E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
AKP’nin en yoğun oy aldığı illerin başında gelen Rize’de tuhaf billboardlar göze çarpıyor. Banka şubelerinin karşısında bulunan billboardlara “KREDİ ALMA, Ey İman edenler, faizi terkedin, yok eğer böyle yapmayacaksanız, Allah’a ve peygamberine savaş açtığınızı bilin” yazılı afişler asıldı. Afişlerde herhangi bir kurumun imzası bulunmuyor. Biz de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Fintürk verilerinden yola çıkarak Rizelilerin bankalarla olan ilişkisini derledik. Resmi verilere göre Rizelilerin faize kızması doğal, zira Rize, Karadeniz’in en borçlu ili…
TAKİBE DÜŞEN BORCU İKİYE KATLANDI
BDDK verilerine göre Rizelilerin bankalara toplamda 6 milyar 853 milyon lira kredi borcu bulunuyor. Maalesef bu borcun 246 milyon lirası takibe düşmüş durumda. Öte yandan Rizeli yurttaşlar kredi borçlarını da ödemekte zorlanıyorlar. Çünkü bankalarda takibe düşen kredileri 1 yılda yüzde 100’ün üzerinde artış göstermiş durumda. Bu yılın haziran ayında 246 milyon lira olan takibe düşen kredi borcu geçen yıl aynı dönemde sadece 121 milyon liraydı.
KİŞİ BAŞINA BORÇTA 8 BASAMAK YÜKSELDİ
Öte yandan kişi başına düşen kredi borcuna göre değerlendirildiğinde Rizelilerin borç yükü daha net ortaya çıkıyor. Resmi verilere göre Rize’de kişi başına düşen nakdi kredi borcu 18 bin 951 lira. 1 yıl içinde Rizelinin kredi borcu ise yaklaşık 2 milyar lira kadar arttı. Çünkü geçen yıl aynı dönemde kredi borcu 17 milyar 92 milyondu. Bu alanda Rize son 1 yılda 8 basamak yükselerek kişi başına düşen borçta Türkiye’nin en borçlu 17’nci ili oldu. Geçen yıl aynı dönemde 25’inci sıradaydı. Dolayısıyla Rize kredi faizlerinin yükselmesinden sonra en çok mağdur olan illerin başına geliyor. Buna karşılık bankalara olan borcunun neredeyse yarısı kadar mevduatı bulunan Rize bu alanda da Türkiye’deki en zayıf performanslardan birine sahip. Bankalarda toplam 3 milyar lira mevduatı bulunan Rize’de bunun yüzde 180 fazlası olan 6 milyar 853 milyon lira kredi borcu bulunması halkın temel sorununu borçluluk haline getiriyor. Toplam kredilerin mevduatlara oranı açısından değerlendirildiğinde de Rize yine Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak 28’inci sıraya yerleşti.
RİZELİ MÜTEAHHİTLER ZORDA
Öte yandan Rize ekonomisinde önemli bir yere sahip olan inşaat sektörü ise deyim yerindeyse kırmızı alarm veriyor. Geçen yıl haziran ayı itibariyle Rize’de inşaat sektörünün bankalara kredi borcu 243 milyon lirayken bu borcun sadece 2,7 milyonu gecikme yüzünden takibe düşmüştü. Bu sene ise sektörün kredi borcu 263 milyona yükseldi. Ancak ödenemediği için katlanan takibe düşen bor 13 katına fırladı. Geçen yıl 2,7 milyon lira olan takibe düşen inşaat sektörü borcu bu yıl 36 milyonu aşmış durumda. Böylece Rize’de inşaat sektörünün bankalara olan her 100 lirasının 13,6 lirası takibe düşüyor.
