E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Mayıs ayının ilk işlem günü genel olarak risk iştahının korunma çabası, zayıf Amerikan doları teması, düşük faizler ve hisse senetlerine olan ilginin devamı şeklinde gerçekleşti. Lira cinsi varlıklar da global eğilime katılırken, genel işlem hacimlerinde ise düşük seyir söz konusuydu. Asya’da tatil etkisiyle kapalı olan piyasalar ana etken konumunda.
ABD’de açıklanan ISM-I (imalat) endeksi piyasa beklentilerinin aksine Nisan ayında zayıf bir performans ortaya koyarak 4 puanlık düşüş sergiledi ve 60.7 olarak açıklandı. Böylece 37 yılın zirvesi Mart ayında test edildikten sonra alt kalemlerin geneline yayılmış bir geri çekilme takip edilmiş oldu. Ancak, aylık ivme kaybına rağmen endekslerin ağırlıklı kısmı genişleme bölgesindeki seyirlerini devam ettiriyorlar. Dikkat çeken en kritik detay ise özellikle son 1 aydır çok sık konuşulmayan enflasyon beklentilerine yönelik cephede karşımıza çıkmakta. Buna göre, fiyatları ölçümleyen endeks 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak normalleşmenin hız kazandığı dönemde maliyet baskısı ve arz kısıtlarının bir süre daha hayatımızda yer tutacağı gerçeğini hatırlattı. Piyasa işlemcileri nezdinde veri fiyatlaması ise sanılanın aksine enflasyon kaygılarının ağır basması ve tahvillerin satış görmesi şeklinde olmadı. Momentum kaybı yatırımcı tercihlerinde ağır basarken, 10y tahvil faizinde dakikalar içerisinde %1.61 en %1.58’e gerileme gerçekleşti.
ABD’de yaşanan sakin fiyatlamanın yanında daha dikkat çekici bir eğilim ise Almanya 10y tahvil faizleri cephesinde oluyor. Dün seans içerisinde faiz %-0.16 düzeyine dek gerilerken, Mart 2020’den bu yana en yüksek noktaya ulaşmış oldu. ECB’nin devam eden varlık alımları ve PEPP üzerinden ‘gölge getiri eğrisi kontrolü’ yaptığı tartışmalarının göbeğinde son 1 haftada gözlenen faiz yükselişini dikkat çekici buluyoruz. Önemli bir gelişme ise aşılamadaki genel Almanya ve AB performansındaki iyileşme hariç söz konusu değil. Keza küresel faiz hadlerinde de ciddi bir düzelme süreci içerisinde değiliz. Mevcut durumun korunması, en azından %-0.40 bölgesi civarındaki bant hareketinin dışına çıkmış olması kısa vadeli işlemlerde EUR+ yaklaşımı destekleyecek ayrı bir gelişme olarak değerlendirilebilir.
Bu sabahın öne çıkan gelişmeleri sessiz gibi görünen ortamda faizlerin son dönem gelişmelerine yönelik olmaya devam ediyor. ABD Hazinesi’nin açıkladığı rakamlara göre mali yılın ikinci yarısında daha önceki tahminlerin yaklaşık 4 katıborçlanma gerçekleştirilecek. Atılan son mali destek adımları da gözetildiğinde bu durumu normal karşılamak gerekiyor. Söz konusu rakam ise 1.3 trilyon dolar büyüklüğünde.
Nitekim bu rakam da faizlerin yükseliş eğilimini yılın ikinci yarısıiçin en azından ABD nezdinde destekler pozisyonda. Kısa vadeli işlemlerde ise faiz hadlerindeki sakinlik MOVE endeksine de yansımış durumda. Buna göre, 57.33 düzeyi ile Mart 2021 başlangıç seviyelerine gerileyen ölçümleme aynı zamanda azalan volatiliteyi ifade etmekte.
Piyasalar
Fiyatlamaların genel çerçevede olumlu seyrini koruduğu 3 Nisan işlemlerinde Asya’daki tatil etkisi işlem hacimleri üzerinden etkisini hissettirdi. Keza bugün de Japonya ve Çin varlıklarında fiyatlama gerçekleşmediğini belirtelim. Çin, Perşembe gününe dek işlem görmeyecek. EMFX cephesinde haftabaşlangıcı Latin Amerika üyeleri (Kolombiya önderliğinde) değer kaybı sergilerken, geri kalanlarda ise iyimserlik hakimdi. Böylesi ortamda lira %0.35 değer kazancı ile günü tamamlamayı başardı. Cuma günü ay sonu işlemlerinin etkisiyle gözlenen Amerikan doları talebinde zayıflama olurken, EUR’nun çaprazda kısmen geri dönüşü stresin azalışına katkıda bulundu. Bugün ise Avrupa ve ABD vadelileri yatay-pozitif seyrederken, Asya’da karışık fiyatlamalar söz konusu. Tayvan’da %3 civarı eksilerin gözlendiğini not edelim. 3 Mayıs günü Kolombiya varlıklarının FX ve hisse senetleri nezdinde negatif ayrışma sebebi devam eden sokak protestoları ve vergi artışına yönelik tartışmalar oldu. Gece saatlerinde ise ticaret bakanı ekonomi bakanının yerine atandı.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.35 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.67 ile 1421 puan seviyesinden kapanış yaptı. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi 17bp düşüşle %18.32 olurken, ülke risk primi 417bp ile yatay seyretti. Londra işlemlerinin kapalı olması ana etken konumunda.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.64, DAX %0.66 ve FTSE MIB %1.15 ile günü tamamlarken, Londra ve Moskova’da işlemler tatil nedeniyle gerçekleşmedi.
Amerika kıtası işlemlerinde teknoloji grubu negatif ayrışsa da genel olarak Avrupa’ya benzer pozitif bir eğilim söz konusuydu. Dow Jones %0.70, S&P 500 %0.27 ve Nasdaq %-0.48 ile günü tamamlarken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları karışık seyretti. Bovespa %0.27, Merval %-0.37 ve Kolombiya’da COLCAP %-2.72 ile günü sonlandırdı.
Asya’da yeni gün fiyatlamaları tatil etkisiyle yatay-pozitif seyrediyor. TSİ 08.35/ Hang Seng %0.25 ve KOSPI %0.40 ile işlem görürken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4767’de yuan zayıflamasına işaret etmekte.
Şirketlerin açıklanan 2021 yılı ilk çeyrek kar zararları
Yabancıların en çok işlem yaptığı hisse senetleri
Günün önemli şirket haberleri 04/05/2021
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:05)