E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Özellikle 2008 krizinin ardından Yunanistan ve İspanya başta olmak üzere bazı Batılı ülkelerin “dış borçlarını çevirememe” sorunu ile yaşadıkları kriz, “dış borçların GSYH’ye (Gayrısafi Yurtiçi Hasıla) oranı meselesini vitrine taşımıştı. Peki Rusya dahil, şu an önde gelen ülkelerde bu oran ne durumda?
Yüzde 106’yı geçen 22 trilyon dolar borç ile ABD ilk sırada. Toplam borç 11,5 trilyon dolar olsa da, GSYH’ye oranı yüzde 261’i bulan Japonya “en borçlu ülke” durumunda. Ancak Japonya’nın şu an “borcunu çevirememe” gibi bir sorunu yok.
Diğer yandan İtalya yüzde 131, Fransa ve İspanya yüzde 98, Kanada yüzde 90, Almanya yüzde 65 gibi borçluluk oranında.
Rusya ise yüzde 19 ile bu açıdan en iyi göstergeye sahip ülke. 2018 verilerine göre Türkiye’de borç oranı yüzde 58’i aşmıştı.
Durumu Rusya açısından değerlendiren uzmanlar, borç oranının yükselmesinin ülkeyi dış finansmana mecbur bıraktığını, Rusya’nın Batı yaptırımlar ile kıskaca alınmak istendiği bir dönemde bu oranın düşük olmasının ülke açısından finansal riskleri azalttığını vurguluyor.
Ocak ayı verilerine göre Rusya'nın kamu ve özel sektördeki dış borcu 2018'de 64.4 milyar dolar gerileyerek 453.7 milyar dolar oldu. Bu, son 10 yılın en düşük rakamı.
Rusya Merkez Bankası'nın 1 Ocak'ta yayınladığı rapora göre devlet kurumları, Merkez Bankası, ticaret bankaları, şirketleri kapsayan Rusya dış borcu; 64.4 milyar dolar, yani yüzde 12.4 oranla azalarak 453.75 milyara geriledi. Yılın dördüncü çeyreğinde ise dış borç, yüzde 3.5 oranla 16.5 milyar dolar düşüş gösterdi.
Rusya Merkez Bankası raporuna göre tüm kurumsal sektörün borcu düşmüş olsa da, şirketler ve hane halkı gibi diğer grupların borcu 32.3 milyar dolar düşerek dış borcun azalmasına en büyük katkıyı sağladı.
Merkez Bankası'nın verilerine göre toplam dış borç, 1 Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. 2014 yılının ortalarında ise dış borç, 733 milyar dolarla zirve yapmıştı.
Rusya ekonomisinin dış borcu da 2014'ten bu yana düşüşte. Bunda Batı'nın Rus şirketlere borç sınırlaması getiren yaptırımlarının etkisi olduğu belirtiliyor. Ayrıca yabancıların Rus devlet borcundaki etkisi de azalıyor.
Dış borç kapsamında federal hükümet ve Merkez Bankası'nın borcu 56 milyar dolar olarak hesaplanırken; geri kalan 398 milyar dolarlık borcun ticari bankalar, şirketler ve hane halkına ait olduğu görüldü. Merkez Bankası'nın 1 Ekim 2018 raporuna göre, Rusya'nın dış borcunun çeyreğinden fazlası ‘ruble' cinsinden. Dış borcun yüzde 53'ü ise özel sektöre ait. (turkrus.com)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sayın 123,belki senin kadar zeki değilim,ama paranın ne kadar zor şartlar altında kazanıldığını muhannetin derdinin çetin olduğunu iyi bilirim.
İnşallah bizimkiler de birz tasarruf eder de bizim borçlar da azalır,yoksa bu şatafatla,bu israfla daha çok borç yeriz.375 kişilik uçakla sadece iki kişi Yeni Zelanda'ya gitti;ne oludu tarifeli uçakla gitselerdi.
Al işte, zekâ.. neresinden tutsan eline kalır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:45)