E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başkanlığında dışişleri ve istihbarat birimlerinin katılımıyla düzenlenen 2 saatlik kritik Suriye zirvesinin ve dün de St. Petersburg’da Dışişleri, Genelkurmay ve MİT’ten yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen “üçlü mekanizma” toplantısının ayrıntılarına Habertürk ulaştı. İşte kritik görüşmelerin perde arkası:
DOĞRUDAN GÖRÜŞME: Görüşmede, Türkiye ile Rusya’nın Suriye konusunda genel politikada uzlaştığı ancak ayrıntılarda ve yöntemlerde farklılık gösterdiği saptandı. Türkiye ve Rusya, Suriye’nin toprak bütünlüğü, seküler yönetim şekli gibi konularda uzlaşı sağladı; geçiş döneminde Esad’ın pozisyona yönelik ciddi ayrışma sürüyor. Türkiye, Cenevre süreçlerinin önemli olduğunu ancak sonuç alınmadığını belirterek, Cenevre görüşmelerinde “aracılı”dan “doğrudan”a geçilmesi gerekliliğini gündeme getirdi.
ETKİ SAHİBİ ÜLKELER: Esad yönetimi ve ılımlı muhalefet üzerinde etkisi olan ülkelerin devreye girmesi gerekliliğine vurgu yapıldı. Kilit ülkelerin Rusya, ABD, Türkiye, İran, İngiltere ve Almanya olduğu kaydedildi. Özellikle Türkiye, İran gibi bölge ülkelerinin Suriye’deki taraflar ve gruplar üzerinde etkili olacağı belirtildi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in de bu çerçevede Türkiye’ye geleceği ifade edildi.
MİT MÜSTEŞARI FİDAN DA GİTTİ: Türkiye ile Rusya arasında “üçlü mekanizma” kurulmasına karar verilmişti. Bu çerçevede MİT Müsteşarı Hakan Fidan, TSK’dan bir temsilci ve Suriye konusunda uzman ve sahaya hâkimiyetiyle tanınan Dışişleri Genel Müdür Yardımcısı dün St. Petersburg’a gitti. Heyet, muhataplarıyla bir görüşme yaptı.
ARAZİ BİLGİLERİ PAYLAŞILACAK: Sınır güvenliği ve uçak krizinde yaşananların yinelenmemesi görüşmelerin en önemli bölümünü oluşturdu. Bu çerçevede Türkiye, Suriye’de IŞİD’in mevzilendiği bölgeler ile ılımlı grupların mücadele ettiği alanlar hakkında bilgi paylaşacak. Böylece Türkiye’nin ve bazı Batı ülkelerinin, Suriye’de sivil ölümler ve ılımlı muhalefete yönelik saldırıda bulunulduğu yönündeki tepkilerinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.
SINIRDA ORTAK DENETİM: Suriye-Türkiye sınırı ve ötesinde yer alan bölgelerin Rusya ile birlikte ortak denetlenmesi gündeme getirildi. MİT ve Rusya Federal Güvenlik Servisi ile Dış İstihbarat Güvenlik Servisi arasında ortak çalışma yapılması konuşuldu. Suriye’de kimin terörist kimin olmadığı ile ilgili tanımlar farklılaştığı için sahanın bu şekilde de incelenmesi gündeme gelecek.
YENİ PROTOKOL: Uçak krizinin ardından iki ülke uçaklarının uçuş sırasında nasıl hareket etmesi gerektiği ile ilgili yeni bir protokol hazırlanması da gündemde. Bu yolla, Türkiye’nin Suriye’deki IŞİD operasyonlarına katılmasının önündeki engelin de kaldırılması hedefleniyor.
HALEP KAYGISI: Türkiye Halep kuşatması konusundaki kaygılarını de gündeme getirdi. Bu konuda rejimin garantilerinin yeterli olmadığı, insani yardımların ulaştırılması konusunda Şam yönetiminin duyarsız olduğu da kaydedildi. İnsani yardım koridorlarının açılmasına rağmen ateşkesin sağlanmamasının kaygı verici olduğu da vurgulandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:49)