E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRuslar ithal üründen vazgeçemedi---

Ruslar ithal üründen vazgeçemedi

Ruslar ithal üründen vazgeçemedi
28 Aralık 2014 - 06:57 borsaningundemi.com

Rusya ekonomisi resesyona hazırlanırken, rubledeki düşüş tüketiciyi ithal ürünlerden vazgeçirmeye yetmiyor

1 Ocak Rusya'da Noel'in karşılığı olarak biliniyor. Bu günde Ruslar hediye alıp vererek yeni yılı kutluyor. Ancak Ruslar bu yıl Moskova'nın alışveriş merkezlerine akın ettiklerinde, ekonomi ile ilgili bazı gerçekler keyiflerini kaçırabilir. Şehrin en büyük elektronik ürün satan mağazaları, rublenin 16 Kasım'da dolar karşısında yüzde 20 düşmesinin ardından, fiyatların sert şekilde artmasından önce bu durumu fırsat bilenler nedeniyle satışlarda adeta patlama yaşadı. Rubledeki sert hareketler, Ikea gibi mağazaların birkaç günlüğüne bazı ürünleri satmasına engel oldu. Birçok mağaza halen rubledeki düşüşten önce alınan ürünleri sattığı için fiyatları artırmazken, Apple 22 Aralık'ta fiyatları yüzde 35 artırdığını duyurdu.
 
Değer kaybı yaşayan kurun Rusya gibi bir ekonomi için iyi olması tahmin ediliyor. Rubledeki düşüş yerli üreticinin ihracat pazarında elini güçlendirirken, tüketicinin yerli ürünleri tercih etmeye başlaması ile de büyüme destek bulabilir.
 
Devlet Başkanı Vladimir Putin de vatandaşlarından tam olarak bunu yapmalarını talep ediyor. Ancak bu çözüm üreticilerin insanların istediği ürünleri arz etmesi ile mümkün olabilir ve şu anda çok az Rus şirketi bunu yapabiliyor. Ruslar Apple ve Samsung gibi yabancı markaları tercih ediyor. Bu durum ev eşyaları, giyim ve oyuncak sektörleri için de geçerli olunca, Moskova'dak avmlerde satılan ürünlerin neredeyse tümü yurt dışından geliyor. İhracata baktığımızda ise, Rusya araba üretse de, en önemli yerli markası olan Lada'nın pek de iyi bir şöhreti yok. Satışlar ithalat fiyatlarının arttığı bu dönemde dahi gerilemiş durumda.
 
21 yaşındaki Moskovalı öğrenci Alexey Kutenkov Rus ürünleri kullanmak istediğini söylese de, henüz Rus yapımı akıllı telefon YotaPhone 2 için 32.990 ruble (602 dolar) vermeye hazır değil. Kutenkov ''Bu işten anlayan arkadaşarım telefonu kullanmaya başlamadan olmaz'' diye konuşuyor.
 
Marka danışmanlığı yapan Landor Associates'ın Moskova bürosunun başındaki Emma Beckmann ''Tüketici üzerinde yapılan anketler neredeyse her kategoride Batılı ürünlerin daha kaliteli olduğu algısının var olduğunu gösteriyor'' dedi. Bu durumun tek istisnası gıda sektörü gibi gözüküyor.
 
ABD'nin ekonomisinin yüzde 2.7'sini AR-GE'ye ayırması, Apple gibi markaların yurt dışında daha kaliteli algılanmasına yardımcı oluyor. AR-GE'ye yalnızca yüzde 1 ayıran Rusya için ise bu durum söz konusu değil.
 
Uzun yıllar boyunca ülkenin petrol gelirleri tüketicinin ithal ürünleri karşılayabilmesini sağlasa da, bu durum aynı zamanda hükümetin üstündeki reform baskısını azalttı. Sonuç olarak bugün küçük yatırımcı Rusya'nın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 20'sini teşkil ederken, bu rakam ABD ve Avrupa'da yüzde 50 ila 60 arasında.
 
Böylece tatil alışverisi yapmak isteyenlerin ithal ürünlerin dışında fazla bir seçeneği kalmamış oluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)