E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk algısı hala virüs baskısında---

Risk algısı hala virüs baskısında

Risk algısı hala virüs baskısında
30 Ocak 2020 - 09:22 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende başlıklar TCMB, FED, Çin virüs etrafınsa şekilleniyor.

Yurt içinde bugün, TCMB yılın ilk enflasyon raporunu yayımlayacak

Fed, politika faizinde değişikliğe gitmedi

Çin’de ortaya çıkan virüs, risk algısını baskılamaya devam ediyor

ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %1,57 düzeyine geriledi

Fed, yılın ilk para politikası toplantısında politika faizinde bir değişikliğe gitmeyerek faiz bandını %1,5-%1,75 aralığında korudu.

Karar metninde ekonomik aktivitenin ılımlı hızda büyümeye devam ettiği, istihdam artışlarının güçlü seyrettiği, yatırım ile ihracat eğiliminin ise zayıf olduğu vurgulandı. Enflasyon göstergeleri ise %2 hedefinin altında seyretti. Fed, var olan para politikası duruşunun, ekonomideki ılımlı büyüme eğiliminin korunması ve enflasyonun tekrar hedefe ivmelenmesi için uygun olduğunu belirtti.

Rezerv fazlasına ödenen faiz oranı ise 5 baz puan artırılarak %1,60’ta belirlendi. Fed Başkanı Powell karar sonrası yaptığı basın açıklamasında belirsizliklerin varlığını koruduğunu Çin’de ortaya çıkan Korona virüsü ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini, ABD ile Çin arasında imzalanan ticaret anlaşması pozitif bir gelişme olduğunu ancak ekonomiye olumlu yansımasının zaman alacağını belirtti. Powell ülkede aktif repo operasyonlarının ise, en azından Nisan ayına kadar devam edeceğini belirtti. Fed kararı gerçekleştirilen faiz indirimleri sonrası kurumun bir süre attığı adımların etkilerini görmek istediğine işaret ediyor.

Küresel çapta Çin’de ortaya çıkan yeni tip virüs ile ilgili gelişmeler piyasalardaki risk algısını da baskılamaya devam ediyor. Ülkede virüs nedeniyle can kaybı 170’e, virüsün bulaştığı kişi sayısı ise 7 bin 711’e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü de, bugün acil toplantı kararı aldı.

Gelişmelerle Çin ekonomisine yönelik büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiği gözleniyor.
Fed kararı sonrası ABD hisse senedi piyasaları dün, günlük bazda göreli yatay kapanış gösterirken, bu sabah Asya hisse piyasaları satıcılı seyrediyor. Güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talep de güçlü seyrediyor. ABD 10 yıllık devlet tahvil getirileri günlük bazda 7 baz puan geriledi, bu sabah %1,57 düzeyinde. Dolar endeksi ise, 98 seviyesinin hafif üzerinde güçlü seyrini sürdürüyor.

Küresel çapta bugün Euro Bölgesi Ocak ayı ekonomik güven endeksi ile ABD 4. çeyrek büyüme verileri takip edilecek.

Yurt içinde ise günün en önemli gündem maddesi TCMB’nin 10:30’da açıklayacağı yılın ilk enflasyon raporu olacak. TCMB Başkanı Uysal’ın, reel faiz hesaplamasında beklenen enflasyona göre pozitif getiriye işaret etmesinin de ardından, TCMB’nin raporda açıklayacağı orta vadeli enflasyon tahminlerinin önemi daha da arttı.

Yurt içi piyasalarda, $/TL güne 5,96 düzeylerinden başlarken, 2 yıl vadeli gösterge devlet tahvilinin getirisi dün %10,10 düzeyinden kapanış gerçekleştirdi.

¬/$, 1,10’un altını test etmeye devam ediyor. Dün 1,0990’lara gerileyen ¬/$, bu sabah 1,1015’lerde. Bugünkü İngiltere Merkez Bankası toplantısı için %45,6 oranında faiz indirimi fiyatlanırken,
GBP/USD 1,3015’lerde.

Yen, güvenli liman talebi göremeye devam ediyor USD/JPY 108,9’larda. Çin yuanı, bu sabah off-shore piyasalarda değer kaybediyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)