E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yakın zamana kadar bütün platformlarda ‘sert rekabet’ yaşayan Türkiye ve Yunanistan’ı ‘ekonomik kriz’ ortak akılda buluşturuyor. Dört adasına vize kolaylığı sağladıktan sonra Türk turist sayısında yaşanan artışla mutlu olan Yunanistan, krizden çıkış için ‘Türk tecrübesinden’ yararlanıyor. Türklerin serbest dolaşımı için Avrupa Birliği’ne pozitif rapor yazan Yunanlar IMF’den kurtuluşun reçetesini de Türk özel sektörüne soruyor. Yunanistan’ın Türkiye’ye bakış açısını değiştiren gelişmeler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Atina ziyaretine de yansıdı. Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ve Yunan Odalar Birliği Başkanı Constantine Michalos’un daveti üzerine Atina’ya giden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na, “Türklerin Avrupa Birliği’nde (AB) serbest dolaşım hakkı için destek olacağız” dedi. Bakan Kefalogianni, “Dört adada vize kolaylığı sağladık. Yeşil pasaportlu Türklere vize uygulamasından vazgeçtik ve çok kısa sürede Türk turist sayımız yüzde 180 arttı. Bu da ekonomik canlılık getirdi. Şu anda bu konuda rapor hazırlıyoruz ve Ekim ayında Brüksel’e bu raporu sunacağız” diye konuştu.
İstanbul ile ortak pazarlama
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, Türkiye ve Yunanistan’ın turizmde ortak destinasyonlar oluşturmasını ve özellikle Çin, Hindistan pazarlarına birlikte girmesini önermesi üzerine de Olga Kefalogianni, “Yakında Türkiye’nin turizm bakanı ile bu konuları da konuşmak üzere buluşacağız. Biz bazı siyasi sorunların Türkiye’nin AB tam üyelik sürecini olumsuz etkilemesini de arzu etmiyoruz” dedi.
Türkiye’nin kriz tecrübesi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yunan Odalar Birliği Başkanı Constantine Michalos’un daveti üzerine Ekonomi Bakanı Kostis Hatzidakis, Turizm Bakanı Olga Kefalogianni ve Atina Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine Türkiye’nin kriz tecrübesini anlattı. Atina’da önce Ekonomi Bakanı Kostis Hatzidakis ile görüşen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ve Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de eşlik etti. Bakan Hatzidakis ile önce ‘özel’ görüşen heyet daha sonra bakan ile birlikte Yunan TV’lerinin karşısına çıktı.
Michalos: Türkiye’nin tecrübesi çok önemli
Yunanistan Odalar Birliği Başkanı Constantine Michalos, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun anlattıklarının ülkesinin ekonomik krizden en kısa sürede çıkabilmesi için önemli ipuçları verdiğini belirterek, “Birçok açıdan benzer kriz yaşıyoruz. 2001 krizi ve sonrası yaşananlar bize çok yararlı fikirler verebilir. Biz de devletin ekonomiden çekilmesi gerektiğini, bürokrasinin mutlaka azaltılmasını, basit ve rekabeti destekleyen bir vergi sistemine geçilmesini istiyoruz. Bizim için de kriz, reformların yapılması açısından bir fırsata dönüşmeli” dedi. Türkiye ile ticaretin son 2 yılda yüzde 60 yükseldiğini de belirten Michalos şunları söyledi: “Bu sevindirici bir gelişme ama yeterli değil. İki ülke işadamları artık sadece ticaret yapmakla yetinemez. İki tarafta ortak yatırımlara da girmeliyiz. Hem Türkiye’de yatırım yapmak isteyen hem de Yunanistan’da yatırım yapmak isteyen çok sayıda işadamı var.”
