E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yaptırımlar yüzünden güvenli liman arayan zengin Rusların yöneldiği iki ülkeden biri Türkiye oldu.
“Ruslar tedirgin, güvenli liman olarak Türkiye’ye yöneliyorlar. Özellikle son 10 gündür hem yatırım hem de oturum amaçlı Rusların yoğun ilgisiyle karşı karşıyayız” diyen gayrimenkul şirketi Golden Sign’ın Kurucu Ortağı Gül Gül, İstanbul’da 5-6 satış ofisi ile hizmet verdiklerini ve son günlerde her 10 müşteriden 7’sinin Rus olduğunu dile getirdi. Gül, “Son 1 hafta, 10 gündür çok yoğun satış var. Ruslara günde 7-8 tane satış yapıyoruz. Bu gerçekten çok ciddi bir rakam” diye konuştu.
Gayrimenkul sektörü temsilcileri, para transferinde nakit, altın ve kripto kullanımına dikkat çekti.
'Rus müşterilerden gelen talep 10 kat arttı'
Dubai’de faaliyet gösteren gayrimenkul şirketi Modern Living’in CEO’su Thiago Caldas ise, Rus müşterilerden gelen talebin 10 kat arttığını belirterek, yoğun talep nedeniyle Rusça bilen üç gayrimenkul danışmanını işe aldığını belirtti.
Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasının ardından küresel bankacılık sistemi SWIFT’ten çıkarılırken, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen oligarklar başta olmak üzere çok sayıda Rus vatandaşı da yaptırımlarla karşılaştı.
Hem Türkiye, hem de Birleşik Arap Emirlikleri Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını eleştirmekle birlikte, Moskova ile ilişkilerini sürdürüyor. İki ülke de Rusya uçuşlarına devam ederken, Rus vatandaşları ve Rus varlıkları için de potansiyel bir güvenli liman niteliği taşıyor.
'Üç daire, beş daire alanlar var…'
Müşterilerini “oligark değil ama varlıklı Rus kesim” diye nitelendiren Gül, “Üç daire, beş daire alanlar var… Rusya'da işlerin daha kötüye gitme ihtimaline karşı yönlerini buraya çeviriyorlar. İş yapabilecek, parasını aktarabilecek ve vatandaşlık alabilecek ortam arıyorlar. Alımları nakit yapıyorlar. Türkiye’de banka hesabı açıyorlar, altın olarak getiriyorlar. Bir şekilde yolunu bulup paralarını getiriyorlar” dedi.
Şubatta Türkiye’de 509 adet konut satın alındı
Rus vatandaşları işgalin başladığı şubatta Türkiye’de 509 adet konut satın aldı. Bu sayı bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 97 artışa işaret ediyor. Ruslar, 2021’de Türkiye’de konut alan yabancılar arasında 5 bin 379 konut ile İran ve Irak vatandaşlarının ardından üçüncü sırada yer almıştı.
'250,000 dolar üzeri alım yaparak vatandaşlık da almak istiyorlar'
Ağırlıklı olarak yabancılara yönelik konut projeleri geliştiren Babacan Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da, “Biz Ortadoğu ağırlıklı çalışırken, son 15-20 gündür Rus müşteriler yoğunlaştı. 250,000 dolar üzeri alım yaparak vatandaşlık da almak istiyorlar. Daha önce Antalya başta olmak üzere yaşamak ya da turizm amaçlı alımlar görüyorduk. Şimdi İstanbul’daki Rus yatırımcı profili çok farklı. Yaşamak için değil de yatırım için alınan konutlar olduğunu gözlüyoruz" dedi.
250 bin dolarlık konut alanlar Türk pasaportu edinebiliyor
Hem Türkiye hem de Birleşik Arap Emirlikleri, gayrimenkul almak isteyenlere oturum hakkı teşviğinde bulunuyor. Türkiye’de 250 bin dolarlık konut alan yabancılar Türk pasaportu edinebiliyor. Dubai’de ise daha az bir meblağa üç yıllık oturum vizesi alınabiliyor.
Uzun süreli vize alabilmek için gerekli asgari değer olan 750 bin dirhem değerindeki (205 bin dolar) daireler büyük talep görüyor fakat gayrimenkul uzmanlarına göre Dubai’deki Palm Jumeirah gibi gösterişli yapay adalardaki daha pahalı gayrimenkuller 6 milyon dirheme kadar alıcı bulabiliyor.
Hem paralarını koruma hem oturum vizesi peşindeler
Yurt dışında gayrimenkul satın alan Rus müşterilere danışmanlık yapan Moskova ve Berlin merkezli gayrimenkul aracılık şirketi Tranio’dan Elena Milishenkova, “Yatırımcılar hem paralarını koruma hem de BAE’de geçici yerleşim için oturum vizesi edinme fırsatının peşindeler” dedi.
Milishenkova, 2022’nin ilk üç ayında Dubai’deki daireler için bir önceki yıl aynı döneme göre neredeyse üç kat fazla talep aldıklarını söyledi. Bazı şirketler, talebin daha da yüksek olduğunu belirtiyor.
İşgalin başında bizimle temasa geçenlerin sayısı 10 kat fazlaydı
Dubai’de faaliyet gösteren Modern Living gayrimenkul şirketinin CEO’su Thiago Caldas, “Ukrayna işgalinin başında, bölgede bir kampanya başlattık ve bizimle temasa geçenlerin sayısı normalde olduğundan en az 10 kat fazlaydı” dedi.
Geçen hafta Rusça konuşan gayrimenkul danışmanlarını işe alan CEO Caldas, asıl varlıklı alıcıların hazırlıklarını önceden yaptıklarını, daha savaş başlamadan bir ay öncesinde fonlarını Rusya’dan çıkardıklarını ifade etti.
