E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRusya’daki Wagner krizi Batı’da savunma hisselerini vurdu---

Rusya’daki Wagner krizi Batı’da savunma hisselerini vurdu

Rusya’daki Wagner krizi Batı’da savunma hisselerini vurdu
27 Haziran 2023 - 16:32 borsaningundemi.com

Hafta sonu gündemin bir numaraları maddesi olan Wagner isyanı Rusya’nın zayıfladığı ve Ukrayna’daki savaşın sona ereceği öngörüleriyle Batılı savunma sanayii hisselerini düşürdü. Uzmanlara göreyse düşüşler sadece kâr satışı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Avrupa menşeili savunma sanayii hisseleri pazartesi günü sert bir düşüş gerçekleştirdi. Financial Times’ın haberine göre düşüşlerin sebebi Rusya’daki siyasi belirsizliğin Kremlin’in seferberlik yeteneğini zayıflatacağı ve Ukrayna’daki çatışmaların süresini kısaltacağı öngörüsü.

Habere göre analistler ve sektör yöneticileri, Wagner’in başındaki isim Yevgeni Prigojin’in cumartesi günü giriştiği başarısız ayaklanma sonrasında savunma sanayii yatırımcılarının kâr satışlarına başladığını belirtiyor. Söz konusu hisseler Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte yüksek kârlar elde etmişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarındaki en büyük beş savunma sanayi şirketinin hisselerinde dün önemli düşüşler gözlemlendi. Lockheed Martin, Northrop Grumman, Reytheon Technologies ve General Dynamics hisseleri yüzde 1 ila 2 arasında düştü.

Avrupa’da İtalyan savunma sanayi şirketi Leonardo, İsveç’te Saab ve Almanya’da Reinmetall hisseleri seans boyunca %5’lik düşüşler gördü. Hisse senetleri günü %4’ün üzerindeki düşüşlerle tamamladı. Dransız Dassault Aviation ve Thales firmaları ise sırasıyla %3,6 ve %2,6 değer kaybetti.

Avrupa'nın en büyük savunma şirketi BAE Systems’ın hisseleri, sabah seansında yüzde 3’lük düşüş kaydetmesinin ardından günü %2,1’lik değer kaybıyla 918 sterlinden kapattı.

Söz konusu gelişmeler Wagner lideri Prigojin’in cumartesi günü Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya ve Rusya’nın işgal kuvvetlerinden sorumlu komutanı Valeri Gerasimov’a karşı kısa süreli bir isyan başlatmasını takip ediyor. Prigojin söz konusu isimleri Rusya’nın Ukrayna cephesindeki başarısızlıklarının sorumlusu olarak gösteriyor.

Savunma sanayii analistleri, hisse senedi fiyat değişimlerinin ardında kâr satışı kaygısının olabileceğini öne sürdü. Analistler hisselerdeki ani reaksiyonun devam etmesinin muhtemel olmadığını savunuyor. Avrupalı savunma şirketlerinin hisseleri, savaşın ilk günlerinden bu yana, güçlü bir performans gösterdi. Yatırımcılar hükümetlerin sektörü besleyen askeri harcamaları artırma vaatlerine odaklandı.

Borsa araştırma firması Capital Alpha Partners’tan Byron Callan, “2024-25'te Ukrayna'da ateşkese varılsa bile, Rusya hâlâ askeri bir tehdit olarak görülebilir ve Ukrayna, Avrupa ve ABD'nin yardımıyla ordusunu yeniden inşa etmek zorunda kalacak" dedi. Callan pazartesi günü Avrupa hisse senetlerinde görülen fiyat düşüşlerine bir miktar şaşırdığını da sözlerine ekledi:

“Son birkaç günde ABD'nin savunma harcamalarını değiştiren olaylar görmediğimiz gibi, Avrupa harcamaları için mevcut rotasını değiştirdiğine de inanmıyoruz.”

Ukrayna kuvvetlerine gönderilen silah ve teçhizat devletlerin ulusal stoklardan gelse de şirketler savaşın başlamasından bu yana yeni siparişlerden yararlandı. İsveçli Saab, İngiltere'nin Ukrayna'ya binlerce kez gönderdiği NLAW tanksavar füzelerini üretiyor. Aralık ayında Saab, İngiltere'den 2,9 milyar İsviçre Kronu (271 milyon $) değerinde sipariş aldı.

Almanya’da, Rheinmetall mart ayında rekor bilanço bildirdi ve gelecek yıl için tahminini yükseltti. Şirket, mühimmatlarının yanı sıra Leopard 2 tankı için de güçlü bir talep gördü. FT haberine göre Rheinmetall’e yakın bir isim Rusya’daki gelişmelerin ardından pazartesi günkü fiyat hareketlerini “Ukrayna’da barış umudunun” bir sonucu olduğunu söyledi. Ancak FT kaynağı, “Geçen hafta sonu meydana gelenler bize savaşın erken bir sonunu getirmeyecek” ifadelerini ekledi ve Rusya’da meydana gelebilecek siyasi istikrarsızlığın daha fazla riski ortaya çıkaracağını vurguladı.

ABD savunma sanayii hisseleri arasında Lockheed, pazartesi günü yüzde 2,1 düşüşle 449,72 dolara gerileyerek son dönemin en büyük düşüşlerinden birini yaşadı. Lockheed'in hisseleri, ABD'nin Kiev'e on milyarlarca dolarlık askeri yardım sözü vermesiyle, Ukrayna'daki savaşın başlangıcından 23 Haziran'a kadar yüzde 18 değer kazanmıştı.

Pentagon Ukrayna’daki savaş için stoklarını eritirken Lockheed de Himars roketatarı gibi roketleri ve Javelin füzeleri gibi silah sistemleri için ABD’den yeni siparişler aldı. Söz konusu silahlar Ukrayna’nın Rusya karşısında varlık gösterebilmesi için kritik önem taşıyor.

Analistler ve yatırımcılar, Batılı ülkelerin savaş nedeniyle askeri harcamalarını artırma sözü vermelerinin ardından savunma sektöründe uzun vadeli bir artış bekliyorlar. Northrop Grumman'ın hisseleri, savaşın başlangıcından 23 Haziran'a kadar yüzde 10 değer kazandı.

Savunma sanayi yöneticileri pazartesi günü Ukrayna'da barışçıl bir çözüme ulaşılsa bile, çatışmalar nedeniyle Batılı hükümetlerin sektöre karşı tutumlarının ve ulusal savunma sanayi üslerinin öneminin kalıcı olarak değiştiğini söyledi.

Habere göre Avrupalı bir üstlenici firmanın üst düzey yöneticisi, "Batılı ülkeler önümüzdeki yıllarda savunma harcamalarını artıracak. Çok uzun süreli siparişler geliyor” dedi.

Putin: İç savaşı fiilen durdurduk!

 

Wagner krizi piyasaları nasıl etkiler?

 

Dünya basınında Wagner isyanı: Derin bir rahatsızlığın işaretçisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı28 Haziran 2023 08:18

    dünyada çok sayıda ülkede var fransada lejyonerler devletler bu tür oluşumlara izin veriyor ucu dokununca hayin deniyor oysaki garimeşru yollardada tebrik ediyorlar.

  • ALİ KODUŞ27 Haziran 2023 22:58

    Adamları görüyormusunuz savaş bitecek diye nasıl üzülüyorlar.Bunlar parayı asırlardır kan ve gözyaşından kazanıp refah içinde yaşamışlardır.