E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de üretimine 2014 yılında başlanan ve bu yıl yaş çay sezonunda yaklaşık 600 kilogram üretilebilen beyaz çayda üretim az, talep fazla olunca yurt dışına ihracat yapılamıyor.
Yaklaşık beş yıl süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının ardından üretimine başlanan beyaz çayda ilk yıl 400 kilogram, 2015 yılında ise 350 kilogram üretim gerçekleşti. Günün ilk ışıkları ile güneş ışığına fazla bırakılmadan, yaş çayın beyaz tüylerle kaplı tepe tomurcuklarını özenle elle toplayan üretici, yaş beyaz çayın kilogramını 400-450 liraya satıyor. Özel yöntemlerle muhafaza edilerek üretimi gerçekleştirilen beyaz çayın 20 gramı 80 liradan, kilogramı ise 4 ile 4 bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.
"TALEBİ KARŞILAMADA YETERSİZ"
Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyaz çayda üretimin beklenen oranda artmadığını ancak talebin her yıl artış gösterdiğini söyledi. Arzın, talebi karşılayamayacak durumda olması nedeniyle zorlandıklarını ifade eden Erdoğan, "Aktarlar ve özellikle de doktorların önermesi ile talep karşılanamaz hale geldi. Bu yıl ikinci ve üçüncü sürgündeki beyaz çay üretimi ile talebin belli kısmına cevap verebiliyoruz. Üreticilerimiz artık, 'Ben kurutarak pazarlayayım, daha fazla para kazanayım.' mantığında hareket etmeye başladı." dedi.
Erdoğan, yaş beyaz çayı kurutma tekniğinin çok farklı olduğuna dikkati çekerek, bu çayın gün ışığı görmeden kurutulması gerektiğini anlattı.
Yüksek derece ısı görmediği için mikroorganizma da barındırmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ayrıca saklama koşullarının çok iyi olması lazım geldiğini söyledi. Erdoğan, beyaz çay üretiminin talep için yeterli olmadığını dile getirerek, "ÇAYKUR'da ve özel sektörde 300'er kilogram olmak üzere toplam 600 kilogram beyaz çay üretimi gerçekleşti. Yurt içi talebinin tamamını karşılayamasak da 2016 yılını rahatlıkla kapatabiliriz. Yurt dışı taleplere cevap veremiyoruz. Özellikle Fransa'dan gelen talepler var ve bunları karşılayamadığımız için geriye bıraktık." değerlendirmesinde bulundu.
Beyaz çayda her yıl yaklaşık 300 kilogramlık talebin karşılanamadığının altını çizen Erdoğan, "Gelecek talepleri karşılayamayacağımız için ürünün tanıtımını da yapmıyoruz. Katıldığımız gıda fuarlarında ürünü özellikle öne çıkarmıyoruz. İyi bir tanıtımla yurt içi ve yurt dışından yılda 3 bin tona yakın talep gelir." diye konuştu. Erdoğan, bölgede yılda en fazla bir ton beyaz çay üretilebileceğini, bu yıl ise yaklaşık 600 kilogram ürün elde edilebildiğini yineleyerek, üretimin artması için kalıcı çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Beyaz çayın, müstahsil ve sanayici açısından son derece verimli gelir getirici ürün olduğunu aktaran Erdoğan, ayrıca sağlık açısından da değerli kabul edildiğini söyledi. Erdoğan, beyaz çayın sağlığa etkisinin tespiti noktasında çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, çok güzel sonuçlar elde edileceğine inandığı çalışmaları tamamlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşacaklarını aktardı.--
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:17)