E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa Birliği (AB), faydası sürekli tartışma konusu olan yaz ve kış saati uygulamasından vazgeçeceğini artık tüm yıl boyunca geçerli olmak üzere yaz saati uygulayacaklarını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Aklın yolu bir. Sabit saat uygulamasına 2016’da geçen Türkiye, AB’ye de örnek oldu. AB’nin yapmış olduğu anket ve analizler sabit saat uygulamasını (tüm yıl boyunca yaz saati uygulamasını) teyit ediyor” dedi.
ANKET YAPILDI
AB Komisyonu kıta genelinde 4.6 milyon Avrupalının görüşüne başvurarak yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirmeyi gündeme getirdi. Yaklaşık 6 hafta süren anketin ardından yüzde 80’den fazlası Türkiye’de uygulanan kalıcı yaz saatinden yana oyunu kullandı. Böylece her 5 Avrupalıdan 4’ü ‘sabit saat’ uygulamasını tercih etti. Konu üye ülkeler ve parlamento tarafından onaylanıp yasalaşmasıyla devreye girecek.
Bakan Dönmez, Türkiye’nin öncü olduğu saat uygulamasında, Avrupa Birliği Komisyonu’nun da benzer gerekçeler ile konuyu gündemine aldığını belirterek, “Temmuz ayında yapılan ankette yüzde 80 üzerinde yaz saati uygulamasının yıl boyu sabit olarak kalması, kış saatine geçiş uygulamasının kaldırılması talebi ile komisyon gündemine alındı. Sürecin sosyal, ekonomik ve psikolojik taraflarını düşündüğümüzde Türkiye’nin son iki yılda kat ettiği mesafe bizler için önemli bir tecrübe oldu. Ayrıca, Türkiye’deki sabit saat uygulaması AB’nin de almış olduğu bu karara referans oldu” dedi. Gün ışığından azami derecede faydalanma fikri özellikle sanayi devrimi ile gündeme geldi. İlk kış ve yaz saati geçişi uygulaması ise Birinci Dünya savaşı yıllarında (1916) Almanya’da başladı, İkinci Dünya savaşı yıllarından itibaren ise uygulama her yıl belirlenen aylarda geçişler yapılmak suretiyle kalıcı hale getirildi.
64 SAAT AYDINLIK
Dönmez, uygulama dönemi sonuçları ile ilgili analizlerden elde edilen avantajları şöyle sıraladı:
1- 08.30-17.30 mesai saatleri içerisinde 81 il Türkiye geneli kişi başı 64 saat, toplamda 6 bin 161 saat daha fazla aydınlıktan yararlandı.
2- 17.00-18.00 saatlerindeki elektrik tüketiminin azaldığı, 08.00’de arttığı ancak pik saatlerdeki azalışın daha yüksek olduğu ve net bir tasarruf sağladığı, şebeke iletim sistemi açısından ortalama bin 879 megavatsaatlık bir hareket kabiliyeti oluşturduğu, diğer bir ifadeyle maliyeti iki milyar dolar olan 2 bin megavatlık ilave enerji santrali ihtiyacını ortadan kaldırdı.
3- Türkiye’nin artan güneş enerjisi santralları ile bu santrallardan gün ışığında yapılan üretimin mesai saatleri ve elektrik tüketim profili ile uyumunun arttığı tecrübe edildi.
4- Konut ve hizmet sektöründeki elektrik tüketiminde tasarruf sağladığı görüldü. (Hürriyet / Neşe Karanfil)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ne aklı ya, sizden öncekiler akılsızmıydı? vazgeçin şu uygulamadan, vatandaş istemiyor, sabahın karanlığında çocuklar yollara düşmek zorunda kalıyor, tasaruf falan hikaye, sabahın karanlığında kalkmak insanların psikolojisini bozuyor, başka şeylerde örnek olun, örn. demokrasi, yargı, insan hakları... duyun artık v atandaşın isyanını... bu ne inat ya, is te mi yo ruz!!!
He he öncüymüş ülkeyi batırdınız
Niye yaz saati kalıcı oluyor ???????????????? Kış saati kalıcı olsun biraz da uyuyalım.
Helal size 2009 daki olayı gündem yapmışınız Gündemdeki bir sürü olayı es geçin
sabit olmayan saat uygulaması ABdeSSİZLER için idi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:44)