E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finans piyasalarında alım satım yapmak, iki yüzlü bir madalyona benzer; bir tarafında kazanmak ve diğer tarafında kaybetmek vardır. Önemli olan ise kazandığınızda ne kadar kazandığınız ve kaybettiğinizde ne kadar kaybettiğinizdir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, finans piyasalarında trade etmek, gerçekten de hem hücum hem savunma oynamanız gereken sporlarda olduğu gibi, iki taraflıdır. Bir futbol karşılaşmasında olduğu gibi finans piyasalarında açtığınız işlemlerde de sizin kaç gol attığınızın yanı sıra kalenizde kaç gol gördüğünüz de bir o kadar önemlidir.
Hücum ve savunma
ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, bu iki taraflı oyunun belki de en önemli kısmına yani ‘risk yönetimi’ne dair en önemli ipuçlarını barındırıyor. Burns, belirsizliğin hakim olduğu finans piyasalarında yatırımcıların, kazanmak kadar kaybetmeyi de olağan kabul etmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Burns, kazanırken ne kadar kazandığınız ne denli önemliyse, kaybederken ne kadar kaybettiğiniz de bir o kadar önemlidir diyor ve yatırımcıların kendi risk yönetimi stratejilerini oluştururken hangi ölçümlere dikkat etmesi gerektiğinin üzerinde duruyor.
Risk yönetiminin en önemli 10 ölçümü
Finans piyasalarında alım satım yaparken pozisyon boyutunuz, bir işlem için öngörülen en kötü senaryoya göre belirlenmelidir.
İşlem yaptığınız piyasanın volatilitesinin (oynaklık) ve işlem aralığının, pozisyon boyutunuzun ne kadar büyük olması gerektiğini belirlemesine izin vermelisiniz.
Zarar durdurma seviyeniz, işleminizin başarılı olması durumunda ulaşılmaması gereken fiyat seviyesine ayarlanmalıdır.
Her işlemin risk/ödül oranı açısından dikkate alınması gerekir. Zararı durdurma seviyeniz her işlem için bir risk seviyesi anlamına gelmelidir ve potansiyel kar hedefiniz de potansiyel ödülünüzü yaratır.
Herhangi bir işlemde asla toplam işlem sermayenizin yüzde 1'inden fazlasını kaybetmemeniz gerekir.
Çeşitlendirilmiş ve birbiriyle yüksek derecede ilişkili olmayan pozisyonları uzun süre açık tutmak, toplam riskinizi azaltabilir.
Likit piyasalarda işlem yapmak, istediğiniz zaman kapatamayacağınız bir pozisyonda sıkışıp kalma riskinizi azaltabilir. Likidite, piyasalarda sağlıklı şekilde alım satım yapabilmek için en önemli faktörlerin başında gelir. Bu nedenle, küçük ölçekli hisse senetleri ve kazançta olmayan opsiyonlar, perakende yatırımcılar için likidite riskleri oluşturabilir.
Egonuzun ve duygularınızın, alım satım planınızın ve kararlarınızın önüne geçmesine asla izin vermemelisiniz. Bunun için, pozisyon büyüklüğünüzün toplam sermayenize oranını oldukça makul bir yüzdede tutmanız gerekir.
Hem pozisyon büyüklüğü hem de açık pozisyon miktarı açısından kaybetme serileri sırasında pozisyonalarınızı giderek küçültmelisiniz.
Sermayenizdeki düşüşü dikkatli bir şekilde yönetmeniz gerekir. Bunun bir yatırımcı olarak zihinsel yıkıma yol açmasına izin vermemelisiniz. Kaybedilen sermayeden geri dönebilirsiniz ama cesaretinizi kaybettiğinizde geri dönemezsiniz.
Borsa yatırımlarında duygulara yer yok
Yatırıma yeni başlayanlar için 3 kritik soru
Borsalar zirvedeyken yatırım yapılır mı?
Yatırımda başarıyı sürekli kılmanın 6 etkili yolu
Başarılı alım satım pratiğinin 3 bileşeni
Başarısız trader’ların 10 ‘kötü alışkanlığı’
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:50)