E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRus bankaları ABD yaptırımlarını muhabir hesapla aşacak---

Rus bankaları ABD yaptırımlarını muhabir hesapla aşacak

Rus bankaları ABD yaptırımlarını muhabir hesapla aşacak
16 Mart 2019 - 07:23 borsaningundemi.com

ABD'nin dolar cinsinden işlemlere yaptırım getireceğini düşünen Rus bankalarının, Citibank gibi bankalardaki muhabir hesapları üzerinden kendi aralarında dolar akışını sağlayabilecekleri öngörülüyor

Rusya’da bankacılık sektörü, ABD’nin Rus bankalarına yönelik yürürlüğe koymaya hazırlandığı yeni yaptırım paketine karşı alınabilecek önlemleri masaya yatırıyor. Reuters ajansının ismini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rus bankalarının, ABD yaptırımlarını delmek için üç farklı yöntem üzerinde çalıştıklarını öne sürüldü. 

Böylece, Rus bankalarından birinin bankacılık işlemlerini sınırlayan yeni ABD yaptırımlarına maruz kalması halinde, diğer bankaların zaman kazanmasının sağlanmasının amaçlandığı belirtiliyor.

Habere göre bankalar ve hükümet, uygulanacak önlemlerle müşterileri yatıştırmayı ve para hareketlerinde yaptırımlar nedeniyle ciddi bir azalma olmasını önlemeyi umuyor.

Bankalar yaptırımlardan nasıl kurtulmayı planlıyor?

Ajansın konuştuğu üst düzey bir Rus bürokrat, büyük Rus bankalarının olası yeni yaptırımları alt etmek için farklı planları gözden geçirdiklerini söyledi.

Yaptırımlar kapsamında “kara liste”ye alınan bankaların, dış dünya ile ABD doları cinsinden yapılan işlemlerine yasak getirilebilecek. Rus bankalarının buna maruz kalmamak için, mevcut muhabir hesaplarını kullanmayı veya yeni muhabir hesapları açmayı planladıkları belirtiliyor.

Reuters’ın aktardığı bilgiye göre, Rus bankalarının bugün karşıklık açtıkları hesapların çoğu ruble, sadece birkaçı döviz cinsinden.

Sberbank, VTB, Gazprombank ve Rosselhozbank gibi büyük bankaların, Citibank, JPMorgan gibi yabancı bankalarda muhabir hesapları bulunuyor.

Uygulanması planlanan bu önlem sayesinde, Rus bankalarının, Citibank gibi bankalardaki muhabir hesapları üzerinden kendi aralarında dolar akışını sağlayabilecekleri öngörülüyor. Bunun için, yeni sistemde yer alan bankalardan en az birinin yabancı bir bankada, “köprü” görevi görecek dolar muhabir hesabı olması gerekiyor.

Ajansa değerlendirmede bulunan eski bir Rusya Merkez Bankası yetkilisi, muhabir hesaplarının bankalar arası dolar transferlerini takip sürecini zorlaştıracağını, banka paydaşları ve merkez bankaları için bu transferleri daha şeffaf hale getireceğini söyledi.

ABD’nin yaptırımlarını bertaraf etmek için Rusya bankacılık sektörünün üzerinde durduğu diğer bir yöntem ise, “kara liste”de olmayan bir bankaya Rusya Merkez Bankası’nın dolar transfer etmesi. Böylece yaptırımlara dahil olmayan banka, bankacılık sisteminde döviz dolaşımını sağlayabilecek.

Teklif edilen ve "en riskli" olarak gösterilen diğer bir çözüm yolu önerisi ise, Rusya Merkez Bankası’nın, yaptırımlara maruz kalan bankaya doğrudan döviz sağlaması. Ancak bu durumda Merkez Bankası’nın kendisinin de yaptırımlara dahil edilme riskine dikkat çekiliyor.

ABD hangi yaptırımları uygulayabilir?

ABD Kongresi, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar içeren yasa tasarısını geçen şubat ayında açıkladı. Tasarı, Rusya’nın devlet tahvilleriyle işlem yapılmasının yasaklanmasını öngörüyor.

“ABD’nin Kremlin’in saldırganlığına karşı güvenliğinin korunması” ismi verilen tasarıda, ruble ve yabancı para birimi cinsinden Rusya devlet tahvilleriyle işlem yapılmasının yasaklanması teklif ediliyor.

Yasa yürürlüğe konulursa, ABD vatandaşları, vadesi 14 günden fazla olan Rusya tahvilleriyle hiçbir işlem yapamayacak.

Tasarının amacının “Rusya’nın yurt dışındaki demokratik süreçlere müdahalesi, Suriye’deki sürece zarar veren etkisi ve Ukrayna’ya yönelik saldırgan tutumu nedeniyle, Moskova’ya karşı siyasi ve diplomatik baskının artırılması” olduğu açıklandı.

ABD ve AB, Kırım’ın Rusya’ya bağlandığı 2014 yılından bu yana Moskova’ya yönelik yaptırımlarını sürdürüyor. (turkrus.com)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)