E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRusya Ukrayna’ya girerse piyasalara ne olacak?---

Rusya Ukrayna’ya girerse piyasalara ne olacak?

Rusya Ukrayna’ya girerse piyasalara ne olacak?
21 Şubat 2022 - 11:15 borsaningundemi.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme ihtimali halen ciddi bir olasılık olarak küresel piyasalarda hissediliyor. Analistler bir işgalin gerçekleşmesi halinde enerji fiyatlarında rekor yükselişlerin görüleceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme ihtimali borsaların en önemli gündem maddesi olmayı sürdürüyor. ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada Rusya Lideri Vladimir Putin’in işgal konusunda ikna olduğunu söyledi. Eğer işgal daha öncesinde gerçekleşmezse Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile ABD’li mevkidaşı ile bu hafta içinde görüşecek. Fransa Başbakanı Emmanuel Macron da dışişleri bakanlarının görüşmelerinin ardından işgalin gerçekleşmemesi halinde Putin ve Biden’ın görüşebileceği konusunda prensipte anlaştıklarını açıkladı. Piyasalar tüm bu gelişmeleri dikkatle takip ederken MarketWatch’un haberinde işgalin gerçekleşmesi halinde borsaların nasıl etkileneceğine dikkat çekiliyor.

Başlıklarla yönlendirilen volatilite

Küresel hisse senetleri geçtiğimiz hafta Rusya-Ukrayna krizine göre yön belirlemişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Rusya’nın işgal söylemlerini yalanlayan ve sınırdan askerlerinin bir kısmını çektiğini belirten açıklamasının ardından borsalar bir nebze de olsa rahatlamıştı. Ancak rahatlama kısa sürdü. ABD ve diğer müttefiki devletler Rusya’nın askerlerini çekmek yerine daha fazla askeri bölgeye kaydırdığını açıkladı. Batılı müttefikler Moskova’nın yanıltıcı geri çekilme taktiği üzerinden işgale zemin hazırladığını söyledi.

Tüm bu gelişmeler ABD borsalarının haftayı düşüşle kapatmasına neden oldu. Hafta boyunca Dow Jones Endeksi %1,9, S&P 500 Endeksi %1,6 ve Nasdaq Endeksi %1,8 oranında düştü. ABD borsaları bugün ABD Başkanlık Günü tatili nedeniyle kapalı olacak.

Petrol fiyatları ise Ukrayna gerginliğinin artmasının ardından geçtiğimiz hafta güçlü bir yükseliş göstermedi. Yatırımcılar geçen hafta petrolün 7 yılın zirvesine çıkarak varil başına 100 dolar sınırına gelmesini bekliyordu. Ancak ABD’nin İran yaptırımlarını kaldırabileceğine dair beklentiler ve İran nükleer anlaşmasına yönelik umutların yeniden yeşermesi ham petrolün sekiz haftalık yükseliş serisinin sona ermesine yol açtı.

İşgal başlarsa ne olacak?

Rusya’nın işgali başlatması halinde yatırımcıların gözü enerji fiyatlarında olacak. Analistler ham petrolün 100 doların üzerine çıkması ihtimalinin gücünü koruduğunu belirtiyor.

ABD Başkanı Biden Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi halinde ABD askerinin Ukrayna’ya girmeyeceğini ancak Moskova’ya yönelik ciddi yaptırımların uygulanacağını açıkladı.

Yatırım danışmanlığı şirketi Private Client Group’un Baş Yatırım Sorumlusu Larry Adam konuyla ilgili açıklamasında, “Biden, Ukrayna'nın savunulacağı ve Rusya'nın askeri eylemine karşı enerji satışının engellenmesi gibi yaptırımların konuşlandırılacağı konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Arz ve talep dinamikleri arasındaki dengesizlik nedeniyle petrol fiyatları halihazırda çok yıllı yükseklerdeyken, daha fazla gerginlik hem ABD ekonomisini hem de küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkileyebilecek potansiyelin artması (petrolün 100 doları aşması) anlamına gelebilir” ifadelerine yer veriyor.

Adam, “Krizin diplomatik bir çözümle veya gerginliği azaltması yoluyla nihai olarak sonuçlanacağı konusunda iyimser olsak da gerilim bu denli yüksekken bu ihtimal kesin değildir. Olumlu bir sonuç petrol fiyatlarındaki yerleşik mevcut jeopolitik risk primini (en az 5-10 dolar) azaltacak ve petrolü yıl sonu hedefimiz olan 80 dolara yaklaştıracaktır” dedi.

