E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macaristan’ın Rusya ile sürdürdüğü Paks nükleer güç santralini iki yeni reaktör inşa ederek genişletme projesine gelecek yıl Ocak ayında başlanacağını açıkladı.
Szijjarto, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Dünya Judo Şampiyonası'nın açılışına katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın görüşmesi sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Görüşmede herhangi yeni bir kararın alınmadığını ama daha önce alınan kararların gözden geçirildiğini belirten Szijjarto, ''Avrupa Birliği (AB) sürecinin uzaması dolayısıyla başlanması 22 ay geciken Paks'taki inşaat işlemleri gelecek yıl ocak ayında başlayacak. Söz konusu proje 12 milyar dolar. Bunun 5 milyar dolarlık yani yüzde 40'lık kısmının Macar şirketlerce üstlenmesi konusunda Rus tarafıyla pazartesi günü mutabık kalındı.'' dedi.
Putin'in, Türk Akımı doğalgaz boru hattından geçecek olan gazın Batı Avrupa'ya ulaştırılması için Rusya'nın, Macaristan'ın yanı sıra Türkiye, Bulgaristan ve Sırbistan ile görüşmelere devam ettiğini belirten Szijjarto, ''Bu rota 2019'a kadar ortaya çıkarılmalı. Bu, Güney Akım gibi yeni bir rota değil bilakis Bulgar, Sırp ve Macar ağlarının yenilenmesiyle ve bazı kesimlerde yeni boru hatların inşasıyla oluşturulacak. Bunu anlamı şu ki, 2019 sonunda Macaristan'ın Güney sınırında 10 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli altyapı inşa edilecek. Macaristan'ın tüketiminin yanı sıra bu Avusturya'ya da ulaşacak. Avusturya'nın da bu projeye bağlanmasıyla ciddi bir Batı Avrupa çıkarı da oluşacak.'' diye konuştu.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 6 Mart'ta yaptığı açıklamada, Macaristan’ın Rusya ile sürdürdüğü Paks nükleer güç santralini iki yeni reaktör inşa ederek genişletme projesi finansmanının AB kamu destekleme kurallarına uygun bulunduğunu bildirmişti.
Macaristan’da kullanılan elektriğin yaklaşık yarısı, 1982 ve 1987 yılları arasında inşa edilen Paks santralindeki 4 nükleer reaktörden sağlanıyor. Söz konusu proje, Paks nükleer santralindeki 4 eski reaktörün yeni yapılacak iki reaktörle değiştirilmesini amaçlıyor.
Macaristan'ın Paks nükleer santrali genişletme projesi inşaatının 10 milyar avroluk kısmının Rusya’nın sağlayacağı kredi ile karşılanması öngörülüyor.
Macaristan, nükleer yatırımın, ülkedeki elektrik fiyatlarının düşük tutulması ve işletmelerin rekabetçi faaliyet gösterebilmeleri için gerekli olduğunu iddia ediyor.
Macaristan’ın bir ihale gerçekleştirmeden nükleer projesini Rosatom’a yaptırma konusunda karar alması AB'de rahatsızlık yaratmıştı.
AB'de faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını veya bir AB üyesi ülkenin kamu desteklemelerini ne şekilde sağladığını denetleme yetkisi AB Komisyonunda bulunuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Mısır bile 4 tane ayrı Nükleer santrali bitirmek üzere. Sahi Türkiye gerçekten bölgesinde en güçlü mü? Halen tombala çek Türkiye seni sevenler üzülmeye devam.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:42)