Sabancı Holding Çimento Grubu, Dünya ve Türkiye ile ilgili genel bir değerlendirme yaptı, konuya ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında, "2013 yılının ilk yarısına kadar küresel krizle boğuşan küresel piyasalar, yılın ikinci yarısında krizin etkilerini sarmaya ve 2014 yılında büyümeye başladılar. Ekonomideki hızlanma ağırlıklı gelişmiş ekonomiler kaynaklıdır." ifadesi kullanıldı.
Sözkonusu basın toplantısında, şu başlıklar ön plana çıktı:
Dünya ve Türkiye Genel Değerlendirme 2013 yılının ilk yarısına kadar küresel krizle boğuşan küresel piyasalar, yılın ikinci yarısında krizin etkilerini sarmaya ve 2014 yılında büyümeye başladılar. Ekonomideki hızlanma ağırlıklı gelişmiş ekonomiler kaynaklıdır.
2013 yılında %3 olan dünya ekonomisinin büyüme hızının 2014'te %3,7'e, 2015'te %3,9'a yükselmesi beklenmektedir.
Türkiye, 3. çeyrek sonu itibarıyla %4 seviyesinde büyüme kaydetmiştir.
Ekonomideki en önemli risk ihracatın istenildiği seviyelerde artmayarak cari açığın giderek yükselmesi ve düşük finansman kalitesidir. 2012 yılında 48,5 milyar dolar olan cari açık, 2013 yılında 65 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
İnşaat sektörü 2013 3. çeyrek sonu itibarıyla %7,4 seviyesinde büyüme göstermiştir. Sektörün GSYH içindeki payı ise aynı dönem itibarıyla %5,8 seviyesine yükselmiştir. Sektördeki tüketimin yarısından fazlası konut inşaatlarından gelmekte, altyapının payı ise
artmaktadır. 2013 ilk 9 ay sonu itibarıyla 120 milyon m2 yapı ruhsatı verilmiştir. 2012 yılının aynı dönemine göre %9 artış söz konusudu.
Çimento Sektörü Genel Değerlendirme Dünya çimento tüketimi, 2013 yılında, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki talep artışıyla birlikte yaklaşık 4 milyar ton seviyesine ulaşmıştır.
Başta Çin olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerin çimento tüketimindeki büyüme trendi genel ekonomik büyümeye paralel olarak devam etmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde kişi başına düşen çimento tüketimi, genellikle kişi başına düşen GSMH'nin üzerinde veya paralel artış göstermektedir.
Türkiye'de kişi başına düşen çimento tüketimi son 10 yılda yıllık ortalama %7 artışla 2013'te 835 kiloya ulaşmıştır. Türkiye'de genç nüfus, artan altyapı projeleri ve hedeflenen kentsel dönüşüm çimento talebini artırmaya devam edecektir.
Türk çimento sektörü, 2013 yılını beklentilerin çok üzerinde bir şekilde yüzde 10'a yakın bir büyüme oranıyla kapatmıştır. Bir biri ardına gerçekleştirilen büyük inşaat projeleri, dev altyapı
yatırımları ve nispeten hız kazanan kentsel dönüşüm, inşaat sektörünün en önemli kollarından biri olan çimento alt sektörünün büyümesinde büyük rol oynamıştır.
Bugün Türkiye 64 milyon ton çimento tüketimi ve 12 milyon ton ihracat ile Avrupa'nın en büyük ve dünyanın 4. büyük çimento üreticisidir.
İç talebin üzerinde oluşan kapasite fazlası dış pazarlarda ihraç edilmeye devam edilmektedir. 2013 yılında, geçen yıla göre %6 düşüşle 12milyon ton çimento ve klinker ihracatı gerçekleştirilmiştir. Euro Bölgesi'ndeki ekonomik kriz, Akdeniz havzasında yer alan ve
Türkiye'nin çimento ihracatında önemli bir pazarı olan Kuzey Afrika ülkelerinin yaşadığı sosyal değişimler, Irak ve Suriye pazarında yaşanan gelişmeler ihracatı olumsuz etkilemiştir.
Türkiye hazır beton tüketimi, 2013 yılında %9,6 büyüme göstererek yaklaşık 102 milyon metreküp seviyesine ulaşmıştır. Özellikle kentsel dönüşüm projeleri ve alt yapı yatırımları hazır beton sektörüne canlılık getirmiştir.
Türkiye çimento sektörü, tüm bu gelişmeler ışığında 2014'e daha güçlü umutlarla girmiştir. 2013 yılında yakalanan ivmenin, özellikle 2014 yılının ilk yarısında da devam etmesi beklenmektedir. Kentsel dönüşüm ve altyapı yatırımları, sektörün büyümesinde büyük rol
oynamaya devam edecektir.
