E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Gözlerin kalbin aynası olduğu söylenir. Ancak bu söz yakın zamanda sadece romantik amaçlarla değil, para kazanmak için de kullanılabilecek.
Yapay zeka araştırmalarının önde gelen kurumlarından Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları, traderların ifadelerini izlemek için yüz tanıma algoritmalarını kullanarak bir çalışma başlattılar. Amaçlarıysa ruh hali değişimleri ve piyasa dalgalanmaları arasındaki korelasyonları bulmak.
Araştırmaya göre traderlar hevesli görünüyorsa, borsalarda satın alma zamanı gelmiş olabilir. Kaşlar normaldekine göre daha çatıksa bu satış zamanı anlamına gelebilir. Projenin patenti için başvuru ABD’de 13 Eylül 2022’de yapıldı.
Projenin başındaki isim Mario Savvides, araştırma sonucunda ulaşmaya çalıştıkları hedefleri açıklarken şu ifadelere yer verdi:
“Piyasa, insan duyguları tarafından yönlendiriliyor. Birim aklımıza gelen fikir şuydu: İfade veya hareketler gibi şeylerden volatilitenin erken göstergelerini soyutlayabilir miyiz? Herkes heyecanlanıyorsa ya da herkes omzunu silkiyorsa ya da herkes başını kaşıyor veya öne eğiliyorsa... Bir olaya beş saniyelik bir zaman dilimi içerisinde herkes tepki mi verdi?”
Bloomberg yazarı Parmy Olson’a göre projenin ana aşaması 2023’ün üçüncü çeyreğinde başlayacak ve 12 ay sürecek. Çoğunlukla ABD’de bulunan yatırım firmalarından yaklaşık 70 trader proje kapsamında izlenecek. Savvides'e göre, gün boyunca bu traderların yüzlerini ve hareketlerini kaydetmek için bilgisayarlarına monte edilmiş kameraları olacak. Kameralar, daha önce AnyVision Interactive Technologies olarak bilinen bir İsrail şirketi olan Oosto'nun yazılımına bağlanacak. Yatırımcıların yüzlerindeki değişikliklerin bir uyarı sistemi veya yatırım firmalarına satılabilecek bir volatilite endeksi geliştirmesi umuluyor.
Havaalanları ve işyerleri için yüz tanıma tarayıcıları yapan Oosto, çalışmadaki firmaların isimlerini vermeyi reddetti, ancak bu şirketlerin araştırmadan çıkarılan herhangi bir yeni araca erken erişim sağlayacağı söylendi. Projedeki traderların görüntüleri kendi bilgisayarlarında veya kendilerine ait fiziksel araçlarda kalacak. Ancak ifade ve hareketleri temsil eden veriler ve sayılar araştırmacılara gönderilecek.
2017 yılında yüz işaretleri konusunda bir çalışma yapan Savvides insan yüzünde sık sık pozisyon değiştiren 68 farklı nokta olduğunu belirtiyor.
Sistem ayrıca traderların bir meslektaşıyla konuşup konuşmadığını veya ekranlarına bakıp bakmadığını görmek için traderın bakışlarını da izleyecek ve diğer meslektaşlarıyla aynı şeyleri yapıp yapmadığını kontrol edecek.
Savvides, “Bir piyasa sinyaliyle ilişkili olup olmadıklarını görmek için test edeceğimiz arama algoritmalarından oluşan koca bir alet çantamız var. Samanlıkta iğne arıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre günümüzde reklamcılık ve perakende sektörü gibi alanlarda yüz analizi teknikleri halihazırda kullanılıyor. Bir reklamın ne kadar heyecan verici olduğunu anlamak, müşterilerin ne kadar sıkıldığını görmek veya mülakata katılan bir adayın ne kadar hevesli olup olmadığını belirlemek amacıyla yüz analizi algoritmaları sık sık devreye sokuluyor.
Ancak Olson söz konusu araştırmanın geleceğin daha distopik dünyasına ilk bakış niteliği taşıdığını söyledi. Ticaret algoritmaları yıllardır hava durumu, sosyal medya veya uydulardan gelen bilgileri kullanmaya çalışılıyordu. Ancak Bloomberg yazarı ekstra veri için traderların direkt kendilerini sömürmesinin bir miktar aşağılayıcı olduğunu belirtiyor.
Olson ayrıca araştırmanın hiç bitmeyen bir döngü oluşturabileceğine da dikkat çekti. Zira borsaların sürü psikolojisiyle hareket edeceğine inananlar için durumun çok daha kötü bir noktaya geleceğine dikkat çekti.
Devler tartışıyor: Yatırımlarda klasik formül geçerli mi?
Boğa piyasasını şekillendirecek 3 gelişme
İşte doğru yatırımın 10 altın kuralı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Robotlar yatırımcının ruh haline göre işlem yaparsa, duygusal robot kaybetmeye mahkumdur.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:50)