E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya'nın Kuzey Akım'dan gönderilemeyen doğalgazı Karadeniz üzerinden yollayabileceğini, hatta Avrupa için Türkiye'de bir doğalgaz merkezi kurulabileceği sözleri gündemdeki yerini koruyor.
Rus basını, projenin hayata geçirildiği takdirde, Avrupa Birliği’nin enerji piyasasını kökten şekillendireceğini yazdı.
Sözcü'deki habere göre; Putin, Rusya'dan Avrupa'ya gaz transferi için kullanılan Kuzey Akım 1 boru hattında geçen ay meydana gelen hasar ve sızıntılar sonrası bu hattın devre dışı kaldığını, bunun yerine Türkiye üzerinden Avrupa'ya yönelik bir ikmal merkezi kurulabileceğini söylemişti.
"PROJE HAYATA GEÇİRİLDİĞİ TAKDİRDE TÜRKİYE AVANTAJLI"
Rus basını, projenin hayata geçirildiği takdirde, ekonomileri daha önce Rusya ile gaz işbirliğinden yararlanan ülkelerin ciddi kayıplar yaşayabileceğini belirtirken, Türkiye’nin avantajına dikkat çekti.
Rusya Enerji ve Finans Enstitüsü ekonomi departmanı başkan yardımcısı Sergei Kondratyev, konuyla ilgili Rus basınına yaptığı açıklamada, “Türkiye sadece Avrupa’nın en büyük gaz merkezi değil, büyük olasılıkla tek merkez olacak” dedi.
Peki, Türkiye Avrupa’daki tek gaz merkezi haline gelirse, kazancı ne olacak?
"ANKARA TRANSİT ÖDEMELERDEN CİDDİ BİR KAZANÇ SAĞLAYACAK"
Rus basınına konuşan Kondratyev, iki ihtimalin gündemde olduğunu açıkladı. Ya Türkiye, Rus gazının AB sınırına geçiş ülkesi olacak ya da Rus gazı Türkiye’nin mülkiyetine geçecek ve yeniden satılacak. Eğer ilk ihtimal gerçekleşirse, Ankara’nın transit ödemelerden ciddi bir kazanç sağlayabilecek.
Rus uzmana göre, dolayısıyla Türkiye önümüzdeki yıllarda Avrupa’nın en düşük gaz fiyatlarına sahip ülkelerden biri olma yolunda. Rus gazı, muhtemelen Türk Akımı’nın toplam hacmi 55 milyar metreküp olan iki yeni kolu aracılığıyla Türkiye’ye gelecek.
Türk Akım
AVRUPA’NIN DOĞALGAZ HARİTASI TAMAMEN DEĞİŞECEK
Kondratyev, ucuz gazın özellikle zorda olan Türk ekonomisine ciddi katkı sağlayacağı görüşünde. Hatta Rus uzmana göre, Türkiye, hem Rusya hem de Avrupalı tüketicilerle bu konuda anlaşmayı başarabilirse, gaz fiyatlarının belirlenmesini bile etkileyebilir.
Rus uzmana göre, Balkan ülkeleri ile, orta, güney Avrupa, Türkiye’den gelen gazdan faydalanabilecek. Özellikle Macaristan, Avusturya, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve İtalya gibi ülkeler için Türkiye’den gelen gaz oldukça önemli olacak.
AVRUPA İKİ FARKLI PAZARA BÖLÜNECEK: PAHALI VE UCUZ GAZ
Türkiye’ye kurulması planlanan doğalgaz merkezi Avrupa’nın gaz haritasını da değiştirecek. Rus basını, Avrupa’nın iki farklı pazara bölüneceğini yazdı. Bir yanda, pahalı Amerikan LNG ve Norveç gazının tedarikine odaklanacak olan Almanya, Baltık Devletleri, Polonya ve İskandinav ülkeleri yer alırken, Diğer tarafta ise Rusya’dan Türkiye üzerinden daha ucuz gaz alacak olan Balkanlar, Güney ve Orta Avrupa olacak.
Kondratyev, bu durumun etkilerinin özellikle Avrupa’nın kuzeyinde zorluk yaratabileceğini vurguladı. Kondratyev, “Kuzey-Batı Avrupa’da yaşam standardında ciddi bir düşül olabilir” ifadelerinde bulundu. Rus uzmana göre, ilaç ve makine mühendisliği işletmeleri ciro ve durgunlukta bir düşüşle karşı karşıya kalacak.
AB, doğalgaz borsalarına müdahaleye hazırlanıyor
Total'den yeni gaz hamlesi: Lübnan'da gaz arayacak
Kalın’dan Rus gazı ödemelerinde erteleme açıklaması: Görüşmeler sürüyor
ABD'den Türkiye'de gaz üssü planına tepki
Gazprom, Türk Akım üzerinden Macaristan’a doğalgaz ihraç edecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Nord Stream 1 ve 2 iptal. Baltıkdenizi almanya-rusya hattı. olası sabotajlardan dolayı .. Karandenizde ise sınırı olan devletler belli. Savaş halinde Türkiye anlaşmalar ile kadenizi Türk gölü haline dönüştürebiliyor. ABD, İngiliz gemileri dahi giremiyor... Böylece hat güvende TC depolarında avrupadaki toprak Trakyaya ulaşıyor.. Böylece askeri sabotajlar ve saldırılardan hat kendini koruyor. İsteyen avrupa devlet alırken, isteyen almama hakkını kullanıyor. Baltık denizi düşünün. bir x devletin deniz altısı hattı vurabilir. Bir devlet saldırdığında tesbit edilmez hat komple kullanım dışı gelir kaybı olur. Rusya ambargolarda bunu da gördü. Hattı değiştiriyor. Hemde hat saldırılarında Türkiye de taraf olma zorululugun da bir nato ülkesi sonuçta. olası ABd dedeağaç limanlarında TC riskli duruma düşersede destek amaçlı depoları bahane ederek RUS asker dahi çıkartabiliriz diyorlar.TC müttefik olur nato -yunan-fransa baskı ederse diyorlar..Fazlası var yazamıyorum.
BUNLAR GÜZEL ŞEYLER ŞU YUNANİSTAN İPİ ELİMİZDE TUTALIM VE KAFAMIZI BOZUNCA VANALARINI KAPATALIM BUNLAR GÜZEL ŞEYLER.
Çok şeyler değişiyor. İnanılmaz değişim. Ruslar içinde büyük fırsat, Türkiye içinde... AMA, Azarbaycan hatlarının planları, Türkiyenin kendi gaz ve hatların planları KESİNLİKLE DURMAMALI, YAVAŞLAMAMALI, Enerji bu hatta birden aktarılmamalı. Bu kısım önemli.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:48)