E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk algısının zayıflamasında dolar etkisi ---

Risk algısının zayıflamasında dolar etkisi

Risk algısının zayıflamasında dolar etkisi
04 Haziran 2021 - 08:55 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, risk algısı zayıflamasının ana gerekçesinin Amerikan doları fiyatlamaları üzerinden gerçekleşen dalgalanma olduğu belirtiliyor.

3 Haziran işlemlerindeki risk algısı zayıflamasının ana gerekçesi Amerikan doları fiyatlamaları üzerinden gerçekleşen dalgalanma. Ana gerekçenin bu düşünce üzerine inşa edildiği değerlendirmelerden yola çıkarak ilerlemenin daha sağlıklı olacağı kanaatindeyiz. Daha önce hafta içerisinde PBOC'den gelen açıklamalarda FX zorunlu karşılık oranlarının 15 yıl aranın ardından ilk kez +2 puan şeklinde güncellenerek yuan değer kazancının sınırlanması çabaları ve bugün açıklanacak olan ABD istihdam piyasası verilerinin beklentilerden iyi gelme olasılığına karşı hazırlık girişimleri ile birlikte değerlendirdiğimizde kısa vadeli pozisyon sıkışması eğilimini anlamak daha kolay bir hal alıyor. Bugün TSİ 15.30'da açıklanacak veriye yönelik tek bir cümle ile yorum yapmak ise maalesef kolay değil. Mevsimsel istihdam eğiliminin pandemi koşulları nedeniyle çalışamayacağı varsayımı bir köşede dururken, ekonomideki normalleşme ve şirketlerin açık pozisyon rakamlarının yüksek düzeylerde bulunması iyimserliği farklı bir noktada karşımıza çıkıyor. Öte yandan öncü göstergeler ise ağırlıklı pozitif tarafta şekilleniyor. Bu nedenle tek bir ay üzerinden iyi performansın takip edilme olasılığından ziyade zamana yayılır ve fakat sıkı istihdam piyasası koşullarının sürdüğü, alışık olmadığımız bir toparlanma süreci de gerçekleşiyor olabilir.

Net/net +674 bin kişi düzeyinde bulunan Bloomberg Terminal beklentisinin üzerindeki her iyi verinin Amerikan doları+ eğilime destek vereceğini düşündüğümüzü söylemek mümkün. Elbette başta EMFX çaprazları olmak üzere diğer kalemlere negatif yansımalarını da ekleyerek. Bugün Moody's'in Türkiye ve Rusya kredi notu değerlendirmelerinin açıklanabileceği de not etmekte fayda var.

Ayrıca, daha önce katıldığı TV mülakatında belirttiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "müjde" açıklamaları gün içerisinde yerel varlıkların en önemli başlığı konumunda olacak. Bloomberg tarafından paylaşılan kaynak haberine göre ise Amasra-1 kuyusunda yeni bir doğal gaz keşfi söz konusu olabilir.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-1.27 ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-0.18 ile 1428 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +8bp ile %18.91 olurken, ülke risk primi ise 409bp ile takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.23, FTSE 100 %-0.61, DAX %0.19 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %-0.44 ile günü tamamlarken, işlem hacimlerinde son 5 gün ortalamalarının %30'a varan oranlarda gerisine düşme yaşandı.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına benzer bir eğilim gözlenirken, majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke varlıkları ayrıştı. Dow Jones %-0.07, S&P 500 %-0.36 ve Nasdaq %-1.03 performanslarla günü tamamlarken Bovespa %1.04 ve Merval ise %2.62 ile pozitif tarafta ayrıştı.

Asya'da haftanın son işlemleri zayıf seyrediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-0.53, Hang Seng %-0.10, CSI 300 %0.89 ve KOSPI %-0.20 fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4023 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

BIST 100 endeksinde 1400-1374 seviyeleri destek, 1445-1472 ise direnç olarak yakından izlenebilir.

USDTRY paritesinde 8.60-8.55, 8.80 direnç olarak takip edilebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. Haziran ayı ECB ve Fed toplantıları kısa vadeli volatilite riski barındırmakla birlikte EUR+ eğilimin genel olarak korunmasını bekliyoruz. 1.2070-1.2025 destek, 1.2170-1.2245 ise direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü hareketin ivme kazanması açısından 1.2300 seviyesini önemsiyoruz.

Günün önemli şirket haberleri 04/06/2021

 

Yabancıların portföyündeki hisse senetleri

 

Şirketlerin 2021 yılı ilk çeyrek açıklanan bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)