Türkiye’ye yakın sanayi bölgesi
Yunanistan Ekonomi Bakanı Kostis Hatzidakis, “Türkiye’nin tecrübesinden faydalanmak istiyoruz. Kararlılığın, reformlara açık olmanın ve iş dünyası ile birlikte hareket etmenin şart olduğunu düşünüyoruz. Rifat Bey Çanakkale’deki işbirliği toplantısına davet etti. Katılmayı çok arzu ediyorum” dedi. Hatzidakis, AB desteği ile Türkiye’ye yakın ‘özel sanayi bölgesi’ kurmak istediklerini de açıkladı ve “Ortak yatırımlar çekebiliriz” dedi.
Ekonomi Bakanı rahatladı
Yunanlı bir TV gazetecisinin “IMF’den nasıl kurtuluruz” şeklindeki sorusuna TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Önce ekonominin istikrara kavuşması lazım. Bunun için ekonomi politikalarının başarıyla uygulanması çok önemli. Eğer hükümetin bu yöndeki çabalarına sendikalar ve iş dünyası destek verirse politikalar başarılı olur. Bakın Türkiye 2001’de IMF’nin kapısına gidip borç istedi. IMF bürokratları Türkiye’de birinci haber oluyordu. Ekonomimiz istikrara kavuştu ve bugün IMF’ye borç verir duruma geldik” dedi. Medyadan kendisine soru kabul etmeyen Bakan Hatzidakis’in Hisarcıklıoğlu’nun bu sözleri üzerine çok rahatladığı dikkat çekti.
Sabiha Gökçen’e Yunan ortak gelebilir
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de ve Yunanistan’da çok cazip yatırım fırsatları bulunduğunu belirterek, “Artık iki ülkenin bazı siyasileri radikal söylemleri bırakmalı. Bir günlük temaslarımızda bile çok sayıda işadamının ortak yatırımlara hevesli olduğunu gördük. Örneğin henüz kesin değil ama Gasprom’un Yunanistan ortağının Sabiha Gökçen’in işletmesini yürüten Limak’ın yabancı ortaklarının hisselerini almak için görüşmeler yürüttüğünü öğrendik” dedi.
Krizden çıkış formülü için iki fotoğraf yetti
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Atina Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2001’deki ekonomik krizi nasıl aştığını iki fotoğrafla özetledi. Fotoğraflardan biri 2001 krizinin en derin günlerinde iş dünyasıyla hükümetin mutabakat toplantısına hastalığı nedeniyle katılamayan dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in koltuğuna TOBB Başkanı (iş dünyasının başı) olarak kendisinin oturduğunu anı, diğeri ise işçilerle TBMM’ye yürüyen dönemin Hak-İş ve DİSK başkanlarının önüne korkusuzca geçip çiçek verdiği anı gösteriyordu. Hisarcıklıoğlu, Atina Ticaret ve Sanayi Odası meclisinde yaptığı sunumdaki iki fotoğrafla, Yunanistan’ın ekonomik krizi çabuk aşabilmesi için sendikalar, iş dünyası ve hükümetin mutlaka uzlaşması gerektiğini anlattı.
15 gün önce tanıştı
Yunan Odalar Birliği Başkanı Constantine Michalos ile 15 gün önce İzmir Fuarı’nda tanıştığını söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bakın birbirimize ne kadar yakınız. Sadece 15 gün önce tanıştık ve sayın başkan beni davet etti. Bugün Atina’da ‘damdan düşenin halini damdan düşen bilir’ anlayışıyla sizlere Türkiye’nin en büyük ekonomik krizinden 2001 yılında nasıl çıktığımızı anlatmaya geldim” dedi. Türklerin ve Yunanlıların aynı toprakların çocukları olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, “O kadar çok ortak yönümüz var ki şimdi sizin krizinize bakınca ‘bu filmi biz daha önce seyrettik’ diyoruz. Ben şahsen Yunan halkının bu günleri atlatacağını çok iyi biliyorum. Yunanistan’ın önü açık. Şimdi ‘ben mi biz mi’ diye sorma zamanı. Biz öyle yapmıştık” dedi. (Hürriyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:27)