E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya ile ABD arasında mart ayı başında başlayan ve Türkiye’nin hemen yanı başındaki Karadeniz sularında gözle görülmeyen, silahların patlamadığı son derece ilginç bir ‘Parazit Savaşı’ yaşandığı ortaya çıktı.
Rusya’nın, özellikle 2014’teki Kırım Krizi sonrasında, Karadeniz kıyılarına yerleştirdiği
düşman silahlarını şaşırtarak etkisiz hale getiren elektronik muharebe aracı “Krasukha-4” sistemine karşı ABD donanması geçtiğimiz günlerde kendi elektronik muharebe sistemiyle karşı koymaya çalışmış. ABD tarafından Rusya’ya karşı modernize edilerek denenen parazit yaratıcı silahın ismi de sistemin kendisi gibi karmaşık: AN/SLQ-32V6.
“AN/SLQ-32V6” adını taşıyan ve elektronik parazit yayan silah, geçtiğimiz ay İstanbul boğazından geçerek Karadeniz’e açılan USS Carney savaş gemisinin güvertesine yerleştirilmiş. Genel adı SEWIP Block 2 olan sistem, Rus askeri kaynakların aktardığına göre Karadeniz üzerinde kontrol hakimiyetini elinde bulunduran Rus radar ve sonarlarını şaşırtma denemeleri yapmış.
ABD tarafından Rusya’ya karşı modernize edilerek denenen parazit yaratıcı silah AN/SLQ-32V6...
Elektronik muharebe araçlarının savaş meydanlarındaki etkinliği, 2008 yılında Rusya ile Gürcistan arasında Güney Osetya yüzünden yaşanan 5 günlük savaş esnasında kendini göstermişti. ABD’nin Gürcistan’da çalıştırdığı parazit yaratıcı silah, Rus uçak, tank ve akıllı füzelerinin beynine girerek hatalı konum verdirmişti. Bu savaşın ardından elektronik muharebe araçlarına ciddi önem veren Rusya, 4 yıl içinde kendi parazit silahını geliştirmişti. “Krasukha-4” günümüzde Kırım ve Rusya kıyıları boyunca Karadeniz üzerinde geniş bir yalancı koordinat alanı oluşturuyor. Böylece GPS kontrollü tüm silahlar hedef tespitini doğru gerçekleştiremiyor. Havadaki savaş uçaklarına ise konumunu kaybettirecek sinyaller gönderiliyor.
ABD ve NATO’nun, Rusya’nın parazit yaratan elektronik muharebe silahı Krasukha-4’e “AN/SLQ-32V6” sistemiyle karşılık verip veremediği ise henüz bilinmiyor.
Mart ayı başlarında Karadeniz sularında elektronik muharebe silahı denemelerini tamamlayan USS Carney, gerisin geriye Boğazlar’dan geçerek Akdeniz sularına dönüş yapmıştı. Amerikan savaş gemisinin İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında savaş gemileri trafiğini izleyen Türk blogcu Yörük Işık, ‘Bosphorus Observer’ adlı sayfasında yeni sessiz silahın güvertedeki görüntüsünü yayınlamıştı.(Nerdun Hacıoğlu/Hürriyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:11)