E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya, Türkiye’ye 1000 metreküp doğalgazı 2013’te ortalama 460 dolara verdi. 2014’te fiyat AB ortalaması olan 380 dolara gelirse Türkiye dövizin yarattığı şoku atlatacağı gibi kazançlı da çıkacak.
Vatan'ın haberine göre, Türkiye, doğalgazda Rusya’nın en büyük ikinci büyük müşterisi. 2012’de 45 milyar metreküp doğalgaz tüketen Türkiye bunun yüzde 58’ini yani 23 milyar metreküplük bölümünü Rusya’dan temin etti. Geçen yıl 1000 metreküp doğalgazın fiyatı ortalama 480 dolar seviyesindeydi. Yani tükettiğimiz doğalgaz için Rusya’ya 11.1 milyar dolar ödedik. Bu yıl gaz fiyatları dünya piyasalarındaki gelişmeler ve Türkiye’nin çabalarına bağlı olarak 40 Dolar geriledi ve 440 dolara indi. Ancak bu indirim Ekim ayında oldu. Bu yüzden yıllık ortalama fiyat 460 dolar oldu. Bu yüzden gaz faturamız sadece 1 milyar dolar düştü. Ancak şimdi Rusya doğalgaz satışında zorlanıyor. Kayaç gazı devreye girdi ve fiyatlar düşüyor. Bu düşüşten Türkiye’nin de yararlanmasının zamanı geldi.
Ekonomiye ilaç olur
Enerji yönetimine yakın kaynaklar , “Doğalgaz fiyatları Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında belirlenir. Kontratlara bakılır, o günün rayiçlerine göre fiyat yenilemesi yapılır. Ancak yakın dönemde 60 dolarlık şok bir düşüş beklemiyoruz, ancak yine de makul bir seviyede anlaşacağımızı düşünüyoruz” yorumunu yaptı.
Gazprom yetkililerinin Rusya’nın AB ülkelerine sattığı gazın ortalama fiyatını 380 dolar olarak açıklamasının da Türkiye’nin pazarlık masasında elini güçlendireceği belirtiliyor. Eğer Rusya, doğalgazın fiyatını 380 dolara indirirse Türkiye’nin doğalgaz faturası 2012 yılına göre 2 milyar dolar azalacak. Bu indirim sayesinde Türkiye döviz kurundaki şok artışın yarattığı etkiyi sıfırlayacak hatta artıya bile geçecek. Eğer siyasi risk algısı azalır, döviz fiyatı yeniden 2 TL civarlarına çekilirse Türkiye’nin kazancı daha da artmış olacak.
Azeri gazı ucuz ama...
Türkiye en ucuz doğalgazı Azerbaycan’dan alıyor. Azeri doğalgazının ortalama fiyatı 340-350 Dolar seviyesinde. Ancak Türkiye teknik sorunlar yüzünden Azeri doğalgazını az tüketip, pahalı olan İran (488 dolar) ve Rus doğalgazını (440 dolar) daha fazla alıyor. Rusya ve İran’ın toplam tüketim içindeki payı yüzde 76’lara kadar çıkıyor. Bu iki ülkeye doğalgaz için ortalama 464 dolar ödüyoruz. Bu da Türkiye’nin doğalgaz faturasının oldukça kabarmasına sebep oluyor.
Vatandaşa yansır mı?
Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yaşar Arslan, indirimin konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına yansımayacağını söyledi. Arslan, “indirim kurdaki artıştan dolayı fiyatları dengelemek için yapılmıştır; bu yüzden konut fiyatlarına yansımayacağını düşünüyorum” dedi. Elektrik Üreticileri Derneği’nden Obahan Babaoğlu’da“Biz elektrik için Botaş’tan doğalgaz alıyoruz. Aldığımız doğalgaz için bir zam için beklentimiz vardı; belki bu indirim yapılacak zamma etki eder ama konutlarda elektrik fiyatlarına bir yansıması olmaz” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:14)