E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya’da yüzde 18 olan KDV oranı 1 Ocak tarihinden itibaren yüzde 20’ye yükseltildi. RBC ajansı, bu kararın fiyalara, kamu bütçesine ve ekonominin geneline olası yansımalarını değerlendirdi.
Rusya’da KDV, petrol ve doğal gaz gelirlerinin ardından kamu bütçesinin en büyük gelir kaynağı.
2017 yılında devlet kasasına KDV’den 5,1 trilyon ruble gelir sağlandı. Bu rakam, tüm bütçe gelirlerinin yüzde 34’üne eşit.
Rusya’da ilk yürürlüğe girdiği 1992 yılında yüzde 28 olan KDV oranı, daha sonra kademeli olarak yüzde 18’e kadar indirilmişti.
KDV neden artırıldı?
KDV'nin artırılmasının federal bütçeye 2019 yılından itibaren yılda 620 milyar ruble tutarında ek gelir sağlayacağı hesaplanıyor.
Bu rakamın “ulusal proje” olarak adlandırılan büyük çaplı altyapı projelerine aktarılması planlanıyor.
Bazı sektörler için yüzde 10 olan indirimli KDV oranının ise korunacağı açıklanmıştı. Bunların başında lüks olmayan ürünler dışındaki gıda ürünleri, çocuk ürünleri, süreli yayınlar ve eğitim, bilim ve kültür kitapları ile ilaçlar ve tıbbi ürünler geliyor.
KDV'nin artırılması sayesinde sağlık, eğitim, altyapı projeleri gibi sosyal öneme sahip alanlara daha fazla kaynak ayrılması hedefleniyor.
Üç yıllık cirosu 2 milyon rublenin altında olan işletmeler KDV’den muaf tutuluyor.
Fiyatlar nasıl etkilenir?
KDV oranındaki artışın halkın cebine de yansıması, birçok mal ve hizmet fiyatına zam gelmesi bekleniyor.
Merkez Bankası, KDV artışına bağlı olarak enflasyonun ilk çeyrekte yüzde 6’yı bulabileceğini tahmin ediyor. Hükümetin bu dönem için enflasyon hedefi ise yüzde 4.
Ödeme gücü olan vatandaşların KDV artışı nedeniyle yıllık gelirlerinde yaşanacak ortalama artış 5 bin ruble olarak hesaplanıyor.
KDV artışı nedeniyle başta dayanıklı tüketim mallarının, hazır giyim ürünlerinin, gayrimenkullerin, sağlık hizmetlerinin, konut hizmetlerinin ve benzinin pahalanması bekleniyor.
Otomobil fiyatları da KDV artışıyla birlikte pahalanmaya başladı. AvtoVAZ, Nissan, Mitsubishi ve Ford Seller, 1 Ocaktan itibaren yaptıkları zamların temel nedeni olarak yeni KDV oranını gösterdi.
Yapılan araştırmalar, Rusya’da büyük çaplı şirketlerin yüzde 80’inin KDV oranındaki artışa bağlı olarak ürünlerine zam yapmaya hazırlandıklarını gösteriyor.
Ekonomiye nasıl yansır?
Maliye Bakanlığı, 2019 yılında KDV’den 6,9 trilyon ruble (tüm gelirlerin yüzde 34,6’sı) oranında gelir elde etmeyi, 2021’de ise bu oranın yüzde 37,9’a yükselmesini hedefliyor.
Diğer yandan uzmanların çoğu, KDV artışı sonrası 2019 yılı için ekonomik büyüme beklentilerini aşağıya çekti. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı bu oranı yüzde 18’den yüzde 1,3’e indirdi. Bu büyük ölçüde, fiyatlardaki artışa bağlı olarak tüketici talebinde yaşanması beklenen azlamaya bağlanıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:56)