E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı. Özellikle bayramlarda şeker ve şekerli besinler kadar kızartmalar, hamur işleri, gazlı içeceklerinin de tüketimi artıyor. Peki bayramda sağlıklı beslenme düzenine dikkat eden, diyabet-hipertansiyon gibi kronik hastalıkları olan veya ideal ağırlığını korumaya çalışanlar nelere dikkat etmeli? Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Şükran Yıldız beslenme önerilerinde bulundu.
- Her besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden tüketilmelidir. Süt, yoğurt, et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze-meyveler, ekmek, bulgur vb. sağlıklı besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi gerekir.
- Uyanınca 1-2 bardak su içildikten sonra güne hafif ve tok tutan bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıda ve yemeklerin yanında bol yeşillik veya ekstra yağ ve sos ilave edilmemiş bir salata mutlaka bulundurulmalıdır.
- Sıcak yaz günlerine denk gelen bayramda ve sonrasında günde yaklaşık 1.5- 2 litre su içilmeli, sıvı alımını artırmak amacıyla öğünlere az tuzlu ayran, şekersiz veya az şekerli komposto, soğuk çaylar gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ne yazık ki bayramda çay, kahve, meşrubat tüketiminin artması ile su içmek unutuluyor. Düzenli bir sindirim sistemi ve metabolizmayı canlı tutmak için günde 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmemek gerekir.
- Kahvaltıda haşlanmış yumurta, mevsim sebzeleri, peynir çeşitleri, tam buğday unundan ekmeklerin olduğu bir kahvaltı ile güne başlanmalı, porsiyonlar küçük tutulmalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir.
- Şeker, tatlı, çikolata tüketimini minimum düzeyde tutmalı ve ısrarcı tutumlara karşı dikkatli olunmalıdır. Eğer tatlı tüketmek istiyorsanız hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
- Aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. İştah ataklarını önlemek için meyve, süt, yoğurt, tam buğday galetalar ile küçük ara öğünler yaparak iştahı dengelenebilir.
- Kabızlık ve şişkinlik-gaz gibi sindirim sistemi problemlerinin önlenmesi için mevsiminde taze sebze ve meyveler tüketilmelidir. Yetişkinler günde 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir. Kabızlığın önlemesinde önemli role sahip olan probiyotik yoğurt tüketimini ihmal etmeyin.
- Diyabet, kalp ve hipertansiyon hastaları ile kronik hastaların, bayram süresince de beslenme düzenine özen göstermeleri ve siyah çay yerine bitki çaylarını tercih etmeli, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmalıdır.
- Çocukların gelişimine katkısı olmayan zararlı enerji kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekir.
- Oruç sonrası metabolizma hızının düşmesini önlemek amacıyla tansiyon düşüklüğünüz yoksa günde 1-2 fincan yeşil çay/beyaz çay tüketmeye özen gösterin. Fiziksel aktivite ve yürüyüşleri artırarak metabolizmanıza katkıda bulunun.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:05)