Ham petrolün de ötesinde, Rusya'nın Batı Avrupa'nın önemli bir doğalgaz tedarikçisi olması, bölgede fiyatların daha da yükselmesine yol açabilir. Analistler, genel olarak bir Rus işgali halinde finansal piyasalardaki volatilitenin körükleneceğini, Avrupa ve dünya genelinde enerji fiyatlarının yükseleceğini öngörüyor.

Emtialar işgalden nasıl etkilenecek?

Rusya’nın işgali durumunda özellikle ham petrol arzının etkileneceği konusunda tüm analistler aynı fikri paylaşmıyor.

Capital Economics emtia analistleri konuyla ilgili paylaştıkları yatırımcı notunda, “Ne Batı'nın ne de Rusya'nın enerji ticaretini kısıtlamak için çok fazla talebi olduğu konusunda emin değiliz ve fiyatların oldukça hızlı bir şekilde geriye düşebileceğinden şüpheleniyoruz. Buna karşın, Batı daha önce Rusya'nın metal üreticilerine karşı yaptırım uyguladı ve Rusya'nın tahıl ihracatının çoğunun Karadeniz limanlarından ayrılmasıyla, arzın aksama riski de yüksek” denildi.

Analistler bir işgal durumunda özellikle buğday fiyatlarının daha hızlı yükselebileceği konusunda uyarıyor. Ukrayna da Rusya da büyük tahıl üreticileri arasında yer alıyor. İşgalin ardından mısır ve soya vadelileri de yükselebilir.

Hisse senetleri ve jeopolitik krizler

Çoğunlukla, hisse senedi analistleri bir istilanın ABD hisse senetleri üzerinde geçici bir etkiden daha fazlasına sahip olma potansiyelini küçümsemeye devam ediyor.

Son otuz yılda terör saldırılarından savaşlara kadar yaşanan tüm jeopolitik krizler sonrasında hisse senetleri kısa vadeli bir dalgalanmanın ardından hızlı bir şekilde geri sıçrama eğişimi gösterdi. Private Client Group’tan Adam 1990 yılından bu yana jeopolitik krizleri takip eden altı ay içerisinde ABD borsalarının %81 ihtimalle ortalama %4,6’lık ralliyle yükseldiğini kaydetti.

Adam, "Genel olarak, FED (ABD Merkez Bankası) politikası ve ekonomik koşullar, izole jeopolitik olaylar yerine ekonominin ve finansal piyasaların daha uzun vadeli gündemi olma eğilimindedir" dedi. Borsa uzmanı, yine de bir işgalin ekonomik ve piyasa alanlarındaki sonuçlarının "küresel ekonomi için yakın vadeli bir aşağı yönlü risk oluşturabileceğini ve piyasa oynaklığının devam etmesine neden olabileceğini" söyledi.

Rusya-Ukrayna krizi! ABD: Ölüm listesi elimizde...

 

Biden seyahat planını iptal etti

 

Macron ile Putin ateşkese varmak amacıyla toplantı yapacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş21 Şubat 2022 17:16

    demir çelik fiyatları yukarı yönlü uçar çünkü ukraynada bu işler durursa fiyatlar 2 ye katlar.

  • Mucise Reis ;)21 Şubat 2022 11:39

    Özerk devletler kurdurtacak. Rusya kimse ile arasını resmi olarak bozmak istemiyor.Rusya diplomaside çok detaycıdır. Kelimekelime, cümle cümle ortaya çıkartır ve kendine kapı açar ilerler. Rusya farklı devletlerin askerleri gelmesin diye hava kara deniz yardımları ve destepi kesti. Rusya şehre içeriden yandaşlarını soktu. İçeriden yönetimi rusyanlıları ele geçirip bağımsızlıklarını ilan edecek. Rusya sadecebırakın ukrayna ve ayrılıkçıları kendileri olayı çözsün diyece. Askeri yığınak da ondan orada. yoksaişgaledecek olsa ederdi.Zırlı birliklerle dalardı.Ama bağımsızlık sonra, rus askerine buyrun gelın mesajı olursa diye hazır kıta askerleri ruslar orada tutuyor. anında girip rusya askerleri güvenliği oldu bitti yapıp sağlayacak.  son adımlardanbunu anladım. Böylece abd ve avrupa devletleri yaptırımları en aza inecek. ABD bunada yaptırım uygularım derse, göstere göstere rusya yıldırım hareketı yapabilir.Madem ceza alıcam, toprakları alayım diyebilir.