenette
· Gina
· Ajia
· Zuma
· Mama
· Carlotta
· Poupon
· Ca’d’oro
· Gigi
· Foodist Catering
· Tom Aikens Res.
· Tom’sKitchen
· Tom’s Deli
· Raika
· Wanna

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • GİDİN İŞİNİZE!26 Kasım 2012 11:16

    YÜKSEK DÜKKAN KİRALARI İLE YÜKSEK ÇALIŞAN MAAŞLARI,LÜKS SINIFI YÜKSEK GIDA MALZEME ÜRETİMDE KULLANILAN MALİYETLER,VERGİLER,GIDA ÜRETİMİNDE KULLANILAN YÜKSEK ENERJİ MALİYET GİRDİLERİ ,YATIRILAN SERMAYEYE KARŞI O KADAR ÇOK RİSKLERLE ÇALIŞILDIĞINDAN KARLILIĞI O KADAR GARANTİ BİR İŞ DEĞİL BU LÜX LOKANTA KONUSU.BUNA KARŞI BANKA KAR BASIYOR OTURDUĞU YERDEN.BİRİLERİ KAFASINA GİRDİ ANLAŞILAN ZARAR EDERSE HOLDİNGE YAZAR ZARARI OLUR BİTER.BAŞKA DERDİNİZ Mİ YOK BEYLER BOŞVERİN ZENGİNİN MALI ZÜĞÜRDÜN ÇENESİNİ YORAR MALUM.

  • Cemal mizikacı26 Kasım 2012 00:42

    Adamda türkiyeli

  • 25 Kasım 2012 20:28

    Bu zengin milleti böyle arge için para harcamaz kaymağı yer faizden geçinir !!!!!!!!

  • 25 Kasım 2012 15:31

    türkiyede zenginlerin üretimi yok, ya parça birleştirir ya ithal eder ya inşaat yapar ya restaurant açar. hepsi tüketim toplumu işleri.

  • Yahya25 Kasım 2012 15:07

    Sahenk'in en yakin is danismanlari Sahenk'i yanlis yöne itmis. Bunu buradan önceden de yazdim. Birincisi Start TV aldiginda. TV sahibi olmanin her zaman hukumete kamburun olmasi demektir. Aydin Dogan bosuna mi cikti oradan. Al iste, bugun basbakan Yuzyil dizi icin demedigini etmemis. Simdi icerigini degistirseler... ikincisi de lokanta isi. Lokanta isinde gelirden ziyade person isi cok kontrolsuzdur. Turkiye'de ve Avrupada unlu lokantalar personelin kötu yönetimi ve isleri nedeniyle bir iflas eder bir kapanir. Lokantada ciktilar hep esktradir. Sahenk'in yapacagi is enerjidir segmetnidir. Örnek enerji arama isi Turkiye'ye yeni yeni geliyor. Henuz bir tek sirket var, buna ortak olabilinir. Yaninda da petrol kuyusu olursa super olur.

  • gercek25 Kasım 2012 14:22

    trilyoner adam kofte satma derdine dustuyse vay kucuk esnafın haline....

  • radîkal25 Kasım 2012 12:46

    bir tane türkçe isim yok çok libareliz :D