E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tarımsal emtia piyasalarında hem jeopolitik gerginlik hem de kuraklığın etkisiyle fiyatlarda yukarı yönlü baskı hissedilirken, bu ay fiyatlarda en büyük hareketlik kahve, kakao ve çayda yaşandı. Yurtdışı piyasalarda bu üç emtianın fiyatı da son 1 ayda yüzde 10’dan fazla yükseldi.
Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre, kakao fiyatlarında çok hızlı bir yükseliş dikkat çekiyor. ICE’de kakao vadeli işlemleri, mevcut üretimin küresel talebi karşılamakta yetersiz kalacağı endişesiyle 46 yılın en yüksek seviyesi olan ton başına 4.250 dolara yaklaştı. Fiyatlar son 1 ayda yüzde 13’ün üzerinde yükseldi. Dünyada kakaonun üçte ikisini sağlayan Fildişi Sahili ve Gana’daki mahsulün azalması nedeniyle yurtdışı vadeli işlemlerde fiyatlar yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 75 arttı. Afrika’da üretimin bozulmasının, özellikle El Niño hava olayının olumsuz etkileri nedeniyle, bu sezon art arda üçüncü küresel açığa neden olması bekleniyor. Son veriler, Fildişi Sahili çiftçilerinin 1 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında limanlara, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,3 düşüşle 348 bin 560 ton kakao sevk ettiğini gösteriyor. Ayrıca, ABD limanlarında ICE tarafından izlenen kakao stokları Haziran ayından bu yana düşüş grafiği çizerek 2.5 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Uluslararası Kakao Örgütü (ICCO), Ekim 2022’den Eylül 2023’e kadar devam eden büyüme sezonu için küresel kakao pazarında 116 bin tonluk açık oluşacağı tahmininde bulunuyor.
Kahve'de kuraklık etkisi
Arabica kahve vadeli işlemleri, en büyük üretici Brezilya’daki kuraklık ve aşırı sıcaklığın gelecekteki kahve rekoltelerine ilişkin endişeleri artırmasıyla 5 ayın en yüksek seviyesine yakın. ICE’de fiyatlar pound başına 1.79 dolar civarında seyrediyor. Brezilya’da Somar Meteorologia, ülkenin Arabica mahsulünün yüzde 30’unu oluşturan Mina Gerais bölgesinin geçen hafta tarihsel ortalamanın sadece yüzde yüzde 12’si kadar yağış aldığını bildirerek kuraklık endişelerini güçlendirdi. Ayrıca, bu ayın ortalarında 290 bin torbayla 24 yılın en düşük seviyesine ulaşan ICE Arabica kahvesi stoklarındaki düşüş de fiyatları desteklemeye devam ediyor.
Fiyatlardaki artışın sürmesi bekleniyor. Trading Economics’in küresel makro modelleme ve analistlerin beklentilerine göre yaptığı hesaplamaya göre kahve fiyatlarının bu çeyreğin sonunda 183.94 doları/pound eviyesinde işlem görmesi bekleniyor. İleriye dönük olarak ise 12 ay içinde fiyatların yeniden 200.77 seviyesinde işlem göreceği tahmin ediliyor.
Çayın kg fiyatı 3 doların üzerinde
Türklerin vazgeçilmez içeceği çayın uluslararası piyasalarda fiyatı yükselişte. Dünyanın en çok tüketilen ikinci içeceği çayın referans piyasasını izleyen bir fark sözleşmesine (CFD) göre fiyatlar son 1 ayda yüzde 10.83 civarında artışla kilogram başına 3.16 dolara çıktı. Çay, dünyada sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecek çay. Çayın en büyük üreticileri ve ihracatçıları Çin, Hindistan, Kenya ve Sri Lanka. Bu ülkeler küresel üretimin yaklaşık yüzde 75’ini oluşturuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bizi etkilemiyo rister 10 kat artsın biz su içiyoz :D mantık bu... ne alkol ne sigara ne zeyin yağ ne bal ne et ne süt yoğurt vb sıra kahvede :D sustukça sıra sanada gelecek efendi....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:56)