Dubai'de gayrimenkul almak çok zor
BAE merkezli Royal Home Real Estate’te gayrimenkul danışmanı Elena Timchenko, Dubai’de banka hesabı olan Ruslar için sürecin nispeten basit olduğunu söyledi. Timchenko, diğerlerinin yardım için arkadaşlarına veya diğer tanıdıklarına yöneldiklerini, fakat bazılarının gayrimenkul alımı için parayı denkleştirmek için yoğun şekilde çabaladıklarını belirtti. Körfez ülkesine fon sokma güçlüğüne işaret eden Timchenko, “Dubai’de (gayrimenkul) satın alma isteği başka bir şey, alabilme kabiliyeti başka bir şey” dedi.
Türkiye’ye yeni gelen bazı Ruslar da, yaptırımları çiğneme konusunda ihtiyatlı olan bankalara mevduat yatırmada ve para aktarmada zorluk yaşayabiliyor. İlave uygunluk prosedürleri ve Rusların Visa ile Mastercard’dan çıkarılması ise zorluğu daha da artırdı.
BAE, yasa dışı finansal kaynak aktarımlarını engellemek amacıyla geçen yıl şüpheli finansal işlemleri tespit eden prosedürleri sıkılaştırmak için bankalara yeni yönergeler göndermişti. Fakat küresel finansal suç denetleme kurumu FATF’ın takip ettiği ülkeler listesine eklenmek BAE’yi durduramadı.
BAE’deki bir bankanın üst düzey yetkilisi, bankasının müşterilere yönelik aynı kontrolleri önceden olduğu gibi yaptığını ve merkez bankasından yeni yönerge gelmediğini belirtti.
Şu ana kadar ödeme konusunda bir sıkıntı yaşanmadı
İstanbul merkezli gayrimenkul geliştiricisi İbrahim Babacan da, Rus müşterilerin bankalar aracılığıyla ödeme yaptığını ve şu ana kadar ödeme konusunda bir sıkıntı ile karşılaşmadıklarını söyledi.
BAE’den Caldas’ın ve İstanbul’da gayrimenkul danışmanlık hizmeti veren Alex Cihanoglu’nun ifade ettiğine göre, şu anda yaptırımlar finansal transferleri daha karmaşık hale getirirken, bazı Ruslar kripto paralarını nakde çevirip kullanma yoluna gidiyor.
Caldas, “Gördüğümüz işlemlerin çoğu kripto para diyebilirim… Kriptolar, bilhassa şu anda bu piyasa için, karşılaştıkları zorluklara karşı kullanılan kanal” diye konuştu.(Reuters)
Ruslar Bitcoin’lerini gayrimenkule dönüştürüyor
Doğuş Gayrimenkul Maslak planını iptal ettirdi
11 ayda 2,8 milyona yakın gayrimenkul satışı gerçekleşti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ASGARİ ÜCRET MEMURİYET GELİRİ EMEKLİ GELİRİ OLANLARIN DA TAKSİTLE SATIN ALABİLECEĞİ DEĞERİ 100 BİN TL Yİ AŞMAYAN KONUTLAR YAPILMALIDIR BELEDIYELER İSE SOSYAL KONUTLAR YAPIP DÜŞÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERMELİDİR
Sağlam para girişi olacak
kanal istanbul olsaydı ne güzel satardık yalıları paramız 1 usd /14 tl olunca bol bol alırlardı :D yaa şaka gibi Almanyad a1 yıl çalışıyorsun, biriktiridğin para Türkiyede 14 yıla tkavul edıyor. 10 yıl almanyada çalış turkıyede 140 yıl çalışmış gibi oluyorsun. boyle model ile nasıl gelişim olacak ? kriz var diyorsun insanlar dunyada aç diyorsun herkes turkıyeye turist gelıyor. yahu aç adam tursit olarak gelırmı gezmeye :D
bizde aç sefil gezelim,bizde alırız,asgari ücretimizle her ay bir araba alabiliriz
Ne alakası var bunlar rusya nın zenginleri adamlar gideler istedikleri ülkeden gayrimenkul alırlar.Sende yan gel yat zengil olayım diyorsun.
Sehir merkezleri yerine ayri sehirler kurun orda yasasinlar.
Burda halki dusunun , gina geldi artik elaleme gel buyur dedikce fiyatlar dahada cikiyor, parayi herseyden ustun tutmayin , para icin istilaya maruz birakiliyor buda kesmekeslige husirsuzluga yerlinin yabanciya tercihi oluyor.
"yabancinin yerliye tercihi" yazilacakti,
Ülkemizde araç park edecek yer kalmadı.bu ülke bize bile yetmezken Rus pus vs bize lazım değil
RUSLAR DA GELIP KONUT ALIYORLARSA RUS DEVLETİ RUSÇA DİLİNİN ÜLKEMIZDE RESMİ DİL OLMASINI İSTEYEBİLİR SURİYELİLER DE ARAPÇA'NIN RESMİ DİL OLMASINI TALEP EDEBİLIRLER BU NEDENLERLE ÖN HAZIRLIK İÇİN 5 SINIFTA RUSÇA VE ARAPÇA DİLLERİ HAFTADA 2 SAAT İSTEĞE BAĞLI SEÇMELİ DERS OLARAK ÖĞRETİLMELİDİR İSTEĞE BAĞLI DERSLERİN SINAV/NOT MECBURİYETİ OLMAMALIDIR
Heyecan yapma hemen!
şimdide ruslar vatandaşın alabileceği konut kalmadı artık
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:09)