E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'nin komşu ülkelerinde yaşanan sorunlar, ardı ardına patlayan bombalar, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve yurtdışında Türkiye’nin güvensiz bir ülke olduğu algısının yaratılmaya çalışılması turizm rakamlarına da yansıdı. Tüm bu olumsuzluklar sadece Rus turist sayısını değil., Avrupalı turist sayısını da düşürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2016 şubat ayında Türkiye’yi gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 10.23’lük düşüşle 1 milyon 240 bin 633 oldu. 2016’nın ilk iki ayına bakıldığında ise Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.48 azaldı. İlk iki ayda Türkiye’ye gelen turist sayısı 2 milyon 410 bin 966 olarak gerçekleşti. Daha turizm sezonu açılmadan yaşanan bu düşüş turizm sektöründekileri korkuturken, Rus turist sayısındaki düşüşün yanında, Avrupa’dan gelen turist sayısının da yüzde 7.7’e gerilemesi ise dikkat çekti. OECD üyesi ülkelerden Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 13.61 azalırken, OECD üyesi Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısı yüzde 11.44 azaldı. Rusya’daki kayıp ise yüzde 54’ü buldu.
YÜZDE 54 AZALDI
Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke konumundaki Almanya’da ilk iki aydaki düşüş yüzde 6.8 olurken, Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısı yüzde 7.7 azaldı. İngiltere’de bu düşüş yüzde 9.46 olurken, İspanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 33.31 azaldı. İtalya’dan gelen turist sayısındaki düşüş ise yüzde 28.58’i buldu. Komşumuz Yunanistan’dan gelen turist sayısında da yüzde 18.8 düşüş meydana geldi. Fransız pazarındaki düşüş de yüzde 6.71 olarak gerçekleşti. En büyük düşüş ise Rusya’dan gelen turist sayısında yaşandı. Uçak krizi ile gerilen ilişkiler sonrasında Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı yüzde 54.4 azaldı. BDT ülkelerindeki toplam düşüş ise ise yüzde 4.1’i buldu.
NEGATİF SÜREÇ YAŞIYORUZ
Düşüş trendinin böyle devam etmesi halinde yüksek sezonda daha büyük sıkıntılar yaşanabileceğini ifade eden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bu düşüş trendinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Şu an yaşanan düşüş oranlarının çok fazla anlam ifade etmediğinin altını çizen Ayık, “İlk iki ay turizm açısından yüksek bir sezon değil. Şimdi yaşanan yüzde 7’lik düşüş ile temmuz ayında yaşanacak yüzde 7’lik düşüş çok farklı. Çünkü yaz aylarında gelen turist sayısı çok daha fazla” dedi. Bu sıkıntıların yaşanmasını beklediklerini dile getiren Ayık, “Dünyadaki tüm sıkıntılar üst üste geliyor. Türkiye’de de bazı sorunlar yaşanıyor. Bu da turizm rakamlarına yansıyor. Yaşanan negatif süreci pozitife çevirmeliyiz. Ancak şu ana kadar başarılı olamadık. Yüksek sezon başlamadan önce bazı şeyleri değiştirmeliyiz” diye konuştu.
AFRİKA PAZARI DA DÜŞTÜ
TURİZMDE yaşanabilecek sıkıntıları aşmak için yoğunlaşılması gereken pazarlar arasında gösterilen Afrika pazarındaki ilk iki aydaki kayıp ise yüzde 17.42 oldu. 2015 yılında ilk iki ayda 108 bin 843 turistin geldiği Afrika ülkelerinden, 2016’nın aynı döneminde gelen turist sayısı 89 bin 879 oldu.
İRANLILAR GELİYOR
İRAN pazarındaki yükseliş ise dikkat çekti. 2015 yılının ilk iki ayında İran’dan gelen turist sayısı 185 bin 632 kişi olmuştu. 2016’nın aynı döneminde İran’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 217 bin 222’ye yükseldi. Gürcistan’dan gelen turist sayısında da yüzde 23.91’lik artış oldu. Söz konusu dönemde Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 214 bin 460’tan 265 bin 747’ye çıktı. (Hürriyet / Burak Coşan)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
yıllarca turist gelecek ülke kalkınacak dişinizi sıkın palavralarıyla milleti kandırdılar. Türk insanının çoğu hayatında bir kere bile beş yıldızlı bir otelde kalamadı kendi ülkesini gezemedi ve bu dünyadan çekti gitti siyasilerin ve elit kesimin bu yalanlarına hala inananlar var hayret ediyorum. Batın ulan inşallah bir tane turist gelmez
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:02)