Avrupa'nın en büyük dünyanın ise Çin, Hindistan, ABD ve Brezilya'dan sonraki en büyük beşinci üreticisi konumundayız.
Kamu yatırımlarının payının artması ve konut yatırımlarının azalması çimento sektörü açısından olumlu değerlendirilmektedir. Konut yapımının inşaat sektöründeki payı yüzde 55'e geriledi.
Sabancı Holding Çimento Grubu Genel Değerlendirme ve Hedefler Sabancı Holding Çimento grubu Türkiye'de %18'lik payıyla en büyük kapasiteye sahiptir.
Sabancı Holding Çimento Grubu olarak, geride bıraktığımız 2013 yılında, Akçansa ve Çimsa ile temsil edildiğimiz çimento sektöründe hedeflerimizi gerçekleştirdik ve karlılığımızı artırarak büyümeyi başardık.
Türkiye, genç nüfusu, yükselen milli geliri ve talep artışı ile potansiyeli olan bir ülke... Biz bu ülkenin geleceğine yatırım yapıyoruz. Sabancı Holding 50 yıla yakın bir süredir çimento
sektöründe faaliyet gösteriyor. Çimento, ana iş kollarımızdan biri ve bu alanda uzun vadeli yatırım planlarımız var.
2013 yılında Akçansa ve Çimsa'nın toplam cirosu 2,156 milyar TL oldu.
HeidelbergCement ile Akçansa'daki ortaklığımız ve şimdi Çimsa'nın CSI üyeliği nedeniyle global platformlarda güçlü bir varlığımız söz konusu. Biz rekabeti Türkiye ile sınırlamıyoruz, global çapta faaliyet gösteriyoruz.
2013 yılı ve sonrası için karlılığı korumak, bölgesel liderliği yakalamak için büyüme yatırımları yapmak ve sürdürülebilirlikle ilgili hedeflerimiz var:
- Bugünümüzü iyi yöneterek operasyonel ve net karlılığımızı korumak, yaptığımız işte en iyi olmak,
- Kurumumuz için katma değer ve sinerji yaratacak satın almalarla "bölgesel bir güç" olup, "Türkiye'nin Sabancı'sı" olarak bölgesel liderliği yakalamak,
- Türkiye pazarında ve yakın coğrafyada ortaya çıkan olası satın alma projelerini değerlendirmek,
- Hedeflerimizi 'sürdürülebilir kılmak' üzere karbon yönetimi, enerji verimliliği, üründe yenilikçilik başlıklı yatırımlarımıza devam etmek, Sabancı olarak, çimento sektöründe daha 1-1,5 milyar TL civarında yatırım yapma kapasitemiz var. Türkiye'nin çimento sektöründe aynı modelle büyümeye devam etmesi mümkün değildir. Bugün, büyüme kadar toplumda değer yaratma da önem taşıyor. Üstelik bu anlayışın finansal değerleri bozmadığı da artık daha net görülmeye başlandı. Bugün hedefimiz sadece büyüme değil, sürdürülebilir büyüme olmalı.
Çimento üretimi enerji yoğun bir iştir. Enerjide ithalata bağımlı olan bir ülkede enerji yoğun bir sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bu sebeple enerji verimliliği sektörümüz için önemli bir konudur.
Sabancı Holding Çimento Grubu olarak, 2005 yılından bu yana bilinçli ve programlı olarak verimlilik odaklı olarak 250 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Atıkların bertaraf edildiği
fabrikalar oluşturduk.
Bugün atık ısı tesislerimizle Akçansa Çanakkale Fabrikası'nda 15,2 MW, Çimsa Mersin Fabrikası'nda ise 8-9 MW enerji üretiyoruz. Bunları alt alta yazdığımızda enerjide yılda 40 milyon lira tasarruf sağlıyoruz.
Biz sürdürülebilirlik konusunu sadece çevre olarak değerlendirmiyoruz. Enerji verimliliği projelerinin yanı sıra üretimde yeni yaklaşımlar, özel ürünler ve hizmetler, alternatif yakıt, nano teknoloji gibi çalışmalarla topyekûn bir sürdürülebilirlik anlayışı geliştirmeye çalışıyoruz. Teknoloji liderliğiyle sektörümüze örnek olmayı hedefliyoruz. Tüm diğer şirketleri de yanımıza çağırıyoruz ki, hep birlikte daha güçlü olabilelim!"
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.