RAKAMLARLA RİZELİNİN BORCU
Nakdi kredi borcu
2018: 5 milyar 779 milyon TL
2019: 6 milyar 853 milyon TL
Tasarruf mevduatları
2018: 2 milyar 369 milyon TL
-yüzde 32'si döviz
-yüzde 68'i Türk Lirası
2019: 3 milyar 7 milyon TL
-yüzde 43'ü döviz
-yüzde 57'si Türk Lirası
Kişi başına düşen kredi borcu
2018: 17 bin 92 lira
2019: 18 bin 951 lira
Kişi başına düşen borçta kaçıncı sırada
2018: 25'inci sırada
2019: 17'nci sırada
Kişi başına takibe düşen borç
2018: 366 lira
2019: 706 lira
Toplam bireysel kredi kartı borcu
2018: 356 milyon 828 bin TL
2019: 440 milyon 827 bin TL
Ozan Gündoğdu /Birgün
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bir kişi müslüman olup , faizin haram olduğunu kabul eder , faize bulaşırsa günahkar olur , faizin haram olduğunu kabul etmezse kafir olur
Bankadan kredi almak istiyorsun, bu kredinin bir bedeli olacak değil mi? Mesela araba aldın, bir bedeli var. 100 bin lirayı alıp, 5 yıl içinde 60 vadede ödemenin de bir bedeli var. Zira o paranın değeri düşüyor (enflasyon) artı senin geri ödememe riskin ortaya çıkıyor vesaire. Bu finans sistemi, İslami kurallardan oldukça sonra kurulduğunu düşünürsek, mevcut durumdaki faizi, dini sebeplerle yasaklamaya çalışmak kadar komik bir durum olamaz. Sonra gider, katılım bankalarının "katılım hesabı" komedisi yaşanır. Tahvil yerine sukuk çıkarırsın, ama nasıl oluyorsa, nasıl da gerçekleşiyorsa benchmark faiz ile aynı değere sahip bir enstruman olur, aynı şey mevduat hesapları için de geçerli. Neyse, faiz almak istemiyorsan, kendi derdin. Bankaya parayı faize koyma, vadesiz hesapta kalsın. bankanın canına minnet (vade sorunu olması hariç), ancak kredi verirken tabi ki senden faiz isteyecek.
paranın değeri niye düşüyor..malların fiyatı durmadan niye artyıyor mimler artırıyor paralar kimin cebine gidiyor
Güzel ilan bu devirde bu kafa lan faizin olmadığı yermi var..
neyse en azindan alti dukkan ustu balkon genislemeli, ne sokaga ne yan apartmana zerre uyum saglayamayan, mutfagi kucuk, odasi dikdortgen, yiksan yikilmaz, satsan satilmaz, zevksizlik abidesi oldugundan onlarin oldugu semtte bile oturulmaz nitelikteki binalari her bosluga diken Rizeli muteahitlerden kurtulduk.
Banka ihtiyacım olan parayı bana faizle veriyorsa ben neden birikimime faiz almayayım.. Üstelik milli parası her yıl %30 eriyen bir ülkede yaşıyoruz..
Ayağını yorganına göre uzat demiş atalarımız birde dibini görmediğin suya girme ama milletin gözü hep yükseklerde olduğü için kazandıklarıyla yetinmeyip hep fazlasını talep ettiler sonuç iflas ipotek boşanmalar aile sorunları kriz daha ne olsun kendi elimizle kendimizi ateşe atıyoruz Allah akıl fikir versin insanlarımıza birde kanaat şuuru
Faize bulasmayalim kredi almayalim kendi yagimizla kavrulalim diyoruz olmuyor cocuk okutuyoruz evon ihtiyaclari vs.vs.faizler dusukken krediyle ev alalim dedik faiz tuzagina dustuk saolsun hukumetimizde memurunu cok sever %3-4 zam yapar kurtul kurtulabilirsen..suriyelilere para bulunur vergisimi elektrigini. Suyunu odemeyenlerin borcu silinir uc kagitci esnaf muteahit isadamlarina bol bol hibeler verilir kobi kredisi cansuyu kredisi diye paralar dagitilir.milletten devlete verilmek uze= alinan kdv otv leri cukkalayip cebe atanlara ses cikarilmaz yandaslar kayrilir ama memura emekliye gelince %3 zam ne yapalim bizde faiz tuzaginda debeleniyoriz.rabim gunah yazmasin yazdiklari varsa af eylesim
Kazanmadığın parayı harcarsan faiz ödersin.
Sanki çok geç kalmışsınız bu afişi asmak için. Şimdiye kadar aklınız nerdeydi? Herşey iyiyken abandiniz kredilere ve faize. Sizi gidiler...
Fındık ve çaya devlet desteği çıkartır öderler borçlarını. Ne varsa karadenizlilere var bu memlekette
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:06)