E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası uygulanan yaptırımlar Rus ekonomisini köşeye sıkıştırmayı ve Ukrayna’nın bağımsızlığını desteklemeyi hedef alıyor. Ancak bu yaptırımlar Batı ekonomileri üzerinde beklenenden daha fazla maliyete sebep olabilir. Financial Times yazarı Patrick Jenkins, Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımların küresel ekonomi üzerindeki potansiyel etkisini değerlendirmek için, 2008 Küresel Finans Krizi’ne ve Lehman Brothers'ın iflasına bakmanın öğretici olduğunu yazdı.
Jenkins, Lehman Brothers’ı batıran yatırım bankacısı olarak bilinen Dick Fuld’ın yönetimine dikkat çekerek, finansal sisteme yapılan müdahalelerin sonuçlarını görmenin zorluğuna işaret etti. Borsa yazarına göre her ne kadar amaçlar Lehman Brothers örneğine göre daha uygun olsa da Rusya’ya uygulanan yaptırımların sonuçları öngörülenden çok daha vahim olabilir.
Eylül 2008’in başlarında Lehman Brothers çöküşün eşiğine yaklaşmış ancak Wall Street’teki diğer bankaların aksine hükümetler Lehman’ın batmasına izin vermişti. Borsa yazarı bu kararın direkt olarak Küresel Finans Krizi’ni başlatmadığını ancak iflasla birlikte krizin çok daha kötü hale geldiğini belirtiyor. Jenkins bu sebeple dönemin ABD Hazine Bakanı Hank Paulson’un bir kurtarma paketi oluşturmak yerine bankayı iflas ettirme tercihini ‘dünyayı değiştiren’ bir düşünce olarak tanımladı.
Borsa yazarı Lehman Brothers’ın iflasına izin verilmesi konusunda da ABD yönetiminin haklı gerekçeleri olduğuna dikkat çekti. 1998 yılındaki Rusya’daki borç krizi sebebiyle batan Long Term Capital Managment’ın 120 milyar dolarlık borçları ve 1 trilyon dolarlık yatırım pozisyonları kontrol dışında kalmıştı. Ancak daha geniş çaplı bir mali bir kriz istenmediğinden ABD yönetiminin eli kolu bağlı kalmıştı. Jenkins bu süreçte Fuld’ın gizlenmeyi başardığını ancak 10 yıl sonrasında ise ABD hükümetinden kaçamadığını belirtiyor.
Lehman Brothers’ın düzensiz bir şekilde iflas etmesi dünyanın finansal sisteme en bağlantılı kurumlarından birinin çöküşü anlamına geliyordu. Borsa yazarı bu durumun 2008 Küresel Finans Krizi’nin etkilerini artırdığını ve merkez bankaların müdahale ölçeklerinin de artmasına sebep olduğunu yazdı.
Bugüne gelindiğinde ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Ukrayna’nın işgali gerekçesiyle ağır küresel ekonomik yaptırımlar uygulandığı görülüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yaptırımlarda Rusya ekonomisi, Rus şirketleri, oligarklar ve enerji ihracatları hedef alınıyor. Jenkins uygulanan bu yaptırımların gerekli olduğunun ve ahlaki gerekçesinin de yerinde olduğunun altını çizdi. Yaptırımların benzin fiyatları ve yerli enerji maliyetlerinin artması gibi etkilerinin göz önünde bulundurulduğunu da belirtiyor. Ancak ekonomi yazarı bu yaptırımların Rusya dışındaki etkilerinin tam olarak anlaşılmamış olunabileceğine de dikkat çekti.
Jenkins yaptırımların olası etkilerini şu sözlerle açıkladı:
"Yaptırımlar açık bir şekilde, Putin'in daha fazla askeri saldırganlığına neden olabilir. Ancak diğer finansal ve ekonomik sonuçlar kesinlikle benzin pompasının çok ötesine uzanıyor. Buğday, tahıl, nikel ve diğer bir dizi emtianın yayılan maliyetleri, günlük ekmekten iklim felaketinin azaltılmasına kadar her şeyin karşılanabilirliğini tehdit ediyor.
Yol boyunca, büyük ve küçük, ana akım ve marjinal finansal piyasa yöneticileri saf dışı kalabilir. Çinli Tsingshan Holding'in uğradığı büyük kayıplar nedeniyle Hong Kong'un sahibi olduğu Londra Metal Borsası'nda nikel ticaretinin askıya alınmasına bakın. Rus tahvilleri önümüzdeki günlerde ve haftalarda temerrüde düşebilir. Rus mallarını içeren tedarik zincirleri bozulacaktır."
Jenkins krizin sonuçlarının 2008 Finans Krizi’nden dahi zor olabileceğini belirtti. Ancak borsa uzmanı sıkıca denetlenen finans sektörünün en azından teorik olarak risklere dayanıklı olabileceğini yazdı. Bununla birlikte borsa yazarı pandemi sürecinde aşırı serbest politikalarla büyük bir krizin aşılmasını sağlayan merkez bankalarının daha savunmasız bir konumda olduğunu belirtti. FT yazarı yaptırımlardan sadece Rusların etkilenmeyeceğini ve dünyanın Lehman Brothers krizini hatırlayarak küresel mali ve ekonomik şoklara hazırlanması gerektiğini belirtti.
Rusya temerrüde düşerse ne olacak?
Doların rezerv para konumu tehlikede mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
putinin dengi trump dır o olursa denge kurulur şimdi tek taraflı denge bozulmuştur.
Yaptırıma kaptırma
Kriz mi bizi kesin teğet gecer
Wolswagen Ceo su savaşın uzamasının Avrupa ekonomisi için pandemiden daha büyük bir tehdit olduğunu kaydetti. Bloomberg HT'nin haberine göre Küresel tedarik zincirinde yaşanacak bozulmaların, “Fiyatlarda ciddi yükselişlere, enerji kıtlığına ve enflasyona” neden olabileceği konusunda uyarmış.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:23)