E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kommersant gazetesine konuşan hükümet kaynakları, yeni vatandaşlık yasası çalışmalarının son aşamada olduğunu ve tasarının bu ay içinde Duma'nın önüne gelebileceğini söyledi. Hazırlanan en büyük yenilik, Rusya vatandaşı olmak için "mevcut vatandaşlıktan vazgeçme" şartının kaldırılması.
Habere göre, getirilmesi muhtemel bir diğer yenilik de, Rusya vatandaşlığı almak için başvuruda bulunan yabancıların 5 yıl boyunca kesintisiz olarak Rusya'da ikamet etme zorunluluğunun kaldırılması olacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkeye 5 ile 10 milyon arasında yeni vatandaş kazandırılmasını sağlayacak mekanizmaların geliştirilmesi için 2019 Martında hükümete direktif vermişti.
Geçtiğimiz günlerde bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi, Moldova, Kazakistan, Ukrayna ve Belarus gibi ülkelerin vatandaşlarının Rusya vatandaşlığı almalarını kolaylaştıracak bir düzenleme hazırlığında olduklarını açıklamıştı.
Vatandaşlık yasasındaki değişikliğin çıkış noktası yurt dışında uzun süredir yaşayan "Rus diasporasına" kolaylık sağlamak olarak görülse de, bu kapsamda pek çok yabancının kolaylıktan yararlanması bekleniyor.
"Vatandaşlıktan çıkma şartı kaldırılsın"
TürkRus.Com konuyla ilgili gündeme yansıyan gelişmeleri geçen ekim ayında şu haberle gündeme taşımıştı:
"Rusya’da devlet ülkeye daha fazla kalifiye yabancı iş gücü çekebilmek için vatandaşlık yasasına yeni esneklik getirmeye hazırlanıyor. Yabancıların, kendi vatandaşlıklarından çıkmadan Rusya vatandaşlığına geçebilmelerine izin verilmesi gündemde. Rusya mevcut durumda, kendi vatandaşlığını almak isteyen yabancılara "önce ilk vatandaşlığından çıkma" şartı koşuyor. Türkiye ile de çifte vatandaşlık anlaşması olmadığı için, Rusya pasaportu almak isteyen Türk vatandaşları da "vatandaşlıktan çıkma" beyanında bulunuyor.
RBK’nın haberine göre, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın hazırladığı ve hükümete sunduğu tasarıda, “Göçmen politikası önlemlerinin hayata geçirilmesi, Rusya Federasyonu vatandaşlığına geçen yabancı ülke vatandaşlarının, diğer bir vatandaşlıktan vazgeçmeleri yönündeki zorunlu talebin kaldırılmasına imkan tanıyacak” ifadesinde bulunuluyor.
Bugün Rusya vatandaşlığına geçmek isteyen yabancıların, sahip oldukaları diğer vatandaşlıktan çıktıklarına dair Rusya devletine bildirimde bulunmaları gerekiyor.
Ayrıca Rusya üniversiteleri ile Bağımsız Devletler Topluluğu ve Baltık ülkelerinin önde gelen eğitim kurumlarında eğitim almış yabancıların kısa ve uzun dönem ikamet izinleri ile vatandaşlık alma prosedürünün de kolaylaştırılması planlanıyor.
Öte yandan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı, yüksek kalifiye yabancı uzmanların, Rusya vatandaşlığına geçebilmeleri için ülkede çalışmaları gereken yasal sürenin kısaltılmasını öngören kararname bugün yürürlüğe girdi.
Böylece, hükümetin belirlediği sektörlerde çalışan yabancı kalifiye uzmanların Rusya vatandaşlığına kabul edilmeleri için Rusya’da artık en az üç değil, bir yıl çalışmaları yeterli olacak. Yeni düzenlemenin 2 Ekim 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği açıklanmıştı.
Yasa, aylık resmi geliri 167 bin rublenin (mevcut kurla 2 bin 615 dolar) üzerinde olan yabancıları "yüksek kalifiye yabancı uzman" statüsünde kabul ediyor. Her ne kadar amaç teknik-teknolojik alanlarda yabancıları ülkedeye çekmek olsa da, Rusya'da kendi kurduğu şirkette en az bu bedelde maaşlı olarak kendisini çalışır gösterenler de bu statüde değerlendiriliyor.
Yabancı uzmanların Rusya vatandaşlığına geçiş prosedürlerinin basitleştirilmesinin, bu kişilerin “Rusya’ya olan bağlılıklarını artırması”nın beklendiği belirtiliyor.
Bu sayede ekonominin ve çağdaş teknolojilerin gelişimi için gerekli kalifiye yabancı profesyoneller için Rusya’da çalışmanın daha cazip hale geleceği öngörülüyor.
Duma, daha önce bazı sektörlerde çalışan yabancı profesyonellerin Rusya vatandaşlığına geçiş prosedürlerini basitleştirmişti.
Bu arada Putin'in 19 Eylül'de imzaladığı bu kararnamenin ardından bir yerel Rus haber sitesinde "Rusya vatandaşı ile 1 yıl evli kalanlar pasaport alabilecek "şeklinde çıkan haber ise doğrulanmadı.
Rusya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Ağustos 2019 döneminde 221 bin kişi Rusya vatandaşlığına geçti. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 fazla.
Rusya, nüfus kaybının ve iş gücü açığının önüne geçmek için son dönemde ülkeye daha fazla göç çekmeye yönelik adımlarını sürdürüyor.
Komsomolskaya Pravda gazetesinin haberine göre, 2018 yılında eski Sovyet ülkeleri dışından Rusya vatandaşlığına geçen yabancıların başında Türkler geliyor. Geçen sene 485 Türk vatandaşına Rusya pasaportu verildi.
Bu sıralamada Türkiye’yi Afganistan (461), Vietnam (401), Suriye (395) ve Almanya (192) takip ediyor.
2018 yılında Rusya vatandaşlığı alan eski SSCB ülkesi vatandaşı yabancıların başında ise Ukraynalılar (83 bin 81 kişi), Kazakistanlılar (54 bin 362), Tacikler (35 bin 732), Ermenier (27 bin 134) ve Özbekler (21 bin 67) var. "
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Rusya ülkesinde işçi olsaydım rus vatandaşlığına başvuru yapardım.Yalnız bu rus alfabesi çok zor arkadaş nasıl okuyorlar ilginç gerçekten.
ne yapsınlar nüfus eriyor tek çare başka milletleri vatandaş yapmak ama korkmasınlar sibirya şu anda boş ama boş kalmayacak çinliler dolduruyör orayı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:46)