E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yapılan çalışmada, sağlık harcamalarının yüzde 20’sinin gereksiz olduğu belirlendi. Buna ek olarak mevcut sağlık harcamalarında da büyük tasarruf imkanının olduğu kaydedildi.
Dünya Gazetesi muhabiri Mehmet Kaya'nın haberine göre, OECD yayınladığı Etkisiz-Gereksiz Sağlık Harcamalarıyla Mücadele başlıklı çalışmada, ülkelerin büyük kısmında sağlığa hiçbir katkı sağlamayan harcamalar bulunduğu, bu durumun sağlık alanındaki gelişmeleri de sınırladığı kaydedildi. Veri toplanabilen ülkelere yönelik yapılan çalışmada, mevcut sağlık bütçelerinin yüzde 20’sinin bu nedenle savurganca harcandığı vurgulandı. Çalışmada bu savurganlığın önüne geçilmesinin sadece tasarruf sağlamayacağı, aynı zamanda hiçbir işe yaramayan uygulamaların ortadan kaldırılmasıyla insanlara daha iyi sonuç veren sağlık hizmeti sunulacağı kaydedildi.
Gereksiz sağlık harcamaları içinde, OECD ülkelerinde her 10 hastadan birinin önlenebilir hastane enfeksiyonları ve tedavi hataları nedeniyle ayrıca sağlık giderine neden olduğu belirlendi. Bu tür önlenebilir hastalık ve hataların ilave maliyet yükünün hastanedeki tedaviye yönelik toplam harcamaların yüzde 10’u düzeyinde olduğu kaydedildi.
Hastaların tekrarlanan test ve incelemelere tabi olduğu, idari olarak işleyişte hatalar yapıldığı ve hatta idari yolsuzlukların önemli düzeyde olduğu belirlendi. Doğumların üçte birinin sezaryenle yapıldığı, gerçekte ise tıbbi bulguların doğumların sadece yüzde 15’inin sezaryenle gerçekleşmesi gerektiğini gösterdiği belirtildi. İlaçların büyük kısmının eşdeğerlerinin piyasada olmasına rağmen, OECD ülkelerinde eşdeğer ilaç kullanımının yüzde 10-18 aralığında kaldığı belirlendi.
İnsanlar sisteme güvenmiyor
Çalışmada, güven anketlerine de yer verildi. OECD ülkelerindeki vatandaşların üçte birinin sağlık sektörünü yozlaşmış ve aşırı yolsuzluk yapan bir sektör olarak gördüğü kaydedildi. OECD raporunda, gereksiz sağlık harcamalarını kısmak amacıyla bazı politika başlıkları da önerildi. Bunlar arasında sağlık sektöründe sıklıkla tartışılan gereksiz prosedürlerin (gereksiz ameliyat, test ve incelemeler vb.) engellenmesi önerildi. Ayrıca, hastaların eşdeğer ilaçlar hakkında bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi, her türlü tedavide eşdeğer ve ucuz yöntemlerin tavsiye edilmesi politika önerileri arasında yer aldı. OECD politika önerileri arasında hemşirelerin rolünün güçlendirilmesi de yer aldı. Hastane bakımı gerektirmeyen hastaların hemşirelerin yardımıyla daha düşük maliyetle tedavi edilebileceği, bakımlarının yapılabileceği bu nedenle hastanede kalış sürelerinin azaltılabileceği ifade edildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:55)