E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya'dan ham petrol ithalatı arttı---

Rusya'dan ham petrol ithalatı arttı

Rusya'dan ham petrol ithalatı arttı
09 Ağustos 2022 - 11:26 borsaningundemi.com

Hindistan, Çin ve Türkiye'nin Rusya'dan ham petrol ithalatı arttı.

Rusya’nın doğal gaz ve petrol ihracatı gelirleri açısından Avrupa pazarlarına "çok büyük" bağımlılığı olduğunu biliniyor. Rusya'nın ham petrol ve doğal gaz ihracatını keserek Moskova'nın Ukrayna savaşını finanse etmesinin önüne geçmek ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zor durumda kalmasını isteyen Batılı ülkeler, şimdilik bu amacına ulaşamamış gibi gözüküyor.

Rusya'nın Avrupa'ya giden petrol ve doğal gaz sevkiyatı kademeli olarak azalırken, özellikle Hindistan ve Çin bu açığı kapatıyor. Temmuz ayında Rusya'nın Hindistan ve Çin'e yaptığı ham petrol ihracatı toplam ihracatın hacminin yüzde 40'ını geçti.

Rusya, savaş öncesine göre daha az petrol satıyor olsa da petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle daha fazla döviz elde ediyor. Uzmanlara göre Rus para birimi Ruble'nin değer kazanıyor olmasının nedenlerinden biri de bu.

Mayıs ayında Çin'in Rusya'dan yaptığı petrol ithalatı bir önceki aya göre yüzde 30 civarında atarak rekor seviyeye ulaştı. Rusya, Suudi Arabistan'ı da geride bırakarak Çin'in en büyük tedarikçisi oldu.

Pazar araştırma şirketi Kypler tarafından analiz edilen verilere göre Hindistan, son aylarda Rus petrol ithalatını en çok artıran ülke oldu. Hindistan'ın Rusya'dan aldığı günlük petrol şubat ayında ortalama 100 bin varil iken bu miktar nisanda 370 bin, mayıs ayında 870 bin varile yükseldi.

Bağımsız pazar araştırmacısı Rystad Energy grubuna göre mart-mayıs arası dönemde Avrupa'nın Rusya'dan aldığı günlük varil petrol ortalama 500 bin azaldı. Ancak aynı dönemde Çin ve Hindistan'ın Rus petrol ithalatı da yine 500 bin civarında artış gösterdi. Bu da Avrupa'nın azalttığı petrolün neredeyse aynı miktarının Asya ülkelerine satıldığını gösteriyor.

Temmuz'da Rusya'dan petrol ithalatı daha da arttı

Rusya'nın ham petrol satışında Çin ve Hindistan'a olan bağımlılığı temmuz ayında daha da arttı ve bu ülkelere olan ihracat hacmi, toplam hacmin yüzde 40'ından fazlasını oluşturuyor.

Kpler'in verilerine göre, Çin ve Hindistan temmuz ayında Rusya'nın 4,47 milyon varil olan toplam günlük petrol ihracatının 1,85 milyon varilini satın aldı.

Böylelikle iki Asya ülkesinin Rusya'nın toplam ham petrol sevkiyatında yüzde 41,4'lük bir paya ulaştı. Hindistan ve Çin'in geçen yıl temmuz ayında Rusya'dan aldığı ham petrol toplam ihracatın yüzde 21,7'lik kısmına denk geliyordu.

Kpler'e göre Rusya'nın Avrupa'ya ihracatı azalıyor ancak dramatik bir şekilde değil. Bunun nedeni ise Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ham petrolde artış olması. Türkiye, verilerde Avrupa'nın parcası olarak gösteriliyor.

2021'in aynı ayında Rusya'dan Türkiye'ye 222 bin 500 varil olan ham petrol sevkıyatı bu yılın temmuz ayında 312 bin varile yükseldi.

Savaşın başladığı şubatı sonu ile mayıs sonunu kapsayan gümrük verilerini analiz eden Bloomberg'e göre Çin ve Hindistan'ın Rusya'dan yaklaşık 24 milyar dolarlık petrol, doğal gaz ve kömür ithalatı yaptı. Bu, 2021 yılının aynı dönemine göre 13 milyar dolar daha fazla. Bunda petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin önemli payı var.

Analistler, Rusya'ya yönelik yaptırımların uzun dönemde etkisini göstereceğini belirtiyor. Ancak Moskova, (Avrupa Birliği) AB'nin azalttığı petrol itlatının etkisini şu ana kadar hissetmiş değil.

Rusya Devlet Başkanı Putin geçtiğimiz aylarda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i şubatı ayı başında ziyaret etmiş ve iki ülke lideri birbirlerine destek mesajları vermişti.

Pekin'de 4 Şubat'ta Şi Cinping ile bir araya gelen Putin, Rusya'dan Çin'e doğal gaz tedarikinin iki ülke arasındaki enerji iş birliğini artıracağını belirterek, Moskova'nın Pekin ile olan bağlarını "benzeri görülmemiş" şeklinde nitelendirmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)