E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın en zengin petrol kaynaklarından birine sahip ülkesi olan Venezuela, ABD tarafından uygulanan yaptırımlara tabi. Ancak Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle enerji piyasasında yaşanan sıkıntılar ve Avrupa’nın Rusya’ya olan bağlılığını azaltmak için Venezuela petrolü devreye alınabilir.
Reuters haber ajansı konuyla ilgili 5 kişiye dayandırdığı haberinde, İtalyan petrol şirketi Eni SpA ve İspanyol Repsol SA şirketlerinin, önümüzdeki aydan itibaren Venezuela’dan Avrupa’ya petrol taşımaya başlayabileceğini öne sürdü.
Konuya ilişkin değerlendirme yapan bir yetkili, Eni ve Repsol şirketlerinin kapasitelerinin düşük olduğunu dolayısıyla Avrupa’ya taşıyabilecekleri petrol miktarının kısıtlı olacağına dikkat çekti. Ancak ABD’nin Venezuela’ya yönelik petrol konusundaki yaptırımı bu şekilde gevşetmesinin piyalasalar üzerinde olumlu etkisi olacağı belirtiliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iki şirkete Venezuela’dan Avrupa’ya petrol sevkiyatı için onay verdiği ifade ediliyor. Verilecek bu iznin Venezuela lideri Nicolas Maduro’nun da muhalefetle yeniden masaya oturması için bir imkan yaratması umuluyor.
Nakit ödeme olmayacak
Hali hazırda Venezuela’nın devlet petrol şirketi PDVSA ile ortaklığı bulunan bu iki şirketin, alınacak petrol mevcut borçlara karşılık sayabileceği belirtiliyor. Yine ismi açıklanmayan yetkililerin verdiği bilgiye göre Venezuela’dan alınacak bu petrol sadece Avrupa’ya götürülebilecek başka bir ülkeye satışı mümkün olmayacak.
Washington yönetiminin bu şekilde söz konusu petrol satışından Venezuela’ya nakit ödeme yapılmayacağına inandığı belirtiliyor. Venezuela şu anda Çin’e petrol satarak gelir elde ediyor. Çin benzer şekilde ABD ve Avrupa’nın ambargo uyguladığı Rusya’dan da petrol satın almayı sürdürüyor.Eni ve Repsol şirketleri henüz söz konusu gelişmeyle ilgili herhangi bir açıklama ya da yorum yapmadı.
Bir süre önce Venezuela petrolünün devreye alınması ve satışıyla ilgili ABD’li Chevron, Hint Petrol ve Gaz Şirketi ve Fransız Maurel & Prom SA da girişimlerde bulunmuş ancak ABD Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları bu şirketlere onay vermemişti.
Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump döneminde, 2020 yılında beş ayrı petrol şirketi, borçları karşılığında Venezuela’dan petrol satın alma işlemini Washington’un baskıları nedeniyle durdurdu.
Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA’nın, Haziran ayı yükleme takviminde de henüz Eni ve Repsol’e yönelik bir işlem görünmüyor.
Bir süre önce Venezuela petrolünün devreye alınması konusunun gündeme gelmesi üzerine Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez, geçen ay Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Söz konusu önerilerin Venezuela halkını etkileyen yasa dışı yaptırımların kalkmasını sağlamasını umuyorum” ifadelerini kullanmıştı.
Biden yönetimi Mart ayında Caracas’la resmi temasta bulunmuş, petrol satışı konusunu görüşmüştü. Bu görüşmenin üzerine ayrıca Venezuela, ülkesinde tutuklu bulunan 10 ABD vatandaşından ikisini serbest bırakmıştı. Maduro yönetimi ülkedeki muhalefetle de yeniden masaya oturma sözü vermişti. Ancak bu konuda henüz net bir ilerleme sağlanmadı.
Biden yönetiminin, Venezuela’yla temasa geçmesi hem Cumhuriyetçi Parti üyelerinden hem de kendi partisi içerisindeki bazı Demokrat isimler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. (Amerikanın Sesi)
Petrol şirketleri yeniden Venezuela'ya gidiyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Daha dün Maduroya her türlü adiliği yapıyorlardı.Bunlar ne gavur be sırtlan
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:54)