E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya ve Türkiye liderleri Putin ile Erdoğan G-20 zirvesinde S-400 sevkiyatı konusundaki kararlılıklarını yinelerken, son dönemde geri plana düşen "teknoloji transferi" konusu yeniden vitrine çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Füzenin ortak üretimi başta olmak üzere teknoloji transferini de içerecek şekilde ilerletilmesi bizim için de malum öncelik taşıyor" vurgusu yaparken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’yle yapılan S-400 hava savunma sistemi anlaşmasının, alıcı ülkeye kısmi teknoloji transferi de öngördüğünü söyledi.
S-400 anlaşmasının bu önemli boyutunu Rus uzmanlar bunu nasıl değerlendirdi?
Türkiye’ye Rusya yapımı S-400 savunma sistemi sevkiyatının şartlarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Sözleşme, (Türkiye’ye) üretim konusunda kısmi teknoloji transferi yapılmasını içeriyor” dedi.
Sputnik'e göre Peskov, bununla birlikte transferin kısmi olacağına bir defa daha vurgu yaptı.
Teknoloji transferinin, daha önce ABD ile yapılan Patriot görüşmelerinde de Ankara'nın en önemli şartlarından biri olduğunu biliniyordu.
ABD, Rusya yapımı bir sistem olduğu için Türkiye’nin S-400 satın almasına karşı çıkıyor. Türkiye'nin, kendi üretimi olan ve NATO sistemine entegre edilebilecek Patriot savunma sistemlerini almasını istiyor.
Rusya'nın "Yüzde 99 hazır, artık sevkiyat loijstik meseleleri ele alınıyor" dediiği S-400 sisteminin Türkiye'ye sevkiyatının temmuz ayı içinde yapılması planlanıyor.
Rus uzman görüşleri: "S-400 satışı siyasi"
Rusya’nın, S-400’lerin sevkiyatı kapsamında Türkiye’ye kısmi teknoloji transferinin de öngörülmesini yorumlayan Rus askeri uzman Aleksey Leonkov, Rusya’nın diğer bazı ülkelerle de silah satışlarında bu prensiple çalıştığına dikkat çekti.
Business FM’e değerlendirmede bulunan uzman, “Eğer bizden askeri teçhizat ve silah satın alan ülke üretim zincirinde yer almak istiyorsa, bu uygulanıyor. Hindistan’la da bu şekilde çalışıyoruz” dedi.
ABD’nin bu konunun üzerinde durduğunu beliten Leonkov, “S-400 alınca, Türkler için tüm ABD uçaklarının ‘yabancı’ hale geleceğini belirttiler. Ama nedense Yunanistan’a S-300 sevkiyatının ardından, NATO uçakları hâla Yunan kompleksleri için ‘yabancı’ değil” yorumunu yaptı.
Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Orta Doğu Mekezi yöneticisi Vladimir Fitin ise, Rusya’nın Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemleri satışının siyasi bir karar olduğunu savundu.
Bu anlaşma sonrası Rusya ile Türkiye’nin birbirlerine daha fazla yakınlaşarak, partnerlik ve müttefiklik ilişkisi içine girdiklerini belirten Fitin, “Suriye konusunda sorunlarımız var. Onun dışında Türk Akımı’nda, Akkuyu’da ve S-400’lerde işbirliğimiz sürüyor. Tüm bunlar ilişkilerin olumlu seyrini belirliyor” diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
helal ossun adamlar bu füzeleri Türkler günün birinde bize karşı kullanır demiyorlar... abd öyle mi. patriotları vermediler. bi de stratejik ortağız.
Uçak,füze,silah,roket,tank ....ismi her neyse bir ulke üretip de dunya ya satiyorsa onun daha gelişmişini zaten kendine üretmiştir veya onu nasıl berteraf edeceğini kesin biliyordur....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:16)