E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ukrayna'nın doğusundaki Rusya destekli milislerin faaliyetleri ve Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi sonrası son yıllarda ciddi bir siyasi kriz yaşayan Kiev ile Moskova yönetimleri arasında yine doğalgaz kavgası çıktı. Merkezi İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi, çarşamba günü Rus enerji şirketi Gazprom’un Ukrayna’ya doğalgaz sevkıyatıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğine hükmederek, Rusların, Ukrayna doğalgaz firması Naftogaz’a 2.56 milyar dolar tazminat ödemesini kararlaştırdı. Buna cevap olarak Gazprom, mart ayı itibarı ile Ukrayna’ya doğalgaz akışını kesti ve Ukrayna’nın sevkıyat için yaptığı ön ödemeyi geri gönderdi. Bu hamle Ukrayna’yı kış aylarında zora soktu. Ukrayna hükümeti, enerji tasarrufu yapmak adına kreşleri, okulları ve üniversiteleri tatil ilan etti. Bunun yanısıra elektrik santrallerinde doğalgaz yerine petrol kullanımı talimatı verildi ve Ukrayna, Polonya’dan doğalgaz satın aldı. Naftogaz, bu süre zarfında Gazprom ile uzlaşma arayacağını bildirdi.
MAHKEME SAVAŞLARI
Gazprom, Ukrayna ile anlaşmaların iptali için de Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ndeki prosedürü başlattığını açıkladı. Gazprom Başkanı Aleksey Miller, RIA Novosti ajansına yaptığı açıklamada Ukrayna ile olan ‘mevcut sözleşmelerin devam etmesinin ekonomik olarak kârlı olmadığını’ ve ‘şirketinin Ukrayna’nın ekonomik sorunlarını çözme niyetinin’ olmadığını da kaydetti. Rusya’nın bu açıklamalarına Ukrayna Başbakanı Petro Poroşenko cevap verdi. Poroşenko, Gazprom’u ‘gaz sevkıyatını siyasi baskı aracı olarak kullanmakla’ suçladı. Ukraynalı lider, “Eğer bu (sözleşmenin feshi) gerçekleşirse Naftogaz, Gazprom’un sorumsuzca eylemlerinden dolayı meydana gelen zararın karşılanması için uluslararası tahkime başvuracaktır” diye konuştu.
AB’YE SEVKIYAT SÜRÜYOR
Öte yandan Ukrayna’nın boru hatları işletmecisi Ukrtransgaz, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya giden gaz sevkıyatının normal şekilde devam ettiğini açıkladı.
BİLGİ NOTU
Rusya, Ukrayna’ya gaz sevkıyatını daha önce de durdurmuştu. Fiyatlandırmayla ilgili tartışmalar sonucunda 2006’da, 2008’in sonlarında, 2009’un başlarında ve 2014 yılında Ruslar, Ukrayna’ya gaz akışını kesmişti. Doğalgaz üzerindeki bu çatışma, Rusya ile Ukrayna arasında diğer alanlarda yaşanan siyasi gerilimin bir parçası olarak görülüyor.
MUHALİF SAAKAŞVİLİ DESTEKÇİLERİNE BASKIN
Gürcistan’ın eski devlet başkanı Mihail Saakaşvili’nin Ukrayna’nın başkenti Kiev’de parlamento önünde çadır kurmuş olan destekçilerine polis sert müdahale etti. 100 civarında eylemcinin bulunduğu çadırlara düzenlediği baskında çıkan çatışmada 6 eylemci, 4 polis yaralandı. 50 kişi gözaltına alındı. Rusya karşıtı bir isim olan Saakaşvili, Ukrayna vatandaşı yapılmış, Odessa kentine vali olarak atanmıştı. Saakaşvili, Ukrayna’da da Gürcistan’da olduğu gibi Sovyetler’den kalma bürokrasiyi yıkmak için mücadele edeceğini söyleyince işler değişti. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Gürcü politikacıyı 2016 yılında Ukrayna vatandaşlığından çıkardı. Geçen ay Polonya’ya sınır dışı edilen Saakaşvili’nin destekçileri ise parlamento önünde eylemi sürdürdü.
PUTİN’DEN ÜNLÜLERLE GÖVDE GÖSTERİSİ
18 Mart’ta sandığa gitmeye hazırlanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün başkent Moskova’daki Luzhniki stadyumunda sporcu, ünlü ve kozmonotlarla gövde gösterisi yaptı. Rusya için parlak bir gelecek öngördüklerini belirten Putin, kalabalığa “Takım mıyız” diye sordu ve kalabalıktan “Evet” yanıtını aldı. Kozmonot Sergey Ryazansky ise “Sadece onunla kozmik başarılar elde edebiliriz” dedi. Resmi anketlere göre Vladimir Putin’in yüzde 70’leri bulan bir halk desteği söz konusu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yarın tüpraş tavan olur mu of offff.
Kardeş Türkiye doğalgazı nerden alıyor :)) Bu sefer Türkiye'ye gaz kesilirse bunu düşündün mü ? Hani doğalgaz üretiminde söz sahibi olsak amenna da hayal kurmayın.
İrandan, azerbeycandan alıyor ilerde tanap projesi devreye girecek ayrıca Rusya bize neden gazı kessin uçak krizinde bile gazı kesmedi ruslar diye hatırlıyorum.
DOĞALGAZ İÇİN TÜRKİYE RUSYAYA. HER KONUDA YARDIMCI OLDU. DENİZDE KARADA GAZ BORULARININ GEÇİŞİNDE TÜRKİYE YARDIMCI OLDU. RUSYA HERKESİN GAZINI KESSE BİLE.TÜRKİYENİN GAZINI ASLA KESMEZ. İKİ ÜLKE ARASIN DA GÜVEN EN YÜKSEK SEVİYEDE. RUSLARLA SAVAŞ DEYİL DOSTLUK LÂZIM BİZE. MİLYAR DOLARLAR TİCARETİMİZ VAR. SINIR KOMŞU YUZ BERABER YAŞAMAYA MECBURUZ.
hadi merkel gazı kurtarsın trump gazı ısıtsın sizi şimdi
KES TÜRKİYE ÜZERİNDEN ALSINLAR. TÜRKİYEYE BAĞIMLI OLSUNLAR.
BİRAZ HARİTAYA BAKMAK GEREKİYOR COĞRAFYA BİLMEK LAZIM BU YORUMU YAZMADAN ÖNCE
Gaz borularının geçişinin bir karşılığı var hayrına değil yani para alınıyor adam para veriyor diye niye minnet etsin ki ?? Sen doğalgazın %60 ondan almaya mecbursun diyeceksin İran var İran Rusya'yı bırakıp sana destek vermez ki şuan bile Suriye'de Türkiye aleyhine yayınlar yapıyor .. Tek şans cezayirden lng getirmek o da pahalıya mal olur..Rusya sadece Türkiye'yi tampon bölgesi olarak kullanır ötesinde bir menfaati şimdilik yok.. Rusya'nın tek menfaati Suriye'nin bölünmesini engellemek çünkü Lazkiye Rusya'nın tek Akdeniz'e çıkış noktası Suriye bölünmesin diye Suriye'de tarafsız gibi görünüyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:27)