E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fonları yakından izleyen EPFR Global verilerine göre ikinci çeyrekte 10 milyar dolarlık para girişinin yaşandığı gelişen ekonomi fonları üçüncü çeyrekte 35 milyar dolarlık net para girişine sahne oldu. Uluslararası Ödemeler Bankası da ağustos ayında gelişen piyasalara yerleşik olmayan portföy akımının 25 milyar dolar civarında gerçekleştiğini belirtiyor. Bazı uzmanlara göre bu rallide rüzgar tersine dönebilir. Gelişmekte olan piyasalarda 1 triyon dolarlık varlığı yöneten yatırım şirketi Amundi, önümüzdeki günler için piyasaları tehdit eden riskleri Çin, Fed ve Trump olarak sıralıyor. Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi olan Amundi Stratejisti Abbas Ameli-Renani, gelişen ülke piyasaları için genel olarak iyimser olduğunu fakat piyasalarda ufku karartabilecek üç faktörün bulunduğu uyarısını yaptı.
Ameli-Renani müşterilerine gönderdiği notta hakkında en çok endişe duyduğu konunun Trump riski olduğunu belirtiyor. Yükselen piyasalar stratejisti, 8 Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerinden sandıktan Cumhuriyetçi isim Donald Trump’ın çıkması halinde yatırımcıların gelişen ülke varlıklarına karşı çok ‘bearish’ yaklaşacağının altını çiziyor. Seçim kampanyası boyunca Trump’ın söyleminin korumacı olduğunu belirten Ameli- Renani, “Trump’ın söylemi çok ‘korumacı.’ İhracat odaklı yükselen piyasa ekonomileri Trump’ın zaferi durumunda negatife geçecek” diyor. Ameli-Renani, hakkında müstehcen video kayıtları ortaya çıkan Trump’ın Beyaz Saray yarışında büyük bir yara aldığını da belirtmeden geçmiyor.
‘Fed şahinleri şaşırtabilir’
Amundi tarafından belirlenen ve gelişen ülkeleri tehdit eden risklerden bir diğeri ise Çin. Dünya ekonomisinin lokomotifi konumundaki Çin, gelişmekte olan ülkeler için orta vadeli bir risk teşkil ediyor. Çin’i bir ‘kuyruk’ ya da ‘uçdeğer’ olarak gören Ameli-Renani, “Durdurak tanımayan Çin özel sektör borcunun gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 200’üne yaklaşması endişe verici. Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlamasını öngörüyoruz. Geçtiğimiz aylarda dolar karşısında istikrarlı bir yol izleyen yuan Çin’in ticaret ortaklarının para birimleri sepeti karşısında yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Bu ihracata anlamlı destek sağlarken büyümedeki yavaşlamaya karşı yastık olabilir” dedi. Amundi piyasaların Fed’in para politikasında sıkılaştırmaya gitmesini yeterince fiyatlandırmadığından kaygı duyuyor. Amundi piyasaların ABD Merkez Bankasının, bu yıl bir kez, gelecek yıl da sadece bir kez faiz artırma beklentilerini fiyatlandırdığını savunuyor. Fed’in şahin kanada bir sürpriz yapacağını belirten Ameli-Renani, “ Biz kısa vadede Fed’in ‘şahin’ tarafını şaşırtacağına ilişkin kaygılıyız. ABD’de politika faizlerinin normalleştirmesi yeni bir tema değil. 2013’ten beri bu konuyu konuşuyoruz. Bu bir Kıyamet’in kenarında olduğumuz gibi bu bir şey değil ama ne olacağı konusu hakkında çok bilinmeyen var”diye durumu özetliyor.
Gelişmekte olan ülke borsalarını izleyen MSCI endeksinde düşüş sürüyor. Endeks çarşamba günü yüzde 1.12 düşerek 892.61 puana geriledi. Capital Economics Gelişen Piyasalar Ekonomisti William Jackson, “Şu anda yatırımcıların ABD seçimleri ve Fed hakkında endişelenecek çok şeyi var. Ancak gelişen piyasa temellerinin geliştiğini gösteren işaretler de bulunuyor. Dış ortamın daha iyi bir hale gelmesinden sonra hisse senetlerinin yükselmesi gerekiyor” diyor.
‘2013’teki gibi olmaz'
Washington’daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarına katılan merkez bankası başkanları gelişen piyasa ekonomilerinin Fed’in faiz artışı durumunda kayıplara karşı 2013’ün aksine iyi hazırlandıklarını belirtti. ‘Taper tantrum’ olarak bilinen dönemde gelişen piyasalar döviz volatilisine karşı gafil yakalanmıştı. Ancak şimdi birçok ülke Fed politikasının sıkılaştırılmasından kaynaklanabilecek sermaye çıkışlarını absorbe etmek için büyük döviz rezervleri inşa ediyor. Güney Afrika Merkez Bankası Başkanı Lesetja Kganyago, “Eğer Fed’in faiz artışı ABD ekonomisinin güçlendiği anlamına geliyorsa gelişen ülkeler bundan faydalanabilir. Güçlü bir ABD, dünya ekonomisi için iyidir” dedi.
Aydın Şahinalp/Dünya
Trump'a bir tepki de Michelle Obama'dan
Trump'a cinsel taciz suçlaması
Clinton Trump'ın 9 puan önünde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:36)