E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya'nın petrol ve doğal gaz ihracatını keserek Moskova'nın Ukrayna savaşını finanse etmesinin önüne geçmek ve Devlet Başkanı Putin'in geri adım atmasını sağlamak isteyen Batılı ülkeler, şimdilik bu hedefin oldukça uzağında görünüyor. Rusya'nın Avrupa'ya giden petrol ve doğal gaz sevkıyatı kademeli olarak azalırken, Hindistan ve Çin bu açığı kapatıyor.
Batı'nın Rus petrolüne getirdiği yasağın etkileri şimdilik Rusya'dan çok Avrupa ülkelerinde pompa fiyatlarına yansımış durumda. Avrupa ülkeleri ve ABD'de benzin ve mazot fiyatları rekor seviyelere yükseldi.
Rusya, savaş öncesine göre daha az petrol satıyor olsa da petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle daha fazla döviz elde ediyor. Uzmanlara göre Rus para birimi Ruble'nin değer kazanıyor olmasının nedenlerinden biri de bu.
Mayıs ayında Çin'in Rusya'dan yaptığı petrol ithalatı bir önceki aya göre yüzde 30 civarında atarak rekor seviyeye ulaştı. Rusya, Suudi Arabistan'ı da geride bırakarak Çin'in en büyük tedarikçisi oldu.
Pazar araştırma şirketi Kypler tarafından analiz edilen verilere göre Hindistan, son aylarda Rus petrol ithalatını en çok artıran ülke oldu. Hindistan'ın Rusya'dan aldığı günlük petrol şubat ayında ortalama 100 bin varil iken bu miktar nisanda 370 bin, mayıs ayında 870 bin varile yükseldi.
Bağımsız pazar araştırmacısı Rystad Energy grubuna göre mart-mayıs arası dönemde Avrupa'nın Rusya'dan aldığı günlük varil petrol ortalama 500 bin azaldı. Ancak aynı dönemde Çin ve Hindistan'ın Rus petrol ithalatı da yine 500 bin civarında artış gösterdi. Bu da Avrupa'nın azalttığı petrolün neredeyse aynı miktarının Asya ülkelerine satıldığını gösteriyor.
Analistler, Rusya'ya yönelik yaptırımların uzun dönemde etkisini göstereceğini belirtiyor. Ancak Moskova, AB'nin azalttığı petrol itlatının etkisini şu ana kadar hissetmiş değil.
Rusya Devlet Başkanı Putin geçtiğimiz aylarda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i şubatı ayı başında ziyaret etmiş ve iki ülke lideri birbirlerine destek mesajları vermişti.
Pekin'de 4 Şubat'ta Şi Cinping ile bir araya gelen Putin, Rusya'dan Çin'e doğal gaz tedarikinin iki ülke arasındaki enerji iş birliğini artıracağını belirterek, Moskova'nın Pekin ile olan bağlarını "benzeri görülmemiş" şeklinde nitelendirmişti.
Körfez ülkelerinin bütçe dengesi için kaç dolarlık petrole ihtiyaç duyuyor?
Petrol fiyatlarında resesyon baskısı
Petrol fiyatı güçlü talebin etkisi ile yükseliyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Rusya fazla gaza geldiydi yok vermiyorum yok uçuracağim fiyatları diye o zamanda dedik hikaye ederi %5 ne kadar etki eder siz hesaplayin
Peki putin AB nin gazını kışa doğru keser ise bunu nasıl kapacaklar yani medeniyetin şartelini ve sanayinin şartelini bir anda kapatacaklar.resmen felaket olur.bizde de % 20-30 oy oranı olduğunu idda eden meral de rusya ya ambargo yapılım diyor idi.bir de bize yapılır ise biz kökten iflas eder idik.
şalterİ kıssa ne İyİyecekler taş mı
110 $ petrolu 70-80 tabi alirlarda resesyonda cin hindistan nasil alacak bunu bence potine soyleyin hazirlansin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:55)