E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRüzgar enerjisinde kriz kapıda---

Rüzgar enerjisinde kriz kapıda

Rüzgar enerjisinde kriz kapıda
14 Eylül 2019 - 09:11 borsaningundemi.com

Yenilenebilir enerjideki destek mekanizmasının 2020’de sona ereceğine işaret eden enerji sektörü temsilcileri, yeni fiyat çıpası belirlenmemesi durumunda sektörün hız keseceğini açıkladı.

Yenilenebilir enerji kaynakları ve ekonomik krizin ağır etkisi ile öne çıkan enerji sektöründe, rüzgar enerjisinin 2030 yılında yüzde 30 pay alması beklenirken, sektörden “Fiyat çıpası olmazsa yatırımlar hız keser” yorumu geldi. Türkiye'nin kurulu rüzgar gücü Temmuz 2019 itibarıyla 7 bin 615 MW'a çıkarken, Temmuz 2018'de 885.27 megavat olan inşa halindeki RES'lerin oranı Temmuz 2019'da 619.30'a geriledi. Rüzgar enerjisinin Türkiye enerji yelpazesindeki payının özellikle son 7 yılda 3 kat büyüdüğüne dikkat çeken Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Hakan Yıldırım, “Mevcut Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM) 2020 Aralık ayında sona erecek. Biz rüzgarda büyümenin devam etmesi için yeni YEKDEM fiyatının hem sürdürülebilir hem de finanse edilebilir bir çıpa fiyat getirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Birçok etkeni gözeterek yaptığımız çalışmalar bu fiyatın kilovatsaat başına 5.22 dolar/cent olarak belirlenmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Rüzgar yatırımcısı hız kesmek istemiyor” dedi.

Sektörün ilk 6 aylık performansını ortaya koyan Türkiye Rüzgar İstatistikleri Raporu'na göre, 2019 Ocak-Mart ayları arasında rüzgardan sağlanan elektrik oranı yüzde 8 civarında gerçekleşti. Baharla birlikte mevsimsel olarak düşüş görülen rüzgar enerjisi santrallerinde (RES) Haziran 2019'da rüzgardan elde edilen enerji Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 7.42'sini karşıladı.

YATIRIMLAR YAVAŞLADI

Rapora göre, rüzgar açısından en elverişli bölge olan Ege Bölgesi, yüzde 37.66 ile rüzgarda aslan payını aldı. Bölgede kurulu güç 2.868,05 MW olarak açıklandı. Ege'yi yüzde 34.19'la Marmara Bölgesi izlerken, Marmara'nın kurulu gücü 2.603,50 MW seviyesinde gerçekleşti. Akdeniz Bölgesi yüzde 13.08 ve İç Anadolu Bölgesi de yüzde 10.02'lik oranlarla yüzde 10 bandının üzerinde kalan bölgeler arasında yer aldı. Öte yandan Karadeniz Bölgesi yüzde 3.67'lik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise yüzde 1.22'lik bir paya sahip oldu. İllere göre dağılıma bakıldığında İzmir, Balıkesir ve Manisa, rüzgar enerji santrallerinde liderliği üstlendi. İzmir yüzde 19.20 ile açık ara ilk sırada yer alırken, onu yüzde 14.90'la Balıkesir izledi. Manisa yüzde 8.80'lik payı ile RES'lerde 3'üncü sırayı aldı. (Sayime Başçı/Sözcü)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eee15 Eylül 2019 00:10

    neden yerli malı ar-ge firmaları üretim yapmıyor ? bazı tanınmışlar parsel partel dışardan aldıkları pervaneleri getirip dikiyor. yabancı ortaklı firmalarda öyle. yabancı firmalarda devlete elektrik satıyor. o yabancı firmalar zaten kazandığı parayı usd yapıp ülkesine gidiyor. yani yerli merli bişe yok. Fİrma yabancı, usd dönüyor usd ülkeden çıkıyor KAR olarak... yani bu sistemi attım aselsan yapacak, üretecek, devlet kurumuna verecek. devlet bunları dikecek.devlet elektrık kurumu direk üretimdem kazanacak. x yabancı firma dıalrdan türbün alıp üretecek, devletimize zatacak. bizde yerli üretiyoz diyip sevincez. bu sistem çöptür çöp. İnsan kandırmaca. araştırın biraz. gazeteci kalmadıki bunları yazsın. tv yok ki tartışsın. dalavere işler birmedi

  • Muhtar14 Eylül 2019 18:43

    Bizim memleketten hiçbirşey olmaz. Güneş santrali için 15 dönüm yer satın aldık mevzi imar planı vs.. bir sürü para harcadık. Evraklarımızı eksiksiz ilgili kuruma ilettik ve 2 hafta içinde onay beklerken pat diye yönetmenliği değiştirdiler. Enerji kooperatifi kurduk. Tabiri caizse sap gibi ortada kaldık. Kime güvenipte yatırım yapacaksın. Canı sıkılan yönetmelik değiştiriyor, biride çıkıp demiyorki kardeşim bu adamlar eski yönetmenliğe göre herşeyi yerine getirmiş arazi satın almış masraf etmiş .. yokk adamların umrunda bi devam değilsin. Dünyanın heryerinde bu böyledir, kanun yada yönetmelik önceyi değil sonrayı kapsar.

  • KEZİBAN KARTAL14 Eylül 2019 17:57

    AKSEN İ ALDIK BİLANÇOSU YÜZDE 600 KARDA DİYE BİR SENE ÖNCE 5 tl DEN YERLERDE SÜRÜNMEKTEDİR.ZORLU ENEJİ 2 TL DEN ALDIK ELİMİZDE KALDI.NEREDE İSE BATMAK ÜZERE.ODAŞ ELEKTRİK.AKSA, HELEKİ AKENİRJİ TAM BİR ALLAH LIK ALİBEY.BU DA BATACAK SANKİ.MİLLETİ HEPSİ PER PERİŞAN ETTİ.

  • AhmetK14 Eylül 2019 17:44

    Arkadas ben su tesvık olayına karsıyım. Herkes uyanıj, kolay para kazanmanın pesınde. Ben dukkan acınca bana tesvık varmı.. Olcersın biçersşn yatırıma gırersın. Dogalgazdan pahalıysa uretım zaten yapmayın. Bu kolaycı zihniyetten uzaklasmamız laZım. Herkes destek, herkes tesvık pesınde

  • Dejavu14 Eylül 2019 14:52

    Yatımlar ithalat ı patlatıyor, malum hepsi ithal

  • AHMET ÖZBİR14 Eylül 2019 12:59

    "RÜZGÂR ENERJİ Türkiye'nin geleceğidir! Devletim en büyük desteği RÜZGÂR ve NÜKLEER ENERJİ'ye vermelidir! Dışa bağımlılıktan kurtulmak ve DÖVİZİN dışarıya uçmasını önlemek için ACIMASIZ DESTEK SAĞLANMALIDIR!..

  • Herkes ken ekmeğinin peşinde dimi14 Eylül 2019 16:33

    İyide yıllardır aynı kısır döngü gelen tüm rüzgar ekipmanları ithal be satarken uzun yılları kapsacak şekilde bakım anlaşmaları yapılıyor seni her türlü bağlıyor böylece senin küçük sanayin gelişmiyor sen geleceğim diyorsunda burda bir yanlışlık yok mu yerli ekipmana teşvik var kimse kullanmıyor niye aynı zamanda rüzgar enerjisini kendi sübvansiyon ediyor rüzgarda bir tane hayata geçmiş safi %q100 türbin var mı ithal şirketler Türkiye yer açıyor bizi kullanıyor hep kısır döngü

  • Volkan14 Eylül 2019 11:12

    Rüzgar Santrali Yatıırmların azalmasında finansman maliyetlerinin yükselmesi ve elektrik arzının artarken talebin ve fiyatların o kadar da artmamasının etkisi var. Öte yandan güneş santralleri son 3 yılda çok hızla arttı, maliyetleri dolar bazında düştü, izin verseler daha da hızlı artar.

  • ckync14 Eylül 2019 10:00

    çoğalmalı ki olası zamlar az olsun . zam akla gelmesin. Bizim ülke olarak durumumuz belli . hava atmaya ve olduğumuzdan farklı görünmeye gerek yok. biz enerji ülkesi değiliz. Bu sayı artmalı. Fakir fukara desteklenmeli. Sanayici de fakir fukara neticede

  • KILIÇ14 Eylül 2019 09:59

    GÜNEŞ ENRJİSİ ZİRVEYE ÇIKIYOR .HER TARAF PANELLERLE KAPLANMIŞ BİZDE DENEYİM YOK AMA BİZDEMİ KURSAK ACABA .

  • eee14 Eylül 2019 09:37

     5 kuruşda faydasını görsem yani.. ne maaş, ne tüketim, ne de başka bişi.. zam zam zamm nukleer gelse yine zam... beceriksizler varken olca zammm

  • mustafa14 Eylül 2019 09:33

    Rüzgar yatırımcısı hız kesmek istemiyor” dedi. lafa bak sende kes ne olacak memleket krizle boüuşurken ben sağmaya devam ediyor diyor kurudu göl hadi başka kapıya

  • Urla14 Eylül 2019 09:32

    Rüzgâr enerjisi desteklenmeli