E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Suudi Arabistan’ın yer aldığı 13 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya’nın da olduğu 10 ülkeden oluşan OPEC + üyelerinin geçtiğimiz hafta başlattığı petrol savaşlarında yeni iddia: “Rusya Enerji Bakanlığı, ülkenin petrol üretimini geçen ay günde yaklaşık 700 bin varil azalttığını açıkladı.”
İddianın sahibi Amerikan Bloomberg Televizyonu…
Dikkat çeken nokta ise, Rusya’nın şubat ayında günlük 500 bin varil kesinti yapacağının restini çekmiş olması… Bloomberg’e göre, Rusya el artırmış ve kesintide günlük 200 bin varil artışta bulunmuş!
Dünyada gerilim yaratan olay 2 Nisan gecesi, bazı OPEC + ülkelerinin “gönüllü” olarak mayıs ayında petrol üretiminde günlük toplam 1.6 milyon varil kesintiye gideceğini açıklamasıyla başlamıştı. 3 Nisan Pazartesi piyasaların açılmasıyla petrol fiyatları 85 dolara kadar fırlamış; olay Suudi Arabistan’ın Rusya’yla bir olup ABD’ye kafa tutması olarak algılanmıştı.
Son iddiayı Rus Enerji Bakanlığı’na yakın kaynaklara dayandıran Bloomberg, “Rusya’nın fiilen ne kadar petrol pompaladığı konusundaki belirsizliği artırıyor” dedi ve nedenini şöyle açıkladı: “Verilen rakam, ülkenin mart ayı deniz yoluyla ihracatına ve yerel rafinelere tedarikine ilişkin verilerle tutarsız.”
Bloomberg’in verileri, Rusya’nın günde yaklaşık 1.285 milyon ton veya 9.4 milyon varilin üzerinde ham petrol pompaladığını gösteriyor. Aynı zamanda, emtia ihracatı mart ayının son haftasında günde 4,13 milyon varil artışla önemli ölçüde arttı.
Rus bütçesi bu yılın ilk çeyreğinde 2.4 trilyon ruble açık verdi
Rusya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, bütçe gelirlerinin bu yılın ilk çeyreğinde 5.6 trilyon ruble düzeyinde gerçekleştiği belirtildi.
Bütçe gelirlerinin 4 trilyon rublesinin petrol ve doğalgaz dışı gelirlerden elde edildiğine işaret edilen açıklamada, söz konusu dönemde bütçe giderlerinin ise 8 trilyon ruble düzeyinde tespit edildiği kaydedildi. Buna göre, Rusya’da federal bütçe yılın ilk çeyreğinde 2.4 trilyon ruble açık verdi.
Gelirler yüzde 45 azaldı
Petrol ve doğalgaz gelirlerinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45 azaldığı bilgisine yer verilen açıklamada, düşüşün ana nedeni olarak Rusya’nın Ural petrolü fiyatında yaşanan düzeltme ve düşen doğalgaz ihracatına işaret edildi. Açıklamada, petrol ve doğalgaz dışı gelirlerin temini ve giderlerin finansmanına yönelik süreçlerin, bütçe uygulamasının kademeli bir şekilde normalleştiğine işaret ettiği belirtildi. Ulusal Refah Fonu rezervlerinin, bütçe açığını kapatmak için kullanıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, Rusya’nın Ural petrolü ihracatında uyguladığı indirimin de özellikle yılın ikinci yarısında azalmasının beklendiği vurgulandı. (Dünya)
ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı düştü
Petrol 100 dolar olursa... İşte en çok etkilenecek ülkeler!
Brent petrol haftayı 84,94 dolardan tamamladı
Suudi Arabistan'dan petrole zam
ABD'nin ticari ham petrol stokları azaldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:56)