E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve Rus borsasının kapanmasının ardından, Wall Street yatırımcıları "dipten almak" için VanEck Rusya ETF'sine yığıldı. Ancak Batılı şirketlerin yaptırımları Rusya'yı küresel sermaye piyasalarından etkili bir şekilde izole ederek yerel hisse senetlerini çoğunlukla değersiz hale getirince bu yatırım planının geçerli olmadığı ortaya çıktı. Bloomberg Opinion yazarı Jared Dillian bu yatırım stratejisine ilişkin açıklamasında, “Bir süredir gördüğüm en aptalca şeylerden biriydi, ama tamamen de mantıksız değildi” ifadelerine yer verdi.
Aynı zamanda yatırım danışmanlığı firması Mauldin Economics’ın yatırım stratejisti olan Dillian, “Bir finansal araç fazlasıyla yıprandığında volatilitede de yükseliş görülür. Örneğin, Rusya aniden işgali durdurup Ukrayna ile barış yapmış olsaydı, VanEck Rusya ETF’sinden hisse satın alanlar çok büyük kazançlar elde edecekti. Bunun yerine hisseler düştü, hisse başına yaklaşık 25 dolardan Hisse başına yaklaşık 5,50 dolara değer kaybetti. Profesyonel yatırımcılar şu şekilde düşünür: Stres zamanlarında, temel dağılım çok sabit hale gelir, yani çok iyi veya çok kötü sonuçlar eşit derecede olasıdır. Başka bir deyişle, opsiyonel yatırım fırsat değeri artar” görüşlerine yer verdi.
Dillian benzeri bir sürecin yakın gelecekte GameStop ve AMC hisselerinde de görüldüğüne dikkat çekti. İki hisse senedinin de işletme temelleri oldukça yıpranmıştı. Ancak sorunların düzeltilmesi varlıkların önemli miktarda yükselmesi potansiyelini de beraberinde getirdi. Bunun benzeri bir model Rusya varlıkları için de oluştu.
Yatırımcılar en iyi şirketlere yatırım fırsatlarına yönelmek yerine en zayıf şirketleri değerinin artacağı umuduyla tercih ediyor. Dillian konuyla ilgili, “Yatırımcıların hisse senetleri için farklı fikirleri olabilir. Ancak GameStop’ın ve AMC’nin işletme modellerinin zayıflığı konusunda çok az soru işareti vardı. Bununla birlikte Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların hızlıca kaldırılacağına yönelik gerçekçi bir beklenti yok. Eğer VanEck Rusya ETF’si alıyorsanız yatırım yapmıyorsunuz, kumar oynuyorsunuz” açıklamasında bulundu.
Borsa uzmanı ayrıca söz konusu borsa yatırım fonunun Rusya’yla olan sıkı bağlarına da işaret etti. Dillian’a göre tüm dünya Rusya mallarını boykot ederken Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini destek niteliği taşıyabilecek bir yatırımı gerçekleştirmenin etik açısından da sorunları bulunuyor. Fakat borsa yazarı aynı zamanda etik yatırımın kârlı olup olmadığı konusunu da tartışmaya açıyor. Zira bundan birkaç sene önce fosil yakıt hisselerinden çevre bilinci sebebiyle uzaklaşan yatırımcılar şu anda yükselen petrol fiyatlarından yüksek getiriler elde edemediler.
Dillian konuyla ilgili açıklamasında, “Rusya'ya bağlı varlıkları satın alırsanız, bir şekilde Rusya'yı destekliyorsunuz demektir. Buradaki sembolizmi kaçırmak neredeyse imkansız. Hiç şüphe yok ki, Rus finansal varlıklarını haraç mezat satış fiyatlarıyla almaya hazır bekleyen ahlak konusunda çok endişeli olmayan yatırımcılar da olacaktır” dedi. Borsa yazarı bu durumu açıklarken Bloomberg News’in konuyla ilgili iki haberine işaret etti.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Dillan’ın dikkat çektiği ilk haberde Goldman Sachs ve JPMorgan Chase son günlerde Rusya'ya bağlı fiyatı aşırı düşük şirket tahvillerini satın aldığını açıkladığı belirtiliyor. Haberde bankaların müşterilerin talebi veya hazır alıcı bulmayı bekledikleri için rutin olarak tahvil satın aldıkları belirtiyor. Diğer haberde ise yatırım danışmanlığı şirketi H2O Asset Management, Rus Rublesi’ne olan yatırımlarını kısmen koruduğunu zira pozisyonlarından çıkmanın Vladimir Putin'e bir hediye olacağını açıkladı. Londra merkezli H2O’dan yapılan açıklamada, “Dövizleri arasında yer alan Rus varlıklarının bu kadar indirimli oranlarda satılmasının, Rus hükümetinin de aralarında bulunduğu alıcılara amacına ters yönde bir 'hediye' olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Dillian bu açıklamalardan şüphe etmek için bir neden olmadığını yazdı. Ancak borsa yazarı “ahlaksız” yatırımcıların bu gibi durumlardan yüksek miktarda getiriler elde ettiğinin de altını çizdi. Dillian, “Normalde, erdemli yatırımcıların daha yüksek getiri elde eden yatırımcılar olduğunu düşünürdük, ancak bu her zaman doğru değildir. Vicdanınızla yatırım yaptığınızda risk ve getiri dışındaki faktörlere göre kararlar alıyorsunuz. VanEck Rusya ETF'si bir gün çok iyi bir ticaret olabilir ve şimdi boykot eden yatırımcılar gelecekte büyük kazançları kaçırabilirler. Elbette, riskler çok büyük, ama potansiyel getiriler de öyle. Yine de erdemli yatırımcılar, bu getirilerden vazgeçmenin geceleri daha iyi uyumaya değer olduğuna karar verebilirler” ifadelerine yer verdi.
Bill Ackman: Üçüncü Dünya Savaşı çoktan başladı
ABD’nin emeklilik fonları çöküşe hazırlanıyor
Artan maliyetler stagflasyon beklentilerini artırıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Rus hisseleri nerden aliniyo bilen varmi
Putin lenin gibi çekik gözlü asyalı kanı var savunma bakanı da rus değil özetle rus ların neyi var yok alınabilir
Bence alınır.Bizdeki hırsız kuruşluk hisselere girmektense. Kuruşluk hisse dünyada yoktur.Denetleyen cezai yaptırım olmaz ise sonuç bu olur.
Rus varlıklarını alan köşe olur!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:48)