E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Batı'nın Kırım yaptırımları yüzünden 2015 ve 2016'yı resesyonla geçirip son iki yılda yeniden "artıya" geçen Rusya ekonomisi yeniden durgunluğun eşiğinde... Rublenin güçlenmesi, yeni yaptırımların "mola" vermesi, petrol fiyatlarının yüksek seyri de beklenen olumlu etkiyi göstermedi. Uzmanlara göre Rusya ekonomisi yaptırımlar, vergi artışları ve iç talep daralmasının meydana getirdiği cendereden bir türlü çıkamıyor. İş çevrelerinde pozitif beklentilerle başlanan 2018'de sıkıntıların aşılamamasının ardından, piyasalarda 2019'da yeniden resesyona dönülebileceği kaygıları artıyor.
Ocak ayında kaydedilen yüzde 0,7'lik GSMH artışı piyasalarda hayal kırıklığı yaratırken ülkenin Kremlin destekli prestijli ekonomi üniversitelerinden Yüksek Ekonomi Okulu'nun (VŞE) araştırması daha olumsuz göstergelere dikkat çekti ve "resesyon" uyarısı yaptı. Teknik olarak ekonomide en az iki çeyrek üst üste "negatif büyüme" (küçülme) görülmesi, "resesyon" olarak adlandırılıyor.
Yüksek Ekonomi Okulu'nun araştırmasına göre, bankacılık sistemi verileri, ülkedeki parasal kaynak miktarı, petrol fiyatları ve sanayi üretim talebi gibi göstergelerin bileşiminden oluşan "Konsolide Öncü Gösterge Endeksi" eksi yüzde 2,9'dan eksi 3,9'a geriledi.
VŞE uzmanları endeksin dört aydır gerilediğine ve 2016'nın ilk çeyreğinden bu yana en düşük seviyede olduğuna dikkat çekiyor. Gerilemenin sebebi ise negatif senaryoların etkisi ile artık kronik hale gelen iç talepteki daralma.
Ekonomide canlanma ihtimalini baskılayan bir diğer unsur da bu yıl KDV oranını yüzde 18'den 20'ye çıkarılmış olması.
VŞE'nin analizi böyle bir ortamda ülke ekonomisinin bir kez daha resesyona girmesi olasılığının "apaçık arttığı" yorumuna yer veriyor.
Bu arada saygın analistlerden Vladislav Inozemtsev , hükümetin 2019 için büyüme hedefini yüzde 2,2'den yüzfde 1.5'e çekmesine rağmen bunun da "gerçekçi görünmediğini" savundu. Rus uzman, "Daha yüksek bir ihtimal GSYİH'nin yüzde 1.2-1.6 düşmesi. 2019'da Rusya ekonomisinin yeni bir resesyona girmesi bekleniyor. Petrol fiyatları 58-65 dolar arasında olsa bile bundan kaçmak zor" dedi.
Bir başka analist, Roman Blinov ise, "Resesyonu konuşmak için belki erken, ama bu yıl en az stagnasyonu (durgunluk) yaşayacağımızı söyleyebiliriz. Büyüme beklentisi çok zayıf" değerlendirmesini yaptı.
PMI resesyon çizgisine dayandı
Ekonomistlerin dikkatle takip ettiği bir diğer gösterge olan sanayi PMI (İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi) endeksi de Şubat ayında 50,9'dan 50,1'e indi.
Bu önemli endekste 50 puanın altı resesyon işaretçisi olarak görülüyor.
Rusya ekonomisini takip edenler açısından bir diğer ilginç gösterge de Rusya Demiryolları'nın (RJD) taşıdığı yük miktarındaki değişim. Buna göre, Şubat ayında RJD'nin ağıyla taşınan yükler yalnızca yüzde 0,1 oranında artmış.
Yılın ilk iki ayında RJD tarafından taşınan inşaat malzemeleri yüzde 7,6, tahıl yüzde 8,3 ve sanayi hammaddesi de yüzde 5,1 oranında düşmüş görünüyor.
Rusya'da 2008'de 17 bin 300 ruble olan ve o günkü kurla 695 dolara tekabül eden ortalama aylık gelir, 2018 sonunda 42 bin 800 ruble olmuş ama 630 dolra inmişti. (turkrus.com)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:58)