E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRus uzman görüşleri: S-400 satışı siyasi---

Rus uzman görüşleri: S-400 satışı siyasi

Rus uzman görüşleri: S-400 satışı siyasi
01 Temmuz 2019 - 13:18 borsagundem.com

Rusya’nın, S-400’lerin sevkiyatı kapsamında Türkiye’ye kısmi teknoloji transferinin de öngörülmesini yorumlayan Rus askeri uzman Aleksey Leonkov, Rusya’nın diğer bazı ülkelerle de silah satışlarında bu prensiple çalıştığına dikkat çekti.

Rusya ve Türkiye liderleri Putin ile Erdoğan G-20 zirvesinde S-400 sevkiyatı konusundaki kararlılıklarını yinelerken, son dönemde geri plana düşen "teknoloji transferi" konusu yeniden vitrine çıktı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Füzenin ortak üretimi başta olmak üzere teknoloji transferini de içerecek şekilde ilerletilmesi bizim için de malum öncelik taşıyor" vurgusu yaparken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’yle yapılan S-400 hava savunma sistemi anlaşmasının, alıcı ülkeye kısmi teknoloji transferi de öngördüğünü söyledi. 

S-400 anlaşmasının bu önemli boyutunu Rus uzmanlar bunu nasıl değerlendirdi? 

Türkiye’ye Rusya yapımı S-400 savunma sistemi sevkiyatının şartlarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Sözleşme, (Türkiye’ye) üretim konusunda kısmi teknoloji transferi yapılmasını içeriyor” dedi.

Sputnik'e göre Peskov, bununla birlikte transferin kısmi olacağına bir defa daha vurgu yaptı.

Teknoloji transferinin, daha önce ABD ile yapılan Patriot görüşmelerinde de Ankara'nın en önemli şartlarından biri olduğunu biliniyordu.

ABD, Rusya yapımı bir sistem olduğu için Türkiye’nin S-400 satın almasına karşı çıkıyor. Türkiye'nin, kendi üretimi olan ve NATO sistemine entegre edilebilecek Patriot savunma sistemlerini almasını istiyor.

Rusya'nın "Yüzde 99 hazır, artık sevkiyat loijstik meseleleri ele alınıyor" dediiği S-400 sisteminin Türkiye'ye sevkiyatının temmuz ayı içinde yapılması planlanıyor. 

Rus uzman görüşleri: "S-400 satışı siyasi" 

Rusya’nın, S-400’lerin sevkiyatı kapsamında Türkiye’ye kısmi teknoloji transferinin de öngörülmesini yorumlayan Rus askeri uzman Aleksey Leonkov, Rusya’nın diğer bazı ülkelerle de silah satışlarında bu prensiple çalıştığına dikkat çekti.

Business FM’e değerlendirmede bulunan uzman, “Eğer bizden askeri teçhizat ve silah satın alan ülke üretim zincirinde yer almak istiyorsa, bu uygulanıyor. Hindistan’la da bu şekilde çalışıyoruz” dedi.

ABD’nin bu konunun üzerinde durduğunu beliten Leonkov, “S-400 alınca, Türkler için tüm ABD uçaklarının ‘yabancı’ hale geleceğini belirttiler. Ama nedense Yunanistan’a S-300 sevkiyatının ardından, NATO uçakları hâla Yunan kompleksleri için ‘yabancı’ değil” yorumunu yaptı.

Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Orta Doğu Mekezi yöneticisi Vladimir Fitin ise, Rusya’nın Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemleri satışının siyasi bir karar olduğunu savundu.

Bu anlaşma sonrası Rusya ile Türkiye’nin birbirlerine daha fazla yakınlaşarak, partnerlik ve müttefiklik ilişkisi içine girdiklerini belirten Fitin, “Suriye konusunda sorunlarımız var. Onun dışında Türk Akımı’nda, Akkuyu’da ve S-400’lerde işbirliğimiz sürüyor. Tüm bunlar ilişkilerin olumlu seyrini belirliyor” diye konuştu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet01 Temmuz 2019 14:44

    helal ossun adamlar bu füzeleri Türkler günün birinde bize karşı kullanır demiyorlar... abd öyle mi. patriotları vermediler. bi de stratejik ortağız. 

  • Berber bekri01 Temmuz 2019 21:37

    Uçak,füze,silah,roket,tank ....ismi her neyse bir ulke üretip de dunya ya satiyorsa onun daha gelişmişini zaten kendine üretmiştir veya onu nasıl berteraf edeceğini kesin biliyordur....