E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk iştahının belirleyicileri altın ve Euro---

Risk iştahının belirleyicileri altın ve Euro

Risk iştahının belirleyicileri altın ve Euro
21 Ağustos 2020 - 09:05 borsaningundemi.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Son dönem risk iştahı belirleyicileri olarak öne çıkan iki önemli başlık ons altın ve ortak para birimi EUR cephelerindeki gelişmeler.

Bu kapsamda yapılacak sağlıklı değerlendirmeler hikayenin gidişatını da anlamamıza imkan tanıyor. Piyasa katılımcılarının çoğunluğunda beklenen “Ağustos ayı volatilitesi” gelişmiş ülkelerden ziyade gelişmekte olanlar sınıfında etkili olurken, bahse konu iki varlığın sergilediği performanslar oyun planının değişmesini engelledi. Yeni günde DXY’nin 22 günlük hareketli ortalamasını geçmekte zorlanması, EUR, GBP ve ons altın çaprazlarındaki yükselişlerin teknoloji hisseleri önderliğinde desteklenmesi kaynaklı haberlerle pozitif başlangıçlar söz konusu.

Türk lirası Amerikan doları karşısında emsallerine kıyasla daha dengeli bir performans sergileyerek günü -%0.14 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı +%0.19’luk kapanışa paralel 1126 puan seviyesinden gerçekleşti. 5y vadeli CDS %3 yükselişle 561bp seviyesinde takip edilirken, 10y vadeli gösterge tahvilde ise son işlemler %14.20 düzeyinde oluştu.

EMEA bölgesi endekslerinde kapanışların tamamı risk iştahı zayıf günde negatif performanslara işaret etti. Euro Stoxx 50 -%1.32, FTSE 100 -%1.61, DAX -%1.14 ve Rusya (RTS, USD) grubu -%3.31’lik ciddi geri çekilme ile takip edildi. Bölge genelindeki işlem hacmi azalışları ortalamalarından %25-30 civarında oluşurken, Rusya’da söz konusu rakam son 1 aylık düzeyine kıyasla -%46’ya işaret etti.

Amerika kıtası işlemlerinde ABD teknoloji hisseleri önderliğinde Avrupa kıtasındaki emsallerine kıyasla pozitif yönde ayrışma isteği dikkat çekti. Nasdaq kapanışı %1.06 yükselişle 11264 puan seviyesinden gerçekleşirken, finansallar ve enerji üreticilerindeki kayıpları teknoloji şirketlerinin telafi ettiği görüldü.

Global eğilimin aksine Nasdaq işlem hacmi son 1 aylık ortalamasına kıyasla +%5.89 artış sergiledi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da harekete yükselişe katılım sağlarken, Bovespa %0.61, Merval ise %0.56 ile takip edildi.

Asya’da yeni fiyatlamaları devralınan olumlu resmin devamına işaret ediyor. TSİ 08.20/ NKY 225 %0.39, Hang Seng %1.38, CSI 300 %1.11 ve KOSPI %2.22 ile takip edilmekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.9107 ile yuanda değer kazancı şeklinde oluşmakta.

Kısa vadede yükseliş eğilimi canlı duruyor

 

Endeks, müjde ile pozitif ayrışabilir

 

Dışarıda PMI verileri, içeride müjde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)