E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya gazı bize ucuz verir mi?---

Rusya gazı bize ucuz verir mi?

Rusya gazı bize ucuz verir mi?
31 Aralık 2013 - 07:34 borsagundem.com

Doların yükselmesiyle doğalgaz maliyeti de arttı. Rusya'nın fiyat indirmesi ekonomiye yarayacak

Rusya, Türkiye’ye 1000 metreküp doğalgazı 2013’te ortalama 460 dolara verdi. 2014’te fiyat AB ortalaması olan 380 dolara gelirse Türkiye dövizin yarattığı şoku atlatacağı gibi kazançlı da çıkacak.

Vatan'ın haberine göre, Türkiye, doğalgazda Rusya’nın en büyük ikinci büyük müşterisi. 2012’de 45 milyar metreküp doğalgaz tüketen Türkiye bunun yüzde 58’ini yani 23 milyar metreküplük bölümünü Rusya’dan temin etti. Geçen yıl 1000 metreküp doğalgazın fiyatı ortalama 480 dolar seviyesindeydi. Yani tükettiğimiz doğalgaz için Rusya’ya 11.1 milyar dolar ödedik. Bu yıl gaz fiyatları dünya piyasalarındaki gelişmeler ve Türkiye’nin çabalarına bağlı olarak 40 Dolar geriledi ve 440 dolara indi. Ancak bu indirim Ekim ayında oldu. Bu yüzden yıllık ortalama fiyat 460 dolar oldu. Bu yüzden gaz faturamız sadece 1 milyar dolar düştü. Ancak şimdi Rusya doğalgaz satışında zorlanıyor. Kayaç gazı devreye girdi ve fiyatlar düşüyor. Bu düşüşten Türkiye’nin de yararlanmasının zamanı geldi.

Ekonomiye ilaç olur

Enerji yönetimine yakın kaynaklar , “Doğalgaz fiyatları Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında belirlenir. Kontratlara bakılır, o günün rayiçlerine göre fiyat yenilemesi yapılır. Ancak yakın dönemde 60 dolarlık şok bir düşüş beklemiyoruz, ancak yine de makul bir seviyede anlaşacağımızı düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

Gazprom yetkililerinin Rusya’nın AB ülkelerine sattığı gazın ortalama fiyatını 380 dolar olarak açıklamasının da Türkiye’nin pazarlık masasında elini güçlendireceği belirtiliyor. Eğer Rusya, doğalgazın fiyatını 380 dolara indirirse Türkiye’nin doğalgaz faturası 2012 yılına göre 2 milyar dolar azalacak. Bu indirim sayesinde Türkiye döviz kurundaki şok artışın yarattığı etkiyi sıfırlayacak hatta artıya bile geçecek. Eğer siyasi risk algısı azalır, döviz fiyatı yeniden 2 TL civarlarına çekilirse Türkiye’nin kazancı daha da artmış olacak.

Azeri gazı ucuz ama...

Türkiye en ucuz doğalgazı Azerbaycan’dan alıyor. Azeri doğalgazının ortalama fiyatı 340-350 Dolar seviyesinde. Ancak Türkiye teknik sorunlar yüzünden Azeri doğalgazını az tüketip, pahalı olan İran (488 dolar) ve Rus doğalgazını (440 dolar) daha fazla alıyor. Rusya ve İran’ın toplam tüketim içindeki payı yüzde 76’lara kadar çıkıyor. Bu iki ülkeye doğalgaz için ortalama 464 dolar ödüyoruz. Bu da Türkiye’nin doğalgaz faturasının oldukça kabarmasına sebep oluyor.

Vatandaşa yansır mı?

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yaşar Arslan, indirimin konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına yansımayacağını söyledi. Arslan, “indirim kurdaki artıştan dolayı fiyatları dengelemek için yapılmıştır; bu yüzden konut fiyatlarına yansımayacağını düşünüyorum” dedi. Elektrik Üreticileri Derneği’nden Obahan Babaoğlu’da“Biz elektrik için Botaş’tan doğalgaz alıyoruz. Aldığımız doğalgaz için bir zam için beklentimiz vardı; belki bu indirim yapılacak zamma etki eder ama konutlarda elektrik fiyatlarına bir yansıması olmaz” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)