E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRus petrolünde zararına satış---

Rus petrolünde zararına satış

Rus petrolünde zararına satış
02 Nisan 2020 - 14:18 borsaningundemi.com

Korona virüs salgını dünyada her geçen gün genişlerken petrolün değeri de aynı oranda düşüyor. ABD Başkanı Trump'ın müdahalesiyle sert bir yükseliş kaydeden petrol, Rusya'nın zararına satış yapmasına engel olamadı.

Trump'ın Rusya ile Suudi Arabistan’ı yeniden masaya oturtmak için devreye girdiği haberlerinin verdiği iyimserlik bu sabah petrol fiyatlarında yaşanan sert yükselişin nedeni olurken, Trump'ın açıklamaları ve kulis haberleri sonrası Rusya ile Suudi Arabistan'ın uzlaşacağı iddiaları petrol fiyatlarındaki yüzde 12'leri bulan yükselişe sebep oldu. Dün 24,5 dolar civarındaki brent petrolün varil fiyatı bu sabah 28 doları aştı.

Ancak Rus petrolüne ilişkin gelen son haber kaygı yarattı. Tam da Rusya ile OPEC arasında üretimi kısma anlaşmasının bittiği, isteyenin istediği kadar petrol üretmekte serbest kaldığı 1 Nisan günü, Suudilerin Avrupa'da Rus müşterileri kapmak için "10 dolara bile" petrol teklif ettiği bir dönemde Rusya'nın "ummadığı senaryo" yaşanmaya başladı.

Rusya iş dünyasının en önemli haber ajansı ve TV kanalı RBC’nın web sitesinde manşetten verdiği habere göre, Rusya’nın Ural petrolünde Batı Avrupa satış fiyatı, mart ayının son iki gününde maliyetin de altına düşerek “zarar” yazdı.

Enerji piyasasını takip eden Argus Media’dan aktarılan habere göre, 30 Mart tarihinde Rus petrolünün FIP (free in pipe - boru hattına kadar teslim) fiyatı ton başına 1007 ruble, 31 Mart’ta ise 1200 ruble zarar yazdı. Yani maliyet, satış fiyatının altında kaldı. Haberde, üreticilerin devam ederse yakın zamanda “sıfır” kar hatta zararla petrol satışı trendinden endişe ettiği vurgulandı.

Hesaplama yapılırken, Batı Sibiya’daki en büyük petrol yataklarından olan Hantı Mansiysk- Nijnevartovskaya’dan çıkarılan ham petrolün Rotterdam limanına kadar transport maliyetleri, ihracat vergileri ve diğer masraflar dahil olmak üzere toplam maliyeti ölçü alındı. Hantı Mansiysk, Rusya’nın ihracatının yarıya yakınının çıkarıldığı petrol bölgesi.

Hesaplamara göre, Rus şirketlerinin petrol satışından kar etmeden, ama sıfır zararla çıkabilmeleri için en az 15-16 dolar fiyat olması gerekiyor. 30 Mart’ta Ural petrolünün fiyatı 13 dolara inmiş ve 1999’dan beri en düşük seviye görülmüştü.

Dün gece Ural petrolü 17 dolar civarında alıcı buluyordu.

Moskovskiy Komsomolets gazetesi, Rusya'nın bu yıl için 40, 30 ve 25 dolara göre üç bütçe senaryosu hazırladığını, 20 doların da altına düşen petrol fiyatına Rusya'nın tahammül süresinin kısa olduğunu vurguluyor.

Başkan Putin kriz ilk patlak verdiğinde fiyat 40 dolar civarında olursa "Rusya'nın kendini iyi hissedeceğini" söylemişti.

Ancak Suudilerin Rusya'nın pazar payını kapabilmek için "ölümcül fiyat kırma savaşı"nda inat etmesi, korona virüs nedeniyle daralan küresel ekonomide petrole talebin düşmesi, fiyatlara toparlanma şansı vermedi. Trump'ın Suudilerle Rusya'yı tekrar masaya oturtma çabalarından bir sonuç çıkması, şu aşamada tek umut.

Trump’ın müdahalesiyle petrol yüzde 